Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
mela bych takovy dotaz, praktikuji, nebo tak castecne ale ted sem se rozhodla ze naplno takzvanou tu vyrvavaci metodu…je mi to vcelku jasne, dite ulozit, promluvit vlidnim slovem, dam pusu, pustim usinaciho medveda atd. a odchazim…problem je ten ze teda jak zacne vic plakat, prijdu, zopakuju to same, odchazim…po nekolikate uz je ale tak histericky, ze me v podstate ani nevnima a jen rve, ani me pres ten rev neslysi, nechce dudlik nic…jde mi o to ze totiz mame cestovni postylku a uspavame houpanim v houpacim patre, potrebuji to ale odnaucit
uz je na to moc velky ale proste nevim jak…muzu tam jit zopakovat ritual a odejit na chvili i kdyz sem ho neuklidnila???to asi ztraci vyznam ze??
on proste ceka na to ze ho budu houpat
jak douho už to praktikuješ? podle mě budeš muset vydržet a nepovolit
Taky jsme praktikovali a byli úspěšní docela rychle, myslím, že to nebyl ani týden a chodil spát celkem v pohodě, doteď se za to plácáme po zádech
. Rozhodně si pamatuju, že jsem neodcházela od uklidněného mimina, když byl rozjetý, tak přesně jak píšeš, řval hystericky, že skoro nevnímal, že tam jsem, ale já to brala jako že ví, že o něm víme, ne, že ho musíme za každou cenu uklidnit. První dny to chce pevný nervy a hlavně neustoupit, pokud to chcete dotáhnout do konce.
tak to sem rada protoze ja bych ho bohuzel neuklidnila ani nahodou, co je ale horsi ze zijeme s nasima a vysvetlit memu tatovi, ze mi tam proste nema chodit, to bude mozna vubec to nejhorsi
je mu maleho lito…coz me taky ale holt nic naplat v tom houpacim proste spat uz nemuze,chjo…no ja praktikuju dlouho uz to, ze tam chodime v intervalech ale porad houpeme a tak, takze proste polovicate a sam mi usina jen zridkakdy, ovsem proste ted chci odnaucit to houpani,dat patro dolu a pak nejlepe i do normalni postylky ho dat…taky bych se rada poplacala po zadech
my se placali kdyz mu byly asi tak dva mesice, ze nemusime uspavat chovanim a prisel dalsi zlozvyk a to jeste to houpani…
My zas bydlíme v paneláku a já čekala, kdy na nás sousedi zavolají sociálku. Zvlášť, když se párkrát vzbudil ve 3-4h v noci a taky jsme museli nechat vyřvat, což jednou vydržel 3/4h. Mě to tady deptalo, dávala jsem si na hlavu polštář, abych nevyměkla a dodržela stanovený interval.
Uložit dítě a odejít. Přijít za 5 minut, pak za 1é, pak chodit až po 15 minutách. Vždy dítěti říct stejnou větu. Nedotýkat se ho, nezvedat z postýlky, jen slovně utišit. Odejít do minuty, déle se nezdržovat.
To jsou asi takové obecné zásady.
Ze zoufalství jsem k této metodě přistoupila u první dcery, protože jsem ji uspávala každý večer hodinu a celou tu dobu ona řvala, takže mi bylo jedn, jestli řve u mě v náruši nebo sama v postýlce.
Druhou dceru nosím nebo houpu na míči a ona u toho usne. Nebrečí u toho!! Ta si to užívám a na tuhle metodu nemám srdce ![]()
Já tohle praktikovala před cca 4.měsícema. Když jsem totiž kamarádce z netu psala, že musím jít uvozit malou, tak mě pěkně sprdla
. Máme postýlku na kolečkách a naše malá byla zvyklá usínat při houpání (ježdění).První den jsem to vydržela skoro 40min to řvaní, pak už se začínala zajíkat, tak jsem ji vytáhla, dokojila a dala spát- už byl klid. Druhý den to na mě zkoušela 15 min a usnula, 3. den taky cca 15 min… a od té doby je klid.Samozřejmně to zkouší i teď, ale jen 1-2 min někdy protestuje než to vzdá a chrní
. Je to drastický, ale jsem ráda, že jsem to vydržela, protože si neumím představit, že bych jí pořád musela i hodinu uspávat.
Loni, když bylo dceři 1,5 roku, zkoušela jsem vyřvávací metodu, dcera většinou usnula bez problémů, ale pak se často v noci budila i každou hodinu a dokázala řvát přes dvě hodiny, bylo jí jedno, jestli tam chodím, vůbec mě nevnímala. U nás zabrala jen na to první usnutí večer, pak v noci řvala a řvala. Vydržela jsem tři měsíce, pak jsem to vzdala a brala jsem si ji do postele, byla jsem fakt na zhroucení. Pak pomohl přesun do velké postele, tam je spokojenější. Přeju pevné nervy!
