Jak naučit 3leté dítě poslouchat?

Anonymní
28.9.23 17:51

Jak naučit 3leté dítě poslouchat?

Zdravím, prosimvas, předem si ušetřete poznámky typu „dítě v tomhle věku obvykle prostě neposlouchá“, protože na to už začínám být alergická. Protože pokaždé když jsme venku nebo někde u rodiny, tak každé dítě podobné v jejím věku uposlechne, ikdyby na podruhé. Moje dítě? Nikdy. 17× ji můžu říct, ať se nechá utřít když vyleze z vany, 17× ji řeknu ať si sundá boty z nohou když jde do obýváku a stejně neuposlechne. A tak se teda ptám, co dělat? Snažím se s ní domluvit pokaždé, ale nedá se. A mě už pomalu a jistě dochází trpělivost. Tak se teda ptám, všech těch moderních rodičů, co uznávají respektující výchovu, jak na nezkrotné dítě? Bít ji nechci, ale už jsem ji kvůli tomuhle párkrát přes zadek dala a teda ani to nepomohlo. :nevim: jsou situace kdy ji přemluvim třeba, ale jsou pak situace (třeba: ať stojí nebo ji zajede auto) kdy prostě musí uposlechnout hned na poprvé a já nemám čas ani trpělivost ji to 50× vysvětlovat, že ji jinak zajede auto a bude mrtvá :roll:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
85379
28.9.23 17:58

Zopakuju to max dvakrat a pak uz musi nasledovat akce :nevim: do obyvaku by v botech nedosla, z vany utru hned v koupelne :nevim: co na tom chces donekonecna vysvetlovat nevim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
28.9.23 18:04

@blumen ano, samozřejmě že to nakonec udělám i já „násilím“ i přesto že řve. Ale stejně se to pak děje pořád a pořád…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1544
28.9.23 18:05

Neopakovala bych tolik. Nanejvys dvakrat, trikrat dle situace, pak nechat zazit dusledek tam, kde to jde. U vany - vyzvu, podruhe i s vysvetlenim, potreti Nechces se utrit? ok, jdu si po svem, az ti bude zima, prijd. A klidne bych nechala trochu vyzimit. U bot v obyvaku bych dle situace bud nechala uklidit binec, ktery z toho vznikne s dopomoci anebo nasilim zula a nepustila, pokud by to pro mne bylo neprijatelne. Samozrejme, nasledny hysterak bych ocekavala a po uklidneni vysvetlila, ze se spinavymi botami ji opravdu do obyvaku nepustim, protoze chci mit hezky koberec atd.
U silnice bych proste strhla za ruku, pripadne na zbytku vychazky bych trvala na tom, ze za tu ruku budu drzet, protoze mam strach, ze se ji neco stane a priste to muzeme zkusit lepe.
Jeste je fajn pouzivat jedno slovo jen pro bezpodminecne zastaveni cinnosti. U nas je to slovo dost pronesene hromovym hlasem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85379
28.9.23 18:18
@Jamie Lee píše:
@blumen ano, samozřejmě že to nakonec udělám i já „násilím“ i přesto že řve. Ale stejně se to pak děje pořád a pořád…

To musis vydrzet :hug: nekdy to prejde, pak se objevi neco jineho, nektere deti jsou vytrvalejsi nez jine :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22529
28.9.23 18:19

Tolikrat bych to nerikala. Utirat se muze sama. Ty boty jsou o zvyku, ze se zouvame v predsini. U silnice ji drz za ruku. Taky jsem pro prirozene dusledky sveho chovani. Uklid uspinene podlahy v obyvaku a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
28.9.23 18:20
@Anonymní píše:
Zdravím, prosimvas, předem si ušetřete poznámky typu „dítě v tomhle věku obvykle prostě neposlouchá“, protože na to už začínám být alergická. Protože pokaždé když jsme venku nebo někde u rodiny, tak každé dítě podobné v jejím věku uposlechne, ikdyby na podruhé. Moje dítě? Nikdy. 17× ji můžu říct, ať se nechá utřít když vyleze z vany, 17× ji řeknu ať si sundá boty z nohou když jde do obýváku a stejně neuposlechne. A tak se teda ptám, co dělat? Snažím se s ní domluvit pokaždé, ale nedá se. A mě už pomalu a jistě dochází trpělivost. Tak se teda ptám, všech těch moderních rodičů, co uznávají respektující výchovu, jak na nezkrotné dítě? Bít ji nechci, ale už jsem ji kvůli tomuhle párkrát přes zadek dala a teda ani to nepomohlo. :nevim: jsou situace kdy ji přemluvim třeba, ale jsou pak situace (třeba: ať stojí nebo ji zajede auto) kdy prostě musí uposlechnout hned na poprvé a já nemám čas ani trpělivost ji to 50× vysvětlovat, že ji jinak zajede auto a bude mrtvá :roll:

Být brutálně důsledná, nevysvetlovat 50× bez následků, nebit, ale fyzicky zasáhnout ano (nechovas se bezpečně na ulici, půjdeš za ruku, bez debat a klidné za velkého cirkusu a pláče). Kde to jde nechat nést důsledky svého chování (skoro tříleté dítě mi šlo v bílých puncoskach sněhovou breckou k autu bez boticek :mrgreen: ).A vydržet dalších pár let. Dítěti to postupně secvakne. Teď to je utření, sundání bot, pak to bude čištění zubů, dělání úkolů, chození domu včas neponocovani… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
28.9.23 18:26

Tak já děti tyhle věci učím tak nějak od té doby co se samostatně pohybují, rozumná „domluva“ je i s dvouletou :nevim: respektující výchova není o nekonečném vysvětlování. Příklad - dcera vylívá vodu ven z vany. „Nedělej to, podlaha bude mokrá, budu to muset vytírat a nestihneme číst pohádku.“ Dcera se směje a leje vodu z vany ven. „Maruško, říkám to znovu, nelej vodu z vany ven, jinak ti nestihnu přečíst pohádku.“ Dcera leje vodu z vany ven. „Fajn, nechceš přestat lít vodu ven, jdeme ven z vany, já to jdu vytřít a pohádka dnes nebude.“ Hysterák, vyndavám dceru, utírám, oblíkám, dcera hystericky řve, vytírám. „Pojď jdeme spinkat. Chápu že tě štve že nečteme pohádku, ale musela jsem vytírat vodu co jsi rozlila a teď už je pozdě.“ Ještě to nejspíš párkrát zopakuje, ale časem jí dojde že je lepší to nedělat. Důležitý je taky brát hysterický scény jako přirozenou součást vývoje, neřešit, netrestat, počkat až to přejde. Nenechat se tím vytočit. Ve chvíli kdy zůstaneš v klidu a přestaneš brát hysterák jako něco čemu je potřeba se vyhnout nebo tomu zabránit, tak se pak v pohodě zvládaj celkem jakýkoliv situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5959
28.9.23 18:36
@Anonymní píše:
Zdravím, prosimvas, předem si ušetřete poznámky typu „dítě v tomhle věku obvykle prostě neposlouchá“, protože na to už začínám být alergická. Protože pokaždé když jsme venku nebo někde u rodiny, tak každé dítě podobné v jejím věku uposlechne, ikdyby na podruhé. Moje dítě? Nikdy. 17× ji můžu říct, ať se nechá utřít když vyleze z vany, 17× ji řeknu ať si sundá boty z nohou když jde do obýváku a stejně neuposlechne. A tak se teda ptám, co dělat? Snažím se s ní domluvit pokaždé, ale nedá se. A mě už pomalu a jistě dochází trpělivost. Tak se teda ptám, všech těch moderních rodičů, co uznávají respektující výchovu, jak na nezkrotné dítě? Bít ji nechci, ale už jsem ji kvůli tomuhle párkrát přes zadek dala a teda ani to nepomohlo. :nevim: jsou situace kdy ji přemluvim třeba, ale jsou pak situace (třeba: ať stojí nebo ji zajede auto) kdy prostě musí uposlechnout hned na poprvé a já nemám čas ani trpělivost ji to 50× vysvětlovat, že ji jinak zajede auto a bude mrtvá :roll:

Tak pokud je to extrém a chápu, že na stále tu samou odpověď jsi alergická, tak bych třeba uvažovala i nad ADHD. Bití nepomůže a dítě ani neví kolikrát, že dělá něco špatně, resp. pochopí to, ale v omezené míře a za moment opět nechápe. A nebo problém je v příliš „respektující“ výchově, já nejsem jejím zastáncem, dítě dle mého potřebuje autoritativní výchovu, ne tvrdé vyžadování poslušnosti, ale jasné mantinely a matka je matka, ne kamarádka. Ale to je můj názor. Někdo to může vidět jinak a mít to také osvědčené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5959
28.9.23 18:41
@Svistice píše:
Být brutálně důsledná, nevysvetlovat 50× bez následků, nebit, ale fyzicky zasáhnout ano (nechovas se bezpečně na ulici, půjdeš za ruku, bez debat a klidné za velkého cirkusu a pláče). Kde to jde nechat nést důsledky svého chování (skoro tříleté dítě mi šlo v bílých puncoskach sněhovou breckou k autu bez boticek :mrgreen: ).A vydržet dalších pár let. Dítěti to postupně secvakne. Teď to je utření, sundání bot, pak to bude čištění zubů, dělání úkolů, chození domu včas neponocovani… :mrgreen:

Brutální důslednost považuji za kriminál. Jsem pro kombinaci hranic a lásky, která klidně hranice změkčí, ale nebýt hadr na holi, který s sebou nechá mávat, to určitě ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
28.9.23 18:45
@Kipa22 píše:
Brutální důslednost považuji za kriminál. Jsem pro kombinaci hranic a lásky, která klidně hranice změkčí, ale nebýt hadr na holi, který s sebou nechá mávat, to určitě ne.

Pokud máš doma malého tvrdohlavého urputného a vytrvalého disidenta, nemůžeš z těch hranic ustoupit ani o píď, neb dostat je zpátky na původní úroveň je pak už téměř skoro nemožné.
Zase musíš mít jasno, co je a není podstatné. Nepodstatné neřešit a energii věnovat tomu podstatnému. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
28.9.23 18:51

Mám 3,5 letou, už hodně dlouho jsem jí po každém příchodu domů opakovala, že se sundavají boty, uklidí se do botníku a jdeme si umýt ruce do koupelny (ale vždy v klidu, bez emocí, bez trestů, když to neudělá). V těch 3 letech to ještě taky nedělala, pak si na tu rutinu zvykla a teď v těch 3,5 si boty sundá vždy a vždy si jde hned umýt ruce. Boty teda uklidí jak kdy :mrgreen: podle mě to chce čas :nevim:

S utíráním po koupání - tam bych moc nedebatovala a dítě utřela hned v koupelně - u nás neexistuje, aby děti běhaly mokré po bytě. Stejně jako čištění zubů, zuby se prostě čistí 2× denně a přes to nejede vlak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
28.9.23 18:53
@Anonymní píše:

Moje dítko spolupracovalo, pokud to mohlo dělat samo a po svém. Pokud něco nechtělo a bylo to důležité, tak jsem počítala do tří s tím, že dopředu jsem řekla, co bude, když nesplní. Moc často jsem do tří nedopočítala, dítko vědělo, že výhrůžku skutečně splním. Začala jsem počítat maximálně po třetím opakování požadavku. Pokud to nebylo důležité, tak jsem neřešila, jen řekla, až to uděláš, tak přijď. Utírání bych neřešila, jen ji nechala v koupelně ať se utře a pak přijde. Boty nechápu, to doma chodíte v botech? Boty se u nás sundávají po příchodu do bytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí