Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, už pár týdnů se snažíme dceru naučit říct L a R, ale ona nechce. Zkoušeli jsme i motivovat, ale nemá zájem cvičit. A stejné je to z mnoho věcma. Bojím se, že až příjde čas na školu, nedostanu jí k učení. Jak na ní? Jak jí naučit, když nemá zájem?
@kissi být důsledná a trvat na splnění určité věci, např nejdřív budem procvičovat, pak si teprve hrát..
@martina.se ..A ona bude sedět a sedět a nehneme s ní. Ani za nic na světě.
Já tedy učila ř. Slíbila jsem odměnu, pokud se to naučí. Stačilo mu 10 hodin. Asi mám materiálně orientované dítě
.
Ps: Podotýkám, že jsem ho pak nechala na pokoji a on se to naučil do večera sám.
Příspěvek upraven 06.11.13 v 16:30
Moje holka chodila na logopedii, dokud trénovala Š, Č, Ž, tak to bylo v pohodě. Pak mělo přijít na řadu R. Logopedka po ní chtěla, ať otevře pořádně pusu, ale jí to nějak nešlo, tak se sekla a od tý doby tam nechtěla chodit.
To bylo na jaře. Logopedka řekla, že když nespolupracuje, že nemá cenu, aby tam chodila, ať to zkusíme teď na podzim. A je to asi měsíc, co holka přišla domů ze školky a říká mi, že se naučila R. A fakt ho řekla a od tý doby ho říká krásně. Naučila se ho sama od sebe. Pak zbývalo už jen Ř, logopedka mi teda ukázala, jak to máme procvičovat doma, když tam nechce chodit. Doma to taky cvičit nechtěla, jak jsem jí jednou podplatila čokoládou a docela to šlo. Teď už ví, jak má správně dát pusu a zuby a už se občas i sama opravuje. Nebo když jí opravím já, tak to zopakuje správně. Blíží se zápis do školy, tak snad to do tý doby zvládnem.
@kissi píše:
@martina.se ..A ona bude sedět a sedět a nehneme s ní. Ani za nic na světě.
tak prostě vytrvat, nechat jí sedět, dokud to neudělá.. pokud povolíš, bude to vědět, pokud ne, tak si to potom uvědomí. Měla jsem doma to samé, né, já nebudu dělat úkoly a tisíc různých řečí. A teď? už hlásí, co má, jak se nají, tak sedí nachystaný u stolu, protože ví, že kdyby to neudělal, má na celé odpoledne útrum se vším. Chce to jen vydržet. Jinak na logo to bylo to samé, já to dělat nebudu blablabla. Tak jsem mu na odpol vše zatrhla a na další lekci spolupracoval jak divý
žádné násilí, ale forma toho, že když něco udělá, co musí, je podporován ve všem ostatním.
@kissi Já teda nevím, jestli to chápu správně, ale vy nemáte doporučení od logopeda, ty ji učíš z vlastní iniciativy? Pak je ale hloupost nutit, hlasivky se vyvíjí až do sedmi let a jsou stanoveny určité hranice, do kdy by dítě co mělo zvládat a bez logopeda je docela šance, že něco naučíte nesprávně. Já bych asi tak netlačila
pokud ale chodíte k logopedovi, tak je to jiná a omlouvám se
Zrovna L, R a Ř jsou ty co dítě nemusí v pěti letech ještě zvládat a jestli správně koukám, tak máš dítě dokonce mladší než já a moje teda L říká hezky už dlouho, ale R ani Ř neumí ani náhodou a málokdy mu ujede.
Jinak tady je jedna diskuze na toto téma a hezky to tam vysvětlují:
https://www.emimino.cz/…rquot-23235/
@martina.se Ale ty máš podle metříku sedmileté dítě, zakladatelka má dítě dvouleté a čtyřleté, to je kapánek rozdíl ![]()
@Sany80s My jsme řekli, že dostane co se jí bude v krámu líbit, když se bude s námi učit. Zkoušeli jsme říkanky, slůvka jako tdnka, tdupka… Pak na L. Odměnu si vybrala, cvičit začala. Ale po chvíly to vzdala, nebavilo jí to
@Amys píše:
@martina.se Ale ty máš podle metříku sedmileté dítě, zakladatelka má dítě dvouleté a čtyřleté, to je kapánek rozdíl
kluk začal s logopedií ve 3 letech
ano, teď už je větší, a taky už dávno ví, že se mnou nepohne.
No čumim. Jsem pod velkým tlakem tchánovců, kde ještě bydlíme, že dcera to ještě neumí, že je to lempl, tak jsme se spolu začali učit mluvit.
@kissi píše:
No čumim. Jsem pod velkým tlakem tchánovců, kde ještě bydlíme, že dcera to ještě neumí, že je to lempl, tak jsme se spolu začali učit mluvit.
ale tak to bych taky neřešila. Ten můj se naučil š, č, ž až v první třídě, ř neumí doteď.. to přeci není o lemplovství..
@martina.se No jo, ale chodili jste na logopedii, to je něco jiného ![]()
@kissi není lempl, je spousta dětí, které to v tomhle věku ještě neumí, je důležité, zda ostatní hlásky vyslovuje správně. pokud budete sami nějak násilně učit, taky se může stát, že to naučíte špatně. Můžeš pro klid duše zajít k logopedovi a ať si dítko proklepne a poradí, zda je v normě a nebo má problém, přečti si tu diskuzi, jak jsem dala odkaz, tam se na konci vyjadřuje dokonce logopedka.
@martina.se U vás, koukám, byla logopedie na místě, co
to muselo být hodně těžké s tříleťákem, toho pětileťáka už člověk nějak zpracuje, aletříleťák je peklo, mám jednoho doma
![]()