Můžu se zeptat o jak starých dětech mluvíte? Můj (skoro 6měs.) syn neumí sám usnout… Asi bych to taky měla začít praktikovat? Omlouvám se že rozšiřuju dotaz ![]()
Já to udělala, když bylo dceři 7 měsíců. Ale co jsem slyšela, tak by se to mělo praktikovat cca týden , a když to nezabere, měla by se pár dní udělat snad přestávka a pak zase začít nanovo.Člověk si myslí jak jsou maličké a je jich každému líto, ale oni jsou chytřejší než si myslíme a umějí to s námi moc dobře
![]()
malému bude 6 měsíců za chvíli…začnu metodu praktikovat teda až bude přítel aspoň v noci doma, takhle má noční 12ky…sama bych se na to asi zcvokla…mě se teď už druhou noc malej budí po hodinách
sem totálne KO. Vysvětlím to takhle i příteli s tím uspáváním a doufám že s tím taky bude souhlasit…protože náš večer vypadá následovně : usínání 23-01:00 vetšinou půlnoc,s čímž prostě sem se snažila hnout režimem atd. marně…i když usne třeba v 9 pořád se mi pak budí a spaní až takhle pozdě…no fajn, skousla bych, ale dám najíst a uložím a chvíli třeba ok ale pak?žmoulá očička, vidim že chce spát a od té doby až do usnutí byl proste řev, s pauzama kdy jsme za ním chodili, houpali,někdy chovali…je to krasny tady cist, jak to u vas ta metoda zabrala, budu se modlit at u nas taky
Já bych za sebe do téhle metody s dítětem, který je schopný jít až do hysterickýho pláče, nešla… zvlášť, pokud je to první dítko a člověk nemusí řešit sourozence… Prvního jsem uspávala u prsa až do cca roku a půl, s odstavením se naučil v podstatě bez problému usnout sám…
Ale ten právě k tomu řevu až se zajíkal neměl nikdy daleko…
Druhej prcek prořval první dva měsíce… U kojení většinou neusne, takže usíná většinou sám v postýlce… Ale on většinou teď už nepláče, jen nadává. Takže u něj bych tuhle metodu zkusila, ale za cenu hysterickýho pláče - ani za nic…
podle mě jsou věci, ke kterým si dítko musí dospět samo a patří k nim i schopnost samostatně usnout… Tohle škatulkování, že „už má usínat sám“, „už má spát celou noc“…
Je škoda, že to dítko pak musí odnášet to, že rodiče ho naučili usínat tak, jak ho to naučili, a pak je to přestane bavit… ![]()
tuhle metodu jsem praktikovala u starší dcery v jejích 6 měsících, kdy se mi v noci budila co hodinu. s večerním usnutím problém nebyl. doporučuji pročíst knížku Dětská nespavost. vše je tam krásně vysvětleno a moc mi pomohla. jinak ta metoda zabírá nejpozději do 14 dnů. nejdůležitější je vnitřní přesvědčení, že to tak člověk chce a neustoupit. pak dítě zjistí, že si může cokoliv vyřvat a další pokus je o to složitější. jinak ve svém vrcholu mi klárka ječela 2 hodiny v kuse ve 3 ráno. pak jsem šla k sousedům s bombonierou ![]()
Holky.tak mému synovi jsou 3 roky a když usíná musím u něj ležet i po obědě a že mě to už štve,usíná někdy i hodinu a já samo zaberu s ním a z večera nemám nic,tak to asi taky zkusím,protože druhé na cestě,tak nevím jak bych to dělala ![]()
Ahoj, tak já nikdy nebyla zastánce vyřvávací metody, ale po tom, co jsem 3 měsíce v kuse uspávala v noci třeba hodinu a půl na ruce, jsem se rozhodla to zkusit. Ale s vědomím, že jakmile spustí úplně hysterický pláč, tak se na tuhle metodu vyprdnu a dál budu udpávat na ruce. A světe div se, ono to zabralo hned napoprvé. Malýho jsem dala po večeři do postýlky a poplakával tam ,,jen,, 2 nebo tři minuty a usnul. To samý odpoledne, třeba po obědě. Dám do cestovní postýlky, jdu třeba na záchod, páč když mě vidí, tak neusne, malej si chvilku mručí, nebo trošku poplakává, protože chce uhoupávat v tom závěsným lůžku a za chvilku chrní. Povedlo se nám to hned napoprvé, ale za mě říkám, že kdyby spustil hysterickej pláč, tak se na to vybodnu, protože bych neměla srdce ho nechat řvát třeba deset minut…