Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte,
potrebovala bych radu. Jak davate sve detatka v noci na nocnik? Lehce je probudite, aby se vycuraly, pred tim nez jdete spat vy??
Nebo jak mame s timto zacinat?? Jakym zpusobem, nebo to nechat na dobu az bude vetsi??
Honzik se nepocurava, vzdy si rekne, ale kdyz ma plinku tak to neresi jen vecer z postylky vola, ze se mu chce. Tak vetsinou se jeste vycura. Nebo nez jdeme ven(chodime bez plinky) tak ho dam na nocnik a on se vycura. Kdyz ne tak venku pred barakem je to pro nej zajimavejsi curak na stromecek:-) Na velkou si rekne a kaka do nocniku. Toto pisu pro upresneni nasi situace. ![]()
Dekuji za rady.
Kac
Kac, asi jsme ve stejny fazi… Maty teda zacal chodit sam pred tydnem a od ty doby si to i sam hlida, nemusim ho posazovat. Na spani mu plinu davam, odpoledne vetsinou je sucha, rano nacucana jak houba
Tak cekam, ze se to vyresi samo, jako vzdycky
Budit ho kvuli tomu nebudu, spi ve svym pokojiku. Myslim, ze az to vydrzi, tak to proste vydrzi, casu dost ![]()
Ale docela mne zajima, jak to bylo u ostatnich?
Ahojte holky,
já to s dcerkou řešila nejdřív tak, že jsem ji kolem 11 večer vzala z postele, po:,–(ila na nočník, kde se většinou vyčůrala, opět navlékla plínku (pro jistotu) a dala zpátky. Málokdy se úplně probudila, spíš jen zaregistrovala co se děje, opřela se o mě a spala dál ![]()
Teď už přes měsíc máme ráno suchou plínku, tak uvažuji, že ji dávat přestanu.
Přes den, když jsme doma, běhá jen v kalhotkách a já jí odchytávám na nočník (sama si prostě neřekne a nevzpomene) ale problém to není - neutíká. Občas se stane nějaká ta nehoda na podlahu a to je pak strááášně nešťastná a s nohama maximálně od sebe se řítí za mnou že se „MAMÍÍÍÍ, CCCCCC“ počůrala
Když ale jdeme ven, raději to plínu ještě dávám.
Tak to funguje/nefunguje u nás
ale myslím že žádné dítě do školy s plínou nechodí, tak proč tlačit na pilu, jednou se to prostě zlomí ne? ![]()
Holky,
tak s tím máme taky problémy. Marťa je přes den bez plen, na nočník si dojde, ale na polední i večerní spánek má plenu. Nejhorší je, že se na nočník nechce vykakat a čeká třeba až na večer, kdy dostane plenu
. Pomalu z toho začínám být nešťastná, minulý týden jsem se rozhodla, že na dopolední spánek, mu budu dávan klasické bavlněné pleny - poprvé se počůral, podruhé už ne a vydrželo mu to tři dny, ale včera se probudil nejen celý pročůraný ale i pokakaný
. V červnu jedeme na dovolenou a já doufala, že alespoň polední spánek zvládneme bez plen - bohužel, realita asi bude jiná…
tterko,
s kakanim na tom Honzik drive byl taky tak jako u vas. Kadil v poledne nebo vecer az jsem mu dala plinku. Ale ted uz to zvlada a tlaci jako „chap“(chlap)
Proste jednou se to zlomi!
Kac+H
Terko…tezko radit, kdyz prcka neznam…ale ja sama mam povahu, ktera nechava (uspesne) vsechno vyhnit
Takze obcas jsem zkusila akci nocnik, spis teda az po 2. roce, a kdyz jsem videla, ze to fakt nejde, tak se na to zas vykaslala. No a pred tydnem jsem to zas zkusila, behal ve slipech a v teplakach a sama nehoda. V sobotu krize, pokadil se, pocural a byl z toho nestastnej. V nedeli jsem ho nechala na ostro a znicehonic zacal chodit na nocnik
A chodi porad a desne ho to bavi…coz je zaklad.
Takze u nas se nekonalo zadny vysazovani (nepocitam tech par pokusu, co bylo
) A Maty je po dvou dnech bezplinak. Az na to spani, coz neresim ![]()
Urcite bych do toho netlacila, ono to prijde.
Joo, ale abych tady jenom nezarila…my mame problem s chozenim venku. Vcera se teda prekonal a pocural kaminky, ale to byla vyjimka. Pak uz to zas radsi drzel a doma pak nacural kybl ![]()
Takze poradi nekdo, jak motivovat venku? Nejaky reci, jak krasne pocura travicku a kaminky a ze je ten nejvetsi sikula (sikula zabral jenom na doma
), ho neberou
![]()
Když malej začal chodit konečně na nočník-po velkých bojích (asi před 2měsíci) tak prostě plínku nechtěl ani za nic.tak jsme to riskla a nanoc mu ji taky nedala.A nepočural se. Když jsme někam jeli,tak jsme měla strach,ale vyčurá se vždycky než jdem na autobus a pak když chodíme po městě,tak se ho vždycky někde venku zeptám,třeba u parku, nebo ho dám rovnou vyčurat.
zatím je to v pohodě, snad se to nepokazí.teď věčinou čurá než jde spát a v noci se vzbudí že chce čurat.
Asho: Venku zabralo akorát to,že „kreslil obrazy“
třeba na hlínu nebo tak,tráva nic moc, tam nejde nic vidět ![]()
Asho,
No ja se vzdycky zeptam jestli chce pocurat treba stomecek, nebo kvetinky, lampu jako pejsek apod. A on si ukaze kde to chce udelat:-) curali jsme i na schovaneho brouka:-) ja tam zadneho nevidela a Honzik rekl, ze je schovany. Tak jedine zkouset jestli se mu bude tato „hra“ libit.
Kac
Ještě jsem si vzpomněla. Teď byl zápis do školky a učitelka se ptala ,jestli si sám říká že chce čurat. To je prý nejdůležitější a nějaký odchytávání nemá smysl. Prostě až na to to dítě přijde, půjde to samo. ![]()
Kac, to je presne to, co ho nebere. A curat na broucky??? To nikdy!!! Mam doma pacifistu…zarytyho! Tak zkusim to malovani, treba to ve stoje pujde, zatim jsme zkouseli jenom na holcicku ![]()
Ashley, souhlasim, ja se na odchytavani nezmohla, prislo mi to desne narocny na cas a vubec. Ja proste cekala, rikala jsem si, ze s plinou se zenit prece nebude, ne? ![]()
![]()
já jsme ho zkoušela na nočník přes rok a vždykcky zatnul nohy anesedl si ani za nic.Další týden nebo dbva znova,zas nechtěl…tak jsme to nechala být a když jsem se na to vykašlala nadobro a řekla si že to nechám až si začne říkat sám, tak si asi za 3dny řekl a byla komplet bez plínek.
To čurání na holčičku nechtěl,jedině ve stoje.Teď i doma na nočníku jedině ve stoje a SÁM ![]()
Zkušenější maminky a jak se potom děti počůrávají v noci , když jsou přes den už v pohodě? Já chci teď najet na noc bez plenky, protože je většinou ráno suchá (když jí brzy sundám), ale nevím jak to vyřešit. Přemýšlela jsem o té nepropustné podložce od Popolini. Mám ale strach, že se nehoda stane třeba každý den a já nebudu stíhat měnit podložky a prostěradla. Tenhle týden chceme malou přestěhovat do velké postele, tak jsem myslela, že bych to vzala při jednom. Jak jim to ještě potom dlouho trvá v noci než se přestanou počůrávat? A jak jste to řešily?
Gio
Ashley,
to teda obdivuji, ze se strefi! Nase trestidlo si nedovedu predstavit.
Kdyz rekne curat zacne utikat, protoze ho honim. Ma z toho velke
, ale kdyz se mi nechce ho nahanet, tak k nocniku prijde sam.
Kac