Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já bych to polykání tablet u dětí až tak neřešila. Já taky mám problém spolknout tabletu, hlavně když jsou to ty velké.
To se mě okamžitě zvedne žaludek a já jsem ráda že
. Takže drtit, vysypávat a rozpouštět
Já jsem dospělá, je mi 22 a nespolknu žádnej prášek
Všechno buď koušu a nebo drtim, vysejpám. Nespolknu prostě ani pidi malej prášek =D V ibalginu mam už trénink v kousání a teď beru Babyplan a to je pěknej hnus rozkousat=D Ale jiná možnost jak do mě dopravit prášek neni ![]()
Ahoj, ja drtim mezi dvema kovovyma lzickama, pak zakapnu pitim a takhle ze lzicky mu to dam a on to vezme. Hned mu pak dam na zapiti, to uz mam dopredu pripraveny.
Sypat do neceho (sklenice s vodou, jogurt, presnidavka apod) bych nedoporucovala, co kdyz to jako na potvoru zrovna nesni/nevypije vsechno
mne se to stalo asi 3×, takze uz timhle zpusobem nic nepodavam.
Jinak - nerada sem zanasim takovy smutny tema - ale cetla jsem nedavno v tematu maminek, co maji deti s leukemii
, ze kdyz se musi, tak to proste jde. Tam maminky samozrejme nejaky nedobrany zbytek leku nemuzou pripustit, takze deti polykaji tablety treba v roce a pul. Proste na tom trvaji, a jde to.
Ale tak kdyz to neni nutne, clovek to nehroti.
Mne fungoval system dvou lzicek a rozdrceni prasku u obou deti bez problemu.
Tak u nas dcerka da na jazyk, zapije a tim polkne, nastesti s polykanim nema problem, polkne i to, co me se prici v krku.
Zrejme bych poradila rozpulit, nebo rozdrtit.
Asi moc neporadím, ale moje 20letá sestřenice to neumí do ted…má vše v sirupu
Já se naučila brát tablety tak, že je dám mezi zuby a začnu pít. Pustím tabletu a doslova ji „spláchnu“ velkými loky, aniž bych ji nechala chviličku na jazyku. Tak to jde bez toho, že bych cítila její chuť. Padne na to hrnek vody, ale funguje to. Tímhle způsobem se to daří už i mému 4letému synovi. Určitě lepší, než mu tablety drtit apod., protože to je pak hořké jako pes!!!
Na tu rýmu pro malou - našla jsem před časem na netu recept na sirup, který jsem vyzkoušela a fakt funguje, rýma zvodovatí, zmizne a kašel jakbysmet. Zkoušela jsem na synovi i na sobě. Takže recept zde:
1 sáček tymiánu (8-9gramů, 200 g cukru, 250 ml vody.
POSTUP PŘÍPRAVY
vodu s cukrem vaříme na mírném ohni 20 minut, poté sundáme z ohně. Přidáme tymián a necháme louhovat do vychladnutí. Scedit, a po lžičkách třeba 5 krát denně.
Nenamáčet do lektvaru olíznutou lžičku!!! Dávám medicínu do skleněné lahvičky.
Vydrží dlouho. Skladuji při pokojové teplotě i 2 měsíce. Vlastě nevím jak dlouho ale nikdy se mi nezkazila. a dětem moooc chutná