Jak naučit dítě R, L?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
81479
7.11.13 00:29
@martina.se píše:
@kissi být důsledná a trvat na splnění určité věci, např nejdřív budem procvičovat, pak si teprve hrát..

dyt je jí 4 roky. :nevim:
kluk se to naučil ted, před pár týdny, sám. cvičit by nechtěl určitě taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
9.8.16 20:33

Maminky, syn 4 roky toho hodně nakecá, ale výslovnost má hroznou. Už jsme naučili K (nahrazoval ho písmenem T). Teď se soustředíme na L, ale už několik měsíců žádný posun(trénujeme každý večer). Mám pocit že se to nikdy nenaučí. Vůbec mu nejde. Logopedka - rodinný příslušník - říká, že tak špatné L ještě neučila.
A to nás čeká ještě R, Ř a sykavky…
Jak dlouho trvalo Vám a které písmenko bylo nejtěžší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9450
9.8.16 20:43
@Ráchelia píše:
Maminky, syn 4 roky toho hodně nakecá, ale výslovnost má hroznou. Už jsme naučili K (nahrazoval ho písmenem T). Teď se soustředíme na L, ale už několik měsíců žádný posun(trénujeme každý večer). Mám pocit že se to nikdy nenaučí. Vůbec mu nejde. Logopedka - rodinný příslušník - říká, že tak špatné L ještě neučila.

Jak bude umět l, ř pomalu naskočí samo.
Ale to L trénuje určitě 3,4 měsíce a ještě ji musím upozorňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
9.8.16 20:45
@Ráchelia píše:

L u nás trvalo skoro půl roku. Bylo to tím, že měl zkrácenou uzdičku, kterou ale logopedka nechtěla stříhat a navíc strašně slabý jazyk. takže jsme začali vytahováním uzdičky pomocí cviků + posilování jazyka. teď taky pomalu přecházíme na R

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
9.8.16 20:46
@Ráchelia píše:

Dcerka hodně špatně mluvila. Po čtvrtém roce neuměla „l“, o „r“, „ř“ ani nemluvím, nezměkčovala, prostě katastrofa. Moje známá mi vyprávěla, že její dcera taky neuměla spoustu písmen, chodili na logopedii, jak se jí začaly měnit zuby, tak najednou začala i pořádně mluvit. U nás loni katastrofa, dala jsem odklad, pořádně nemluvila… Začaly se jí měnit zuby, během toho roku odkladu mi mluví všechna písmena. Občas sice spadne ze zvyku do toho patlání, ale když se na to soustředí a připomenu jí to, tak mluví úplně v pohodě. Nejsem odborník, takže to sem píšu jen jako mojí osobní zkušenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
9.8.16 20:51

Bez L se nedá naučit R. U starší jsem bojovala několik let. Ma ADD poruchu a podle poradny i dysfazii. Když se učila L zkoušeli jsme lízat lizatko. Jde o to rozhybat jazyk. Na netu je spousta návodu. Ale nejdůležitější je trpělivost. Na logopedii jsem teda byla na si jen třikrát protože tam nevymyslely nic jiného nez to co jsem ni dělala sama. Byla to fakt ztráta času. R jsem vyvozovala z TD (tdáva) nebo dd(drak - ddak). Trvalo to do třetí třídy ale naučila se vsechno. U nás byl potřeba čas a trpělivost.
Mala je ukecana a pusu nezavre od mala. Takže když jsem trénovala se starší tak se přirozeně L a R naučila od sestry. Ř jsem nehrotila. Ř jsem ted u male učila přes septane rrrr. Malé je pět let a Ř říká pořádně tak tři dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1418
9.8.16 20:58

Jsem logopedka, základem je posílený jazyk, vypláze ho rovně tak, aby se neopíral o rty a ani zuby? Zvedne ho do špičky nahoru a opět bez opory zubů a rtu? Má dost dlouhou uzdičku? Mám kluka co trénuje L už 5 měsíců, nedaří se mu propojit ohyb jazyka a hlasivka, ale má dysfázii, to je těžší všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
9.8.16 21:08

U mé dcery to také byla uzdička, co bránila správnému „L“. Po střihnutí (měla tehdy čerstvě 4 roky) dokázala na další návštěvě L bez problémů vyslovit a do měsíce ho začala používat v pohodě. Teď jsme čtyři měsíce poté, cvičíme další písmena (Č je už v podstatě dobré, začínáme Š) a samo jí začalo naskakovat R. Osobně jsem čekala, že celý proces zabere víc času, ale když vidím pokroky, je pak doma cvičení veselejší. Navíc logopedka dceři vysloveně sedla, umí to s ní, z toho mám radost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
9.8.16 21:11

Uzdičku mu stříhali v porodnici… Když vyplázne tak tam srdíčko nemá (prý se to tak pozná..?)
@Kikla Zítra vyzkouším, jestli to umí.
Jinak i trénujeme a posilujeme jazyk, čerta (ble ble) a koníka umí hezky. Ale při L strašně plácá jazykem ven z pusy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
9.8.16 21:17
@Ráchelia píše:

tak u nás úplně to samé, L, R, Ř a šišlá - š místo s, č místo c atd.
mamka je logopedický asistent, snaží se s ním pracovat, ale on absolutně nespolupracuje, prostě nebude se učit…základ je to L, nevím, co s ním, ale už musíme začít, jsou mu čerstvě 4, jinak je taky děsně ukecaný, ale nenechá se ničím motivovat, jakmile nechce, tak s ním nic nehne…nevím, jak teď, ale on neuměl koníčka, takové to „cvakání“ jazykem, musím vyzkoušet, mladší 2 roky to umí už dávno, vůbec nechápal dávání jazyka nahoru na patro…každý mi říká, že je ještě malý, ale není, chci to řešit rozhodně dřív, než až bude předškolák

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.8.16 21:24
@Ráchelia píše:

L rok a K 14měsíců :zed: r už pak šlo nakonec dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
9.8.16 21:25

Přesně…Taky šišlá. Taky nespolupracuje s logopedkou. Taky čerstvě 4 :) Možná je to tím že logopedka je babička. Kdyby byla cizí měl by větší respekt.
Se mnou trénuje. Ale tam právě nejsou výsledky. A babička mně furt za něco „péruje“, že to ještě neumí a jak nám to nejde…Tak mně to mrzí. Vrstevníci kolem válí krásné R, Ř…
@Adinka_2012

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.8.16 21:28
@Ráchelia píše:
Uzdičku mu stříhali v porodnici… Když vyplázne tak tam srdíčko nemá (prý se to tak pozná..?)
@Kikla Zítra vyzkouším, jestli to umí.
Jinak i trénujeme a posilujeme jazyk, čerta (ble ble) a koníka umí hezky. Ale při L strašně plácá jazykem ven z pusy…

a zvládá izolovaně ten pohyb jazyk nahoru za horní zuby, opřít ho o to zvrásnění a pak s ním plácnout dolů a skončit do tečka za spodníma dolníma zubama? Bez zvuku, jen ten cvik?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.8.16 21:28

A dlaskání koníka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
9.8.16 22:44

@terinka4444 Koník mu jde krásně, ale ten jazyk moc stočit neumí. Občas mi ale přijde, že je spíš líný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí