Jak naučit dítě vybarvovat

Anonymní
20.7.23 19:56

Jak naučit dítě vybarvovat

Na začátek diskuze píšu, že vím, že dítě nemusí umět malovat. Máme dítě, co moc hezky kreslí. Opravdu dokáže nakreslit věci, co bych nezvládla já. Ale neumí vybarvovat, takže je demotivované. Odmítá vybarvovat. Z výtvarky nosí celou škálu známek. Učitelka to často bere i jako naschvály, protože vidí ten začátek a pak šmouhy.
Nakreslí obrázek a je to krásné, vybarví a je to změť šmouh.
Naučila jste některá dítě vybarvovat, jak na to?
Pastelkami vybarvuje tak, že pastelku postaví a celé to přečmárá. Vodovkami to jsou jen šmouhy. Neumí se držet čar.
Teď půjde do čtvrté třídy a budou mít na výtvarku novou učitelku.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23966
20.7.23 20:04

Jedině trénink. Nejdřív ať vybarvuje velké plochy a postupně zmenšovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9759
20.7.23 20:20

Pokud ho vybarvování nebaví, tak se to nenaučí nikdy :mrgreen: Jeden takový exemplář mám doma a pochybuju, že se v posledním roce povinné školní docházky něco změní.
Pozitivum je, že s přechodem na druhý stupeň už na vybarvování nikdo nebazíruje a i ve výtvarce dělají zajímavější věci než jen kresbu pastelkami/voskovkami/křídami

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.23 20:25

@Jahru on by ale moc chtěl, protože opravdu umí kreslit. Zatím on kreslí a já vybarvuju. Ale pak musí vybarvovat on a to už je problém.

• Citovat
  • Upravit
10952
20.7.23 20:43

Moje děti taky nevybarvovali.
A co jako?
Třetí vyhrál ve školce soutěž v kresbě krajské kolo.
Teď v pubertě ani nekreslí.
Ani jeden nezná noty…
Všichni nemusíme umět vše..
Každý je dobrý na „ Něco“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
20.7.23 21:01

A ono se mi si při kreslení vybarvovat?

Moje dítě umí skvěle kreslit technické věci. Když má nakreslit postavu nebo zvířátko, vypadá to v lepším případě jako robot, v horším je to kresba na úrovni cca pětiletého dítěte. Nicméně mi to nepřijde pro zivot podstatně a má evidentně soudně učitele výchova. I z hudebky, kterou vcelku okatě nesnáší, má jedničku. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.23 21:05

@Stevia @Svistice on se to naučit chce.
@Svistice on nakreslí psa a je poznat i rasa. Kreslí opravdu moc hezky. V červnu nakreslil do úkolu takovou koalu, že mi učitelka psala, ať za něj nekreslime. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4341
20.7.23 21:12

Hmmm, vysvetlit by ji to (te ucitelce) nestacilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4341
20.7.23 21:20

A jinak teda spravnou techniku (ocividne se jedna o starsi dite co by uz mohlo poslouchat rady) by ho mela ucit spis ta ucitelka ne? :think:
mozna bych zkusila oslovit ZUS v okoli, pokud ma kluk opravdu zajem se to naucit, tak si domluvit nejakou individualni konzultaci v cem je zakopany pes ci na co se zamerit

poradit lip neumim, ty mrnavky se to tak nejak nauci samy kdyz jsou trpelivy, zkusit omalovanky pro mensi deti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
21.7.23 06:43

Ve škole jsme zkoušeli jednu techniku. Není to sice úplně vybarvování. Mohlo by ho to ale trochu jinam nasměrovat. Nakreslili jsme obrazec, kolo ttojuhelnik, kostku. Papír se zmuhlal, hooodně a pak se do toho obrysu pouštěli kapky barev. Jenom do toho obrysu. Bylo to pak strakatý a rozpity a docela zajímavý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.23 08:27

@Atisia podobné věci jsme dělali, ale on vyloženě chce vybarvovat, aby si nekazil obrázky.

• Citovat
  • Upravit
7221
21.7.23 08:40
@Anonymní píše:
@Atisia podobné věci jsme dělali, ale on vyloženě chce vybarvovat, aby si nekazil obrázky.

Možná z toho děláte moc velký problém. Na druhým stupni budou víc malovat tužkou, