Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dcera má 3 roky a před 5 týdny začla chodit do školky!!! Z toho 3 dny začla ve školce…týden doma…týden ve školce…týden doma…týden ve školce..a hádejte kde je ted? Doma s rýmou, která nechce ven, a pořád kašle, ale nějak nám ten stoptussin nezabírá..je to opravdu suchý kašel, který není celý den, ale neumíme se ho zbavit…K VĚCI..koupila jsem probiotika s prebiotiky a jsou v potahovaných tabletách, jak jí vysvětlit, že se to nekousá ale může polknout jako lentilku??? už totiž nevím co bych jí dala, jen ať to zabere a nebudou se nemoci tak často opakovat??? Děkuji za rady
![]()
@gejbiii1 normalne to rozlom a vysypej do vody..ucinne je stejny at to podas jak to podas
jinak pro decka sou vyborny od biopron „cokoladovy“ medvidci probioticky..deti to milujou ![]()
Teda zrovna jsem se chtěla zeptat na to samé ale u 5tiletého obří tableta (nejde vysypat) rozdrcené, rozpuštěné v pití, v jídle, slíbit něco za odměnu, u nás každodenní boj už si nevim rady chce se mu z toho zvracet.
Jak se to mám naučit já? Ale je mi už 26 ![]()
Ty probiotika klidně vysypat do pití (mi osvědčilo spíš do jogurtu, přesnídávky, něčeho kašovitého), akorát to musí být chladné, aby ty bakterie nevychcípaly.
Laktobacílky od swissu jsou v kapslích právě proto, aby se mohly vysypat. a jsou to lyofylizovaný probiotika, takže by to mělo být to samé jako ten prášek co máš, jen ne slisované do tvaru tablety. vůbec bych to neřešila a nadrtila jí to třeba do trošky džusu (ať jí to chutná a je to rychle v ni a celá dávka) ![]()
my máme spíš opačný problém - tříměsíční má dostávat 1/4 tablety 2× týdně. jenže tableta má průměr 3mm a je potahovaná
naštěstí je to jen vitamín a přebytek se prý vyloučí, ale i tak…kdo to vymyslel, to fakt nevim
ale nakrájet se to nedá
@Pipet nevim, ale já třeba neumím spolknout nepotahovanou tabletu bez dávení a dušení se. tak kdybys na to našla nějakej fígl, poděl se. jo, je mi teda jen 25, ale to snad nemá vliv…nebo jó?
(event. pokud někdo víte o potahovaným hořčíku, sem s ním. tři lékárny to se mnou vzdaly
ale fakt bych ho potřebovala)
@PjckjsANEBjája áááááá zrovna dneska hořčík!!! Hnusný megahnusný magnex B6, když si představím, že ještě tak 5 měsíců každý den, tak ![]()
Já to prostě rozpustím ve vodě a po lžičkách a hodně zapíjet.
Na lepší způsob jsem nepřišla. Je to sice hnusné, ale lepší než celá tableta rozpouštějící se na jazyku ![]()
@PjckjsANEBjája musí být ten hořčík v tabletách? Já jen že v šumáku bys to asi zvládla líp, ne? což by řešil magnosolv
Taky nepolknu tablety, vsecko drtim ci kupuju alternativy. Takze za me rozdrtit a dat v necem dobrem ![]()
Jinak horcik jedine magnosolv, je to sumivy napoj
Jinak uz mam zmakle kdeco, treba na mocove cesty existuji brusinky tekute
![]()
@mikitaa píše:
@gejbiii1 normalne to rozlom a vysypej do vody..ucinne je stejny at to podas jak to podasjinak pro decka sou vyborny od biopron „cokoladovy“ medvidci probioticky..deti to milujou
jj taky je s oblibou mladému kupuju-a buď klidná-jemu bude pět a taky zatím tabletky polykat neumí. Zkoušela jsem to na B-komplexu-jsou to malinkaté tabletečky, hladké, na povrchu sladké, tak jsem si myslela, že by nemusel být problém-vypil asi tři sklenice vody a tabletku furt v puse
fakt nevím, kdy se to míní naučit.
@Gladys šumák taky nee, z toho se mi zvedá žaludek (jakýkoliv, nejen hořčík). když já jsem hrozná cíťa
očividně
@Pipet to mě nenapadlo
já když jsem „zobala“ vlákninu, tak jsem to nesnesla v jogurtu, jak to doporučovali, to byl totiž podobnej hnus, ale vzala jsem 1 díl džusu a 1 díl jogurtu a udělala jogurt. mlíko s vlákninou a už to šlo. tak mě napadlo to samé udělat s tím roztokem magnésia - to by mělo jít. mám zničený klouby boreloizou a jak tahám prtě, tak jsem úplně v pr*eli a jedinej hořčík trochu zabírá jako prevence. takže já bych ho měla brát ideálně doživotně ![]()
hele tak díky za radu a zakladatelce se omlouvám za OT
ale pipet si začala
![]()
Ahoj já jsem syna učila polykat léky tak, že jsem mu je nalámala na malé kousíčky( 1/4 ) a ty zapít a spolnkout zvládl. ALe probiotika bych zas až tolik neřešila, když se dají koupit jako prášek a rozpustit v trošce vody. My tam máme biopron -prášek bez chutí i zápachu, nebo teď jsme měli něco s banánovou příchutí. Stani
Jej to já vůbec z děckama neřeším, protože bych napřed musela spolknout prášek sama
.
Některé tablety do dneška nespolknu, co se dá pro děcka drtit, tak jim to nadrtím a většinu léků mají tekuté, pokud je něco v té kapsli a dá se vysypat, tak vysypu.
Mi samotné třeba do dneška neprojde přes krk celý pralen
fuj ![]()