Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím Vás, jak jste naučily vaše děti barvy. Můj syn si ze mě stále dělá prču…ukáže na správnou barvu, ale její jméno už nezopakuje a řekne, že neví.Už mě to nebaví. A to samé je to s oblékáním triček ![]()
My jsme učili na lentilkách, když uhodla, vzala si barvičku. Najednou to šlo. ![]()
Proste opakovani… pokud mas pocit, ze si dela !legraci" a jinak to zvlada,dej mu na par dni klid, treba uz ho to taky nebavi ![]()
kam2 píše:
My jsme učili na lentilkách, když uhodla, vzala si barvičku. Najednou to šlo.
Jooo, deti jsou uplatny ![]()
A kolik mu je? Já bych to tak nehrotila, spíš to zkusit hravou formou, ne to z něj pořád tahat. Prostě jdete venku a ty třeba řekneš: „To je travička a travička je zelená“ Je taky možný, že to umí, jen ho nebaví ty věčný otázky „Co je to za barvu“
A s tím tričkem bych ho zkusila motivovat, že už je velký, že oblíknout se neumí jen miminka a jestli třeba půjde do školky, tak zkusit říct, že ostatní děti už si budou hrát a on stále sedět bez trička. Ale pozor na to vyhrožování školkou, abys se pak nebál tam chodit, jako, že se mu budou smát a tak
![]()
My se to učili na pastelkách,pořád u toho dělal blbosti a asi za týden věčnýho opakování sám chodil a říkal jaká to je barva
Musí chtít samy děti ![]()
Kolik je synkovi?
U synovečka zabralo netlačit na pilu. Někam se šlo a kdokoliv, kdo šel s ním neustále mluvil. Podívej na to modré auto, žlutý dům, červenou květinu… Ale opakování po něm na začátku nechtěli. Pak jsme třeba při cestě autem hráli hry typu: co všechno je žluté a vidíš to…
Ale podle toho, co popisuješ, barvy zná, jen je nechce pojmenovávat. ![]()
Synovce jsme učili na lentilkách(pak jí mohl sníst) a nebo na pastelkách…no a pak ukazováním v přírodě, jako třeba:jakou barvu má sluníčko?travička?pejsek atd…
Majda bude mít tři a opravdu barvy nepozná. Někdy jo, když řeknu podej mi červenou pastelku, tak se trefí, jindy ne… Aby sama pojmenovala jaká je barva, to je úspěšnost ještě menší ![]()
Ale dá k sobě věci stejné barvy, v knížce mezi barevnými koťaty ukáže to, které je stejné jako naše opravdové, takže barvoslepá snad není a jednou se to naučí.
Umí zas plno jiných věcí=)
My jsme učili na kostkách od lega…podej mi tuhle barvu a tuhle a pak zase já mu podávala a on mi říkal ,co to je a stavěli jsme z toho pak vysoký komín…hrozně ho to bavilo ![]()
Dceru jsem barvy neučila jen jsem od malička říkala to je hnědý medvěd, teď si oblíknem červené tričko a bílé ponožky. Začala používat barvy jako řeč bez problémů. To už nestihneš
, ale co auta je to kluk tak venku je aut haba kuk
no je mu 3,5 roku a opravdu mi prostě radši řekne, že neví nebo si dělá prču…pozná je na 100%, ale neřekne. jsem z toho šílená. děkuji vám všem, začnu s autama a budeme pokračovat, lentilky totiž nejí, ani jiný bonbony, ale na těch věcech venku to je dobrý nápad, jen nemáme moc času, za týden je školka ![]()
Prosimtě, klid. On mu nikdo ve školce hlavu neutrhne, když občas splete nějakou barvu. Já bych teda s „výukou“ uplně skončila, vidíš, že to stejně nemá smysl. On je evidentně umí, jen se mu nechce ti to pořád dokola opakovat
A neboj, jestli je umí, tak je bude ve školce sypat z rukávu ![]()
My začínali taky na věcech kolem nás - travičková byla zelená, bobíková byla hnědá (to máme do teď - černoška je po našem bobíková holčička), žlutá jako sluníčko byla onínková (sluníčko=oninko), šedá jako tatínkovi trenýrky…prostě jsme z toho dělali zábavu a bavili se celá rodina. A za každý úspěch je potřeba hooodně pochválit - hlavně chlapi mají tohle rádi, jestli máš synka
.
A když si jseš na 100% jistá, že to ví a dělá si legraci tak zkus plést ho ty. Ukážeš na červené auto a řekneš podívej na ten zelený bagr. Jo to není zelený bagr to je červené auto já jsem, ale popleta ty jsi to řekl správně.
Dělám to tak jen pro zábavu u všeho. Dcera mi řáká mami ty jsi to zase popletla
Učím jí tim jistotu.
Ukážu na ponožku a řeknu podej mi to tričko a td… teď už máme jistotu ve všem takže jen někdi z lerace