Jak naučit dítě spát ve velké posteli?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1966
3.5.06 08:24

Jak naučit dítě spát ve velké posteli?

Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, jak jste naučily své starší ratolesti spát na velké posteli-bez zábrany. V září se nám má narodit prcek č.2, takže jsme zařídili nový pokoj a začínáme malého učit spát na velké posteli…problém je myslím každému jasný - zdrhá :evil: Večer to ještě jakž takž jde, nicméně si zvykáme na min. půlhodinové uspávání :roll: , ale přes den ani náhodou, prostě když je světlo a on vidí všechny možnosti, které se mu v pokoji nabízejí, neodolá :twisted: A vždycky nad ránem se vzbudí, volá „mámo přijď“ a musím ho přenést do malé postýlky, abychom nevstávali v 5hod…

Je to jen otázka zvyku a časem se to zlepší nebo máme přistoupit k razantnímu kroku a malou postýlku prostě „zbourat“?

Díky za odpovědi.
Fifík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
38
3.5.06 09:01

My jsme ze stejnych duvodu take premistili dcerku (21 mesicu) do vlastni postylky. Pripravovali jsme si ruzne strategie, jak ji to naucime, a nakonec jsme nic ucit nemuseli - zacala tam spat uplne bez problemu. Pro nas ale byla druha alternativa, ze kdyby to holt neslo, tak bychom koupili druhou detskou (si pouzitou, obycejneu, levnou) pro druhe miminko, nez se to podda. Ale zadny problem nebyl. Postel ma ale celou oblozenou, takze lze utect jen malym „otvorem“, ktery je k slezani/vylezani urceny. Ale ona se o to vubec nepokousi, z postylky vyleza, az kdyz k ni na zavolani prijdeme. Dve veci ale delame asi jinak: Dcerka spi v noci v takovem detskem spacacku, takze by ani moc utikat nemohla. Odpoledne spi bez spacacku, ale mistnost zatemnujeme (mame tlustsi tmave zavesy). Spat davame vzdy po jidle, kdy je clovek stejne takovy vlacny, a ona se na to tesi:-)

Lemi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
3.5.06 09:28

No tak spacák u nás neprojde ani náhodou…a to máme tři - zděděné :wink: A spát dáváme taky po jídle, v pokoji zatáhnem žaluzie, takže tam je šero, ale úplná tma se tam, zvlášť když svítí slunko, udělat nedá :? Tomík ve velké posteli spal dobrovolně jen první dva dny, pak ho to omrzelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
3.5.06 09:57

Já nemám radu, spíš nakukuju, protože mám 27 měsíční dvojčata a spávají v postýlce a z velkých postelí mám zatím strach - že budou utíka t a tak. Kluk je k tomu všemu ještě velký cestoval po postýlce a každou chvíli leží jinak, tak nevím. V postýlce usínají bez problémů večer i odpoledne většinou do 15 minut.
Nic mě zatím nenutí kupovat velké postele, ale jednou to přijít musí. mslíte že když to nechám až ke třetímu roku je to pozdě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
3.5.06 11:36

Ahoj Markét,

řešíme doma stejný problém. Velkou postel už máme doma od vánoc. Z počátku jsem ho obkládala, aby nespadl, ale byl ochotný tam spinkat tak do půlnoci. Sem tam přes den. A to jsem tam musela být s ním, aby usnul. Filípkův veliký problém je, že se v posteli strašně hemží. Neustále cestuje. V malé postýlce už nespí dlouho, protože se neustále bouchal o tyčky a to ho budilo. Takže spí nezdravě se svými rodiči. Což musíme taky rychle odbourat, protože mimi se k nám taky rychle blíží.
Máme plán, že s ním bude večer spát manžel v pokojíčku než si zvykne a já zůstanu s mimčem v ložnici, kde budu mít postýlku.
Nevím. Dám ti vědět, jak to funguje.
 Peta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
3.5.06 11:37

Ahoj Markét,

řešíme doma stejný problém. Velkou postel už máme doma od vánoc. Z počátku jsem ho obkládala, aby nespadl, ale byl ochotný tam spinkat tak do půlnoci. Sem tam přes den. A to jsem tam musela být s ním, aby usnul. Filípkův veliký problém je, že se v posteli strašně hemží. Neustále cestuje. V malé postýlce už nespí dlouho, protože se neustále bouchal o tyčky a to ho budilo. Takže spí nezdravě se svými rodiči. Což musíme taky rychle odbourat, protože mimi se k nám taky rychle blíží.
Máme plán, že s ním bude večer spát manžel v pokojíčku než si zvykne a já zůstanu s mimčem v ložnici, kde budu mít postýlku.
Nevím. Dám ti vědět, jak to funguje.
 Peta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
3.5.06 12:43

Ahojky,

malého jsme do velké dali spát v 19m, ze stejných důvodů. Z počátku děs, utíkal a utíkal, stejný jako u vás. Chce to vytrvat!!! Zlepší se to.

U nás ještě teď má občas zaječí úmysly :lol: :lol: :lol:. Horší je, že zjistil, že když dupe, tak si ho vyčíhám…tak teď chodí po špičkách a úplně potichu, tak mám srach aby se tu nepohyboval po bytě.
 Sendy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
3.5.06 14:49

Ahoj, díky za odpovědi.
Sendy, my ze stejného důvodu (cestování po bytě) Tomíka do pokoje zavíráme a dáváme tam chůvičku, abychom slyšeli, když leze z postele nebo třeba volá. Jak jsem se přesvědčila, když vyleze z postele, vůbec nemá namířeno k nám do ložnice, ale na výzkumy :twisted: Jinak určitě vytrváme, co nám taky zbývá :twisted:

Peťo, Tomajs právě taky kope do šprušlí, což budí jeho i nás…ale když spí s námi, tak se vyspí akorát on :evil: V postýlce taky cestoval, ve velké posteli taky, ale kupodivu nepadá 8O Má vedle postele podestýlku, kdyby něco, ale zatím nic. Ale kolem sebe má na posteli polštář na kojení, tak se přes něho asi nepřekulí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
11.5.06 09:29

Ahoj,
právě řešíme to samé. Lukášovi budou v létě 2 roky a nám přibude další miminko. Teď sháníme větší postýlku - máme vybranou takovou tu rostoucí. Zezačátku bude ještě s námi v ložnici, aby si trochu zvykl a pak zase s ním v pokojíčku bude táta, aby se mohl vyspat do práce, když bude mimčo v noci plakat. Taky máme obavy, že bude cestovat po bytě, takže jsem zakoupila zábranu do dveří a bude moct jít akorát do předsíně a k nám do ložnice. Koupelnu budeme muset na noc zamykat a do zbytku bytu se nedostane. Mám v plánu ještě koupi chůviček, aby jsme věděli co se bude v pokojíčku dít když s ním nikdo nebude. Lupínek totiž celou noc cestuje po postýlce a tak mám strach, že bude padat ven. Z jedný strany postýlka bude u zdi no a z druhý strany holt dáme měkký dopad. Nechci ale vidět to usínání - už teď máme problémy. Vždycky trvá skoro půl hodiny než usne a mezitím vyvádí v postýlce, otevírá všechny dosažitelný šuplíky a vyhazuje z nich věci. Doufám, že ho to brzo přejde a naučí se usnout rychle a bez zlobení.
Berenika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
13.5.06 13:30

Ahoj maminy,
koukám že tenhle problém je docela častý :( Naše dcerka má velkou postel už přes měsíc - ze začátku to bylo až moooc v pohodě, i usínání nebylo o moc delší než dřív … ALE teď ale přišla s novinkou - prostě budu řvát a on někdo přijde :evil: Na mě by to teda moc neplatilo, ale manžel povolil a od středy máme doma skutečné peklo. Je schopná prokřičet většinu noci a aby byl klid tak si k ní chodí manžel lehnout :x a aby jí náhodou někam neutekl, tak ho po cca 10 minutách kontroluje výkřikem. Dneska to trvalo opět celou noc a pro změnu to zkusila i v poledne - a tatínek opět povolil :evil:
Být po mým, nechám ji být, ať si klidně řve. Nebiju ji, houknu na ní jen občas, snažím se ji vysvětlit že jsme hned vedle v ložnici nebo v obýváku, co tam všechno ještě dělám atak ale zatím to vypadá, že za ty cca 2,5 měsíce budeme v ložnici ve 4 a já si hodím mašli :cry:
Myslíte že ji to zase přejde, že už teď začíná lehce žárlit na mimino?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
8.6.11 12:33

ahojte maminy

tak sem taky pridavam přispěvěk jelikož si take nevim rady naše dcerka bude mit dva a pul roku a spi s nama v posteli bohužel od mala.ted sme ji kopili pred pul rokem postel velkou ze at jelikoz cekame na zari druhe a nemuzu spat kdyz je mala snama.nas pokus oto aby spala sama je marny kromě toho že rve az se kolikrat pozvraci se taky v noci začla počuravat jenze si chytre plinku sundava a kdyz ji manzel v noci dava tak nechce zajimave je ze kdyz spi s nama tak si na ten nočnik vztane když spi sama tak ne poradte prosim někdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
8.6.11 12:59

našemu synovi jsme udělali pokojíček ve 20M, a dali mu tam malou i velkou postel, do 23. měsíců spal v malé a na velké si jen hrál. Do té doby nespával s hračkama, nechtěl to ani. KOlem toho 23M začal chtít autíčko do postele, tak jsme mu řekli, že v malé není dost místa a že s autíčkem může být ve velké..tak to zkusil, druhý den zase šel do malé, pak zase do velké…až tam přesídlil a my složili velkou. Jinak malého se daří ve velké posteli večer udržet bez zdrhání jednoduše - máme jasný čas, kdy chodí spát, takže v té době je i „naučený“ být unavený, jasný rituál předem a hlavně - jak jsme ho přendali do velké postele, řekli jsme mu, že všechno slyšíme, jsme vedle a že jakmile bude něco potřebovat, že stačí zavolat a že hned příjdem. První dny jsme chodili nonstop, odešli, zavolal, přišli, přikryli, pomazlili (i 50×), další den to bylo o něco méně, a méně. Výhra byla, že za náma neběhal, ale volal. Dneska (32M) chce i zavřít za náma dveře (aby mu tam nevletěl komár). V poledne spíme spolu na gauči /od tohoto ledna/. Předtím nespal doma od 20M do toho ledna (tedy od 20 - 27M), jen venku - doma prostě nechtěl, ani za nic. V lednu to přešlo a od té doby spíme v poledne spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
8.6.11 13:01

nevím, jen mě napadá - nechat malou s váma v posteli dále, ale zvykat ji na tu velkou v pokojíčku, že si v ní přes den hrát a jen ji říkat, že kdyby chtěla, může už spát v pokojíčku v té velké postýlce. A když tak to vydržet s malou i miminkem. Možná to pak malou bude rušit v noci a sama bude chtít nebo se pak přestěhují obě děti najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
8.6.11 13:22

moja skúsenosť je taká, že čím je na dieťa vyvíjaný menší tlak, tým menší protitlak z jeho strany :wink: .
V tomto veku (2 - 3 roky) sú deti v období vzdoru, do toho žiarlivosť na nového súrodenca a ešte je nútený spať inde, ako je zvyknutý, čo môže pociťovať ako odsunutie na druhú koľaj, hoci to samozrejme tak nie je.
Naša dcérka mala 3 roky, keď prišiel ďalší súrodenec, dovtedy väčšinou spala s nami v posteli. Od 2,5 roka mala vlastnú posteľ v detskej izbe, nehrotili sme to, ale pomaly menili. Najprv zaspávala u nás v posteli a v noci ju spiacu manžel občas preniesol do jej postele, nad ránom väčšinou „priliezla“ ku nám, kľudne sme ju nechali. Alebo som si ľahla ku nej do jej postele, kým nezaspala. Postupne čoraz viac spala vo svojej posteli, keď chcela spať s nami, nekomentovali sme to, v pohode mohla hocikedy, tak to potom nebrala ako nejakú výsadu, o ktorú treba bojovať.
Keď sa narodila druhá dcérka, tak spočiatku znova chcela spať len u nás, tak sme jej to umožnili, bábo spalo v postieľke prirazenej k našej posteli a s vybratou bočnicou, aby som mohla pohodlne kojiť a staršia spala medzi nami, občas išiel muž spať do jej postele, aby sa lepšie vyspal, občas preniesol ju. A tak nejako postupne nebadane sa predlžoval čas, keď spala vo svojej posteli. Keď mala mladšia 2apol, akurát sme sa sťahovali, kúpili sme obom nové postele do detskej izby a bolo to bez problémov.
Takže radím nehrotiť to, postupne nebadane zvykať, ak sú priestorové možnosti, dá sa napr. spočiatku dať „veľkácka“ posteľ do spálne k rodičom a z druhej strany postieľka. Každé dieťa je iné, každé však potrebuje istotu a oporu v rodičoch, je dobré ak ju dostane, samozrejme s ohľadom na to, aby sa každý mohol ako tak v noci vyspať :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3588
4.8.12 23:18

Ahoj holky,

jak jste naucili spat dite ve velke posteli? malemu jsou skoro 2 roky a v lednu se nam narodi dalsi mimi a do te doby ho to chceme naucit. dneska po obede tam usnul sice chvili protestoval, ale usnul. jenze ted vecer tam nechce byt a velejza, jedine s nami. nechali jsme v pokoji malou postylku a po case, kdyz si zvykl jste ji dali pryc? diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí