Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chtěla bych se Vás zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s ušním teploměrem. My jsme ho koupili po tom, co už bylo nad naše síly se s Klárkou prát pokaždé, když jsme chtěli měřit teplotu
.
Teď s tímhle teploměrem do ucha je to rychlé a v pohodě, ale ta naměřená teplota…jednak je v každém uchu jiná, a ani dvakrát hned za sebou nenaměříme stejnou teplotu
. Tak nevím, jestli nedělám nějakou chybu.
Díky za rady
Lenka
Ahoj Leni.
Sice ti neporadím protože já měřím Tadeáškovi teplotu v prdelce, ale švagrová včera přijela z porodnice a má taky ušní teploměr. Tak jsem se tě chtěla zeptat jestli ten ušní má ukazovat teplotu jako v podpaží anebo se musí taky půl stupně odečíst jako v prdelce?
Díky.Martina a Tadeášek ze Zmňátek 05/06
Holčinky,
asi vás nepotěším, ale máma dělá zásobování v nemocnici a taky na popud primáře nakoupili děsně drahé ušní teploměry a teď opět měří normálníma rtuťovýma. Prostě to bylo natolik nepřesné, že to používat přestali. Já mám digitální do zadečku a nestěžuji si, teplota je stejná i když měřím třeba za deset minut znova. Maximální rozdíl je jeden stupeň. A Viki jakž takž drží. A až bude větší tak hold budem muset vysvětlovat že bude jako veliká držet teploměr v podpaží. Výhoda digitálu je že je rychlý a nedá se tak snadno rozbýt.
Ahoj Iva.
Ivo já mám teda taky digitální s ohebnou špičkou.Zatím ho používám do zadečku a až bude Tadeášek vetší tak asi v podpaží.
Na ten digitál se ptám pro švagrovou která má jen ten ušní a neví v jakém rozmezí má být změřená teplota.
Martina
Martino, ten ušní teploměr má naměřit teplotu jako v podpaží, nic se neodečítá. Já si také myslím, že ten digitální do zadečku měřil přesněji, ale Klárka se mi tak vzpírá, propíná se a kope nohama, že to prostě nezměřím…a aby ho držela v podpaží? to by musel změřit teplotu za 0,1sec ![]()
Lenka
Přidám špatnou zkušenost s ušním tepl. Měli jsme ho v práci (v nemocnici), mohly se s ním měřit děti. U batolat i předškoláků to s ním bylo hrozný, ukazoval teplotu jako podchlazení
, takže jsem měřila vždy v zadečku či podpaží i za cenu praní se
Úspěch měl jen u velkých dětí, ale tam je to zbytečné, protože ty bez problémů podrží pod paži.
Takže…dle mě se s ním naměří nižší teplota, je to tím, že se to vsunuje do zvukovou, ten je úzký a krátký, nemůže se to tam pořádně strčit. Takže třeba při horečce může ukazovat jen lehce zvýšenou teplotu
Nevěřila bych mu.
Alenka
Ahojky,
nám se docela podařilo naučit malého, že mu měřím teplotu normálně jako dospělému digitálním teploměrem (v zadečku bych si to teď už vůbec netroufla, má hroznou sílu a hrozně se rve, tak jsem se bála, abych mu něco neudělala). Předvedl mu to několikrát táta i já, že si měříme teplotu a jak to pak pěkně zapípá a on si to pak nechal změřit taky tak s tím, že ho držím vedle sebe a třeba si čteme nebo koukáme na telku. Sice to chvilku trvalo, než to pochopil, ale teď už je to v pohodě a funguje to.
Ulrika a Andrýsek (21 měsíců)
Budu tu asi jedina velmi spokojena majitelka usniho teplomeru.
Mame uplne obycejny OTC za zhruba tri stovky - ale kupovany v akci a v Nemecku a opravdu jsem moc spokojena.
Nejprve jsem se s nim naucila merit - delam to tak, ze merim obe usi a celicko, mam vyzkouseno, ze ouska jsou asi o sedm desetin teplejsi nez je teplota namerena v podpazi a celicko o neco malinko chladnejsi. Takze v ouskach je normalni teplota kolem 37,3, na celicku kolem 35,9. Je fakt, ze obcas zasunu teplomer moc hluboko (teda on nejde zasunout primo do usni dirky, priklada se jen na okraj, ale jak se tam prilozi blbe, nakrivo, je vyssi teplota) a pipne mi vysoka teplota, tak pokud ji nenamerim i v druhem ousku ani v opakovanem mereni tak neresim - nepocitam ji.
Holky, hlavni je, ze nemusim na mereni dracice budit. Staci prijit a behem dvou sekund mam teplotku na displeji, no parada!!!!! A ze v horeckach radeji teplotku kontroluji!
Je fakt, ze diky tomu, ze Ada mela ve necelem roce febrilni krece z vysoke horecky, jsem asi opatrnejsi a v nemoci merim casteji nez je obvykle. Ale ted je to zabava, Ada to miluje a kdyz ji merim a je vzhuru, tak musime merit brisko, celicko, ouska, krk a prsicka ![]()
![]()
![]()
![]()
A obcas ruku, nohu a pokazde i vsechno na mamince… A na tatinkovi a na Katce (pes)
A vsechno mi tak nejak rika, zda jsem se nesekla, proste mi vsude vychazi podobna teplota. Fakt jsem moc spokojena. A to mam vyzkouseno mnoho mericu teploty, jen digitalni teplomery mame doma dva, mame i merici prouzek na celo, kolik rtutovych se mi za muj zivot podarilo rozbit ani nepocitam…
Lesina
Ahoj,
přidávám se ke kladným ohlasům na ušní teploměr!!! Teď jsme poprvé a doufám, že na dlouho zase nic, prodělaly první nemoc. A jelikož jsem vystresovaná při kažkém zakašlání, tak jsem teplotu malé měřila každou chvíli - prostě pro kontrolu. Nemůžu říct že by měřil rozdílně - obě uši úplně stejně, a rychlost je super a hlavně v noci je to prostě k nezaplacení. Za 2 sek. píp a je to. Nevím jak bychom bojovaly, kdybych měla měřit ze zadečku. Ještě teď mi při přebalování srazí půlky k sobě, protože se bojí, že přijde čípek.
Takže u nás na 100 % spokojenost.
Cate
Ahojky,
já mám s ušním teploměrem také spíš negativní zkušenosti. Koupili jsme ho tenkrát v Německu, byl i dost drahý ale přijde mi,že to neměří vůbec přesně. Zkoušela jsem to jak na Jířovi i na sobě a pokaždé jsme naměřili něco jiného
Když měl jednou fakt vysoký horečky, tak tenhle teploměr ukazoval z bídou 37,5,ale pro jistotu jsem ho přeměřila ještě digitálním v zadečku a ten i po odečtení půl stupně ukazoval skoro 39 st. Takže ušní putoval do krabičky a měříme digitálním.
Ahoj,
lámala jsem si hlavu, jak udržím digitál v zadečku Natálky, až jsme to vyřešili tím, že jsme asi za necelé dvě stovky koupili desetivteřinový teploměr. Než se naději už pípá. Takže investice se vyplatila. Navíc měří přesně.
Holky co máte digitální teploměr, jakou máte značku, jak rychle měří, má ohebnou špičku??. Zvažuji jeho kouopi, ale když jsem se ptala v několika lékárnách, tak mi pokaždé řekli něco jiného a jsem z toho trochu zmatená
. S ohebnou špičkou prej nejsou určený pro měření teploty v podpaží, ale jen v zadečku nebo ústech. Měří stejně dlouho nebo o něco kratší dobu. Digitální rychloběžka má ohebnou špičku, ale zase s ním nemůžu měřit v podpaží. Tak nevím. Jestli dám o 50,– korun víc, mě už nevytrhne, ale chci aby měřil rychle a přesně.
Ahoj,
tak já se přidávám k Lesině. Jsem maximálně spokojená. Kamarádka má taky ušní teploměr a je také moc spokojená. Už si ani nedokážu představit, že bych měla malýho budit při nemoci. Jiřík už je i naučený, že nastavuje sám hlavičku a je v klidu. Jinak já mam značku Braun.
Jana
Ahoj,
usni teplomer pouzivame (zatim) s uspechem uz skoro pul roku! Mame Braun s jednou pameti, stal teda skoro 1500
ale myslim, ze to je dobra investice! Kuba se odmital nechat zmerit v zadecku (kroutil se, plakal a vetsinou se z toho poblinkal) a na mereni v podpazi je asi jeste maly. A nebo to neumim ![]()
Jinak, v navodu psali, ze je normalni, ze se teplota v kazdem ousku lisi (i rozdil 0,5 stupne je pry v pohode!), takze doporucuji merit porad v tom samem ousku. Bohuzel ja si nepamatuju, ve kterem jsme zrovna merili, tak merim obe a pak to tak nejak zprumeruju
Jo a nic se neodecita!!!
Taky se pry musi ousko pred merenim „aklimatizovat“, tj. pokud na tom ousku mimi zrovna lezelo, teplota bude logicky vyssi, takze se musi s merenim trochu pockat. Proste je to veda ![]()
Ale jinak muzu usni teplomer fakt jen doporucit!!!
Hezky den bez teplote preje
Eliska a Kubik