Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosim ty co pitbulla maji nebo meli, aby napsali zkusenosti hlavne s narocnosti vycviku. Jak narocne to bylo casove, financne atd. Zda se splnilo ocekavani nebo ne atd. Zda jste si platili soukromnika atd…
Prosim jen o nazory tech, co skutecne toto plemeno maji nebo meli.
Dekuji
Psi typu bull se cvičí poměrně snadno, jsou inteligentní, ale chce to důslednou a trpělivou ruku. Pokud si teda člověk nepořídí nějakého rádoby bulla bez pp po labilních rodičích, tak by v tom neměl být žádný problém. Časově náročné je vycvičit každého psa, chce to každodenní trénink, bullové potřebují zaměstnávat hlavu každý den ![]()
@Verciste píše:
Prosim ty co pitbulla maji nebo meli, aby napsali zkusenosti hlavne s narocnosti vycviku. Jak narocne to bylo casove, financne atd. Zda se splnilo ocekavani nebo ne atd. Zda jste si platili soukromnika atd…Prosim jen o nazory tech, co skutecne toto plemeno maji nebo meli.
Dekuji
No, záleží na tom, proč si chceš zrovna tohle plemeno pořídit. Tím jak se ptáš, mám trochu obavy, že jen proto, že se ti vzhledově líbí. Myslím, že vycvičit ho není těžší než u jiných plemen. Tam je trochu jiný problém a tím je mít přirozenou autoritu a já si dovoluji tvrdit, že ta se získá zkušeností a taky je to samo v člověku. Nedoporučovala bych to, pokud to bude váš první pes a navíc třeba do bytu. (On to pak není o nic menší průšvih když je venku tedy).
Majitel tohoto plemene nesmí zapomenout, pro jaké účely byli vyšlechtěni a že určité vlastnosti prostě mají v sobě, bez toho, aby je to někdo učil. Takže ještě podotek, pokud chceš chodit s partou pejskařů a psíky na volno, asi to nebude to pravé ořechové.
@Proto02 píše:
No, záleží na tom, proč si chceš zrovna tohle plemeno pořídit. Tím jak se ptáš, mám trochu obavy, že jen proto, že se ti vzhledově líbí. Myslím, že vycvičit ho není těžší než u jiných plemen. Tam je trochu jiný problém a tím je mít přirozenou autoritu a já si dovoluji tvrdit, že ta se získá zkušeností a taky je to samo v člověku. Nedoporučovala bych to, pokud to bude váš první pes a navíc třeba do bytu. (On to pak není o nic menší průšvih když je venku tedy).
Majitel tohoto plemene nesmí zapomenout, pro jaké účely byli vyšlechtěni a že určité vlastnosti prostě mají v sobě, bez toho, aby je to někdo učil. Takže ještě podotek, pokud chceš chodit s partou pejskařů a psíky na volno, asi to nebude to pravé ořechové.
Ano prave proto se ptam, vzhledem k historii puvodu, to neni pes pro kazdeho a vyzaduje cas, pevnou ruku a trpelivost. A myslim, ze prave diky historii slechteni je treba, aby toto plemeno melo trening ( idealne ultimatni ) vic nez kterekoliv jine. Psa mam, bude ji 11a uvazuji do budoucna. Zajimam se o to asi rok, z toho tak pul roku intenzivne a chtela jsem spise konkretni zkusenosti a rady…
Pokud to bude první pes tak bych do bulla nešla pokud nebudete mít hromadu času a cvičák, který s tímto plemenem má hodně zkušeností. Klasický výcvik jako pro NO který používá hodně cvičišť není úplně vhodný pro bulíky. Jinak pitbul je super pes, ale je moc důležité vybrat chovný pár, od některých krytí jsou i psi co se dokáží tolerovat i s jinými psy, když je třeba potkáte.
Osobně pitbulla nemám ale byla jsem v kontaktu s majiteli pitbulů, když jsem vybírala prvního psa a právě nutnost vyrovnané povahy majitele (já i manžel jsme dost cholerici) mě od pitbula odradila. Mám australského dudlíka (labradoodle) a jsem moc spokojená.
(anonym kvůli rase psa jsem podle něj snadno identifikovatelná)
Zajdete na treningy psu, cvicaky je toho plny web, fb, tam mi poradili a rekli vse, (pres chat nebo tady to neni ono, musi te to videt )dokonce jsme pak podnikali i vylety nebo mi psa pujcovali na hlidani, kdyz bylo potreba, udelala jsem fakt maximum. Mame 2 uplne odlisny rasy pitbul smrncnuty se stafordem z utulku a pp ceskoslovensky vlcak, u obou psu jsem postupovala stejne. Nejhorsi je puberta prvni 3roky a pak pohoda, rozkousali nam auto, blatniky pryc, zrcatka, promackla strecha. Po 2 dennim vyletu. A vedela jsem ze to muze prijit,…
hodne stigra
@Makronka222 píše:
Zajdete na treningy psu, cvicaky je toho plny web, fb, tam mi poradili a rekli vse, (pres chat nebo tady to neni ono, musi te to videt )dokonce jsme pak podnikali i vylety nebo mi psa pujcovali na hlidani, kdyz bylo potreba, udelala jsem fakt maximum. Mame 2 uplne odlisny rasy pitbul smrncnuty se stafordem z utulku a pp ceskoslovensky vlcak, u obou psu jsem postupovala stejne. Nejhorsi je puberta prvni 3roky a pak pohoda, rozkousali nam auto, blatniky pryc, zrcatka, promackla strecha. Po 2 dennim vyletu. A vedela jsem ze to muze prijit,…hodne stigra
To jo to vim. Chtela jsem proste spis postrehy od beznych panicku…
@Verciste píše:
Ano prave proto se ptam, vzhledem k historii puvodu, to neni pes pro kazdeho a vyzaduje cas, pevnou ruku a trpelivost. A myslim, ze prave diky historii slechteni je treba, aby toto plemeno melo trening ( idealne ultimatni ) vic nez kterekoliv jine. Psa mam, bude ji 11a uvazuji do budoucna. Zajimam se o to asi rok, z toho tak pul roku intenzivne a chtela jsem spise konkretni zkusenosti a rady…
No, to byla zkušenost a rada.
My jsme měli bulíka skoro 15 let a zažili s ním spoustu. Cvičit se dá, ale přístup a prosazování se není přes „já jsem pán“, ale přes přirozený respekt, kdy to tomu psovi nemusíš vysvětlovat. Pokud bulík svého člověka miluje, udělá pro něj hodně, ale bez toho s výcvikem a ani s výchovou moc nezmůžeš. Láska s respektem, nemám jak víc to popsat. Možná se na mě snese vlna kritiky, ale já bych k malému dítěti, nebo očekávanému dítěti a do bytu tohle plemeno nebrala. Taky jde o to, aby jste v budoucnu měli na něj vždycky čas, potřebuje se vybít, potřebuje zábavu a práci a pohyb. Jak to chybí, blíží se průšvih.
Výcvik bude úplně stejně náročný, jako u každého jiného plemene.
Co je s pitbulem jiné je… přizpůsobit se tomu, že má člověk zrovna pitbula. Že to plemeno má svoje limity a potřeby. Potřebuje určitou dávku pohybu a zaměstnání (zaměstnat hlavu i nohy). Potřebuje majitele, který ví, že pitbul nikdy nebude kamarád s jinými psy stejného pohlaví a bude se podle toho chovat (bez vodítka pro jistotu košík, nesedět v parku na lavičce a číst si knížku, zatímco pes běhá okolo atd.).
Pitbula lze vychovat a vycvičit, ale nelze z něj udělat jiné plemeno (např. přátelské ke psům, gaučáka apod. - výjimky potvrzují pravidlo).
S pitbulem může být problematické cestování do některých zemí (někde je zákaz).
Ne každý je ochoten toto podstoupit.
@Lucie_Sx píše:
Co je s pitbulem jiné je… přizpůsobit se tomu, že má člověk zrovna pitbula. Že to plemeno má svoje limity a potřeby. Potřebuje určitou dávku pohybu a zaměstnání (zaměstnat hlavu i nohy). Potřebuje majitele, který ví, že pitbul nikdy nebude kamarád s jinými psy stejného pohlaví a bude se podle toho chovat (bez vodítka pro jistotu košík, nesedět v parku na lavičce a číst si knížku, zatímco pes běhá okolo atd.).
Pitbula lze vychovat a vycvičit, ale nelze z něj udělat jiné plemeno (např. přátelské ke psům, gaučáka apod. - výjimky potvrzují pravidlo).
nádhernej profilovej obrázek
@Lucie_Sx píše:
nějak jsem to tušila, právě proto se ptám, na zkušenosti jednotlivých lidí…jinak s tím zakázem do zemí mě vůbec nenapadlo teda…
@Attila8 píše:
@Verciste my máme dva, a co se výchovy týká je důležité ho kamarádit hned od mala s jinými zvířaty a hlavně psy. jinak výcvik jako takový je v pohodě, jsou to chytří psi. psa nejlépe nebít a spíš na něj jít psychicky, hlavně fenky jsou hodně citlivé, pumra bych si osobně nekoupila ale žádného plemene, máme fenky a jsou to zlatíčka.
zvířata se v žádným případě nebijí to je jasný
Znám cca 5 lidi co maj piťáky a v poho i s dětmi ale beru to tak, že sou to normální lidi, takový ubožáky co si je kupujou na machrování nepočítám těm do rukou nepatří. Mimochodem všichni mají děti a dva z nich dokonce dva pumry a vše bez problémů. My máme doma bulíka a dle mě nejlepší pes k dětem ať si každý říká co chce ![]()
@Attila8 píše:
@Verciste napsala jsem to schválně, protože se setkávám s názorem že tito psi se podle některých mají hodně bít aby poslouchali a musí se bít víc než jiní psi protože prej mají snížený práh bolesti… tohle si totiž někteří myslí a proto jsem to napsala.
k tomuhle se nedá co říct
@Attila8 píše:
Ale ještě bych chtěla dodat, že pitbull není pro začátečníky a celkem by mě zajímalo proč si ho zakladatelka chce pořizovat zrovna toto plemeno… já jsem k nim třeba přišla jako slepá k houslím… ale předtím jsem měla boxera.
já sem zakladatelka ![]()
Zkušenost s pejsky mám, ale pitbulla sem ještě neměla. Líbí se mi ta povaha, že je to vyloženě pes co potřebuje pána a trávit s ním aktivně i pasivně čas. Líbí se mi, že pouto mezi pitbullem a pánem se dá vybudovat opravdu silné.