Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@BoDaViDoVe a je schopná třeba udělat skupinu kostiček stejné barvy? Já se bála, protože v rodině máme poruchu barvocitu a dítě se taky dlouho tvářilo, že barvy nechápe. Tak jsme se zaměřili na roztřiďování barev. Zkraje celkem katastrofa, ale časem jsem zjistila, že to porucha není. Ovšem ještě před 4 rokem si pletlo třeba černou a hnědou.
@kadlina
pokud ja zacnu prvni kostkou, tak ano..pokud ji reknu udelej hromadku z cervenych, tak ne..hádala by..no, nevim, esi by me. Mudra nekam poslala..musela jsem si obhajit i logopedii..pry ma cas..no, nema..
. Zkusim ji vic motivovat a moc netlačit..
Tak doporučení třeba není potřeba, zeptej se přímo odborníka
@BoDaViDoVe Dobře vidět neznamená dobře vidět barvy. Jaké si plete nejvíce? Červenou a zelenou?
@Luisiana.
Vsechny…
jedinou, kterou obcas rekne dobre je zluta…pletou se ji barvy.. Mozna to chce vic snazeni..
nezda se mi, ze by mela problem…
Spíš bych to viděla na test na barvoslepost. Zkoušela bych dát třeba červené a zelené lego a jestli ho roztřídí na dvě hromádky na zelenou a červenou.
@BoDaViDoVe Zkus, nemusí to být nic ale zkus to třeba jen na pár barvách. Hlavně zelenou a červenou. Ta se plete nejvíc. Pak béžová a růžová. No koukni se na testy na barvoslepost. Tam to uvidíš.
Podle mě nemá vadu, jen si je nejistá. Přesně tak reagovala a reaguje moje nejmladší, chce to trpělivost a prostě zařazovat do běžného života.
Taky měla obdoví všechno růžové, zelené, modré… Neříkám co je to za barvu, ale najdi MI TAKOVOU, MAKOVOU, TO JE V POHODĚ, NAOPAK ŘEKNI JAKÁ JE TO BARVA BYL PROBLÉM.
Ted´se sama ptá, jaké to jsou barvy, já je jmenuji, ona to podvědomě vnímá a posléze je schopna sama říct, kde je jaká.
Barvy jsou tročku problém, počítá sama od sebe jak bůh ![]()
@BoDaViDoVe píše:
@budi
to neni jen o zelene..v 18mes, sotva mluvila..ona je chytra, skvele hraje pexeso uz od cca.3 let..hodne si pamatuje, i pocita..jen ty barvy..syn to je jina..je takovy chytracek..
ale tady je mluveni naprosto nepotrebne…kdyz ji reknes, at poda zeleny balonek z hromadky barevnych, ona ho nepozna? nevybere zelenou pastelku?
@budi. Vim, ze mluveni nema s barvami nic spolecneho..nekdo psal, ze jeho dite umelo barvy..jen jsem odepsala, ze dcera. sotva mluvila.;-)
ona vaha, a stejne sahne po jine barve..
Malej se to naucil na autech proste jsme chodili po venku a já mu pořád ukazovala to červená atd. Já když chci zjistit jestli něco nedělá schválně tak bych ji řekla když mi přineseš něco červenýho dostaneš odměnu.
Barvoslepa neni..vysypala jsem ji na zem kostky a mela je roztridit dle batev..to udělala…pak jsem se ji ptala, jake to jsou barvy..hadala..tak jsem ji davala úkoly, ze reknu barvu a musi ji donest..obcas se trefila…ale váhá…tak to chce trénink..je jenom linejsi…