Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
DianaAndílek píše:
Prosím Vás, jak jste naučily vaše děti barvy. Můj syn si ze mě stále dělá prču…ukáže na správnou barvu, ale její jméno už nezopakuje a řekne, že neví.Už mě to nebaví. A to samé je to s oblékáním triček
Pokud ukáže správnou barvu, tak bych to neřešila.
Já jsem z našeho Pátí někdy taky hotová, jsou mu už čtyři a zítra má jít poprvé do školky. Když mu řeknu, ukáže mi u fialovou a oranžovou třeba. Když na něco ukážu a zeptám se, pozná hlavně základní barvy. Někdy mám pocit, že mi to chce říct co nejdřív a oak to splete. Sladké rád nemá, takže lentilku nezaberou. Občas mi neřekne barvu, ale „to je jako nebe“, což je asi tím, jak se mu je snažím s něčím spojit.
Ahoj všichni, akorát jsem to v současnosti řeším s holčičkou (2,5). Starší chlapeček začal pozdě mluvit ve větách, ale barvy uměl už v roce a půl…a zní to stále nemůžu vymámit…někdy mi taky připadá, že to ví, ale řekně schválně jinou…pozná jen sluníčkovou, ale když jí pak ukážu modrou, tak zas řekně sluníčková…protože jinak je to nebíčková…dneska mě dodělala hláškou, že sluníčko je na nebíčku, tak je to taky sluníčková…ale u žluté to nezamění nikdy, ta je protě sluníčková…a zkoušíme všechno - bonbonky, pastelky, při oblékání, stavění s kostkami…ale zatím bez výrazných pokroků…snad se to do 3 let prošťouchne. Čtu si ale v jedné knížce o výchově a vývinu dětí od 3 - 6 let a tam jsem narazila na poznávání barev až ve 4. roku věku…takže klid…oni se to naučí ![]()
Nas se to taky ucil, travicka je zelena, nebe modry a kdyz se ho ted zeptam, jaky je auticko, tak nerekne modra, nebo zelena, ale rekne jako travicka nebo nebe..a kdyz mu reknu, a jaka je ta barvicka? tak mi rekne, ze nevi, jen to prirovna, takze u nas tahle metoda nadelala vic skody, nez uzitku..
Mě připadá že to neteř dělá taky. Řeknu jí: Ukaž na barvu (barevný papír-výběr cca ze 4 možostí) kterou má travička a ona téměř vždy ukáže něco jiného. Je jí už 5 let. Myslím že by toto měla už hravě zvládat. Taky absolutně nemá zájem o psaní. Neláká jí se podepsat a ani u malování dlouho nevydrží. Většinou malujue jen nesmyslná kolečka a čmáranice. Nevíte co s tím? Zlepší se to až půjde do školy?
Je dobré mluvit pořád dokola a dávat přirovnání. Ukázet zelenou pastelku a říct zelená jako tráva, červená jako jahoda… budeš rozvíjet slovní zásobu a prcek tomu příjde na chuť sám. Pak se zkusit ptát na různé věci jakou mají barvu nebo ptát se naopak: To sluníčko má ale hezkou barvu vid? Je to modrá? Je teda taky pravda, ze znám pár detí naprostých bojkotářů, ale to trvá než se zase naučí něco nového:-)
Ja som sa mohla roztrhat s farbami, ako robi ktore zvieratko, ako sa ktore zvieratko vola… tak som rezignovala, sice opakovala, ale necakala ziadnu odozvu. Beztak nebola. A zrazu sme sli na navstevu k babicke, a farby, zvierata a zvuky sli same od seba, len som cumela ![]()
Ahoj a v kolika letech by dítě už barvy mělo zvládat? Holce jsou tři a já jsem z ní na mrtvici co se týče barev. Počítat do pěti uměla hned, ale barvy se prostě asi nenaučí. Třikrát za sebou jí řeknu, že sluníčko má žlutou barvu ona mi to třikrát zopakuje a když se jí za pět minut zeptám jakou barvu má to sluníčko tak mi řekne modrou! To už není normální ne? ![]()
@MarkyM náš se naučil barvičky tak něajk sám od sebe na bombonkách, vím není to výchovné, ale když dostal třeba za odměnu, tak rovnou hádal i barvičku. To mu bylo asi 2a půl
ale zas třeba neumí jedinou básničku, písničku-to ho prostě nebaví ![]()
každý dítko je jiný a umí jiný věci ![]()
@MarkyM píše:
Ahoj a v kolika letech by dítě už barvy mělo zvládat? Holce jsou tři a já jsem z ní na mrtvici co se týče barev. Počítat do pěti uměla hned, ale barvy se prostě asi nenaučí. Třikrát za sebou jí řeknu, že sluníčko má žlutou barvu ona mi to třikrát zopakuje a když se jí za pět minut zeptám jakou barvu má to sluníčko tak mi řekne modrou! To už není normální ne?
Mam doma triletaka a s barvy ma uplne na haku. Umi vyjmenovat barvy (modra, zluta, zelena atd), ale vetsinou je proste rekne, ze modre auto je cervene atd. A to mu uz vice jak rok vzdy rikam, pojd, dame si modre tricko, zelene trenky, sedou cepici atd. Maluju s nim, delame plasteliny, u vseho furt opakuju barvy a on na to proste prdi
Uz se mne i doktorka ptala, jestli nemame v rodine barvoslepost
No, nemame, tak myslim, ze je to spis jeho lenost, protoze jinak je sikovny.To chce cas…doufam ![]()
@DianaAndílek Já učila barvy tak, že jsme je přirovnávala. Např. travička je zelená, jablíčko je červené, modré je nebíčko atd..A tím se to naučil velmi rychle. V počátku jen ukazoval, později přirovnával a říkal a nyní to jde samo hladce.
@MarkyM Náš prcek uměl barvy po druhých narozkách, ale zase neumí počítat
(V lednu mu bodou tři). Je to stjeně jako u Vás, třikrát to zopakuje dobře a po pěti minutách řekne úplnou kravinu.
Barvičky jsem ho učila tak, že jsme do barevných krabic dávali stejně barevné hračky a šlo to celkem samo.
Ony ty děti jsou fakt individuality a potřebují na všechno svůj čas ![]()
Taky jsem dcerku naučila barvy přirovnáváním. Takže se je naučila v 2 a 1/4 roce. U nás to bylo: jahoda, tráva, voda, mrkvička, sluníčko, růžička, myš, kakao, noc… Dobře jí to šlo třeba s košíčky na muffiny. Když se naučila zástupné výrazy, já už používala jen správné označení barev a ona ho postupně používá taky.
U nás se učilo na bombonech, lentilkách, gumídcích, plastové míčky, venku na procházce podle aut, podle oblečení, jak jdou lidi kolem, podle fasád, kupili jsme děckám na jídlo plastové talířky, misky, kelímky a příbory z Ikey taky dobrá věc.
Ale lentilky a gumídci vedli ![]()
Na tříleté prohlídce dětská kontrolovala barvy, holka popletla červenou a zelenou tuším, dětské se to vůbec nelíbilo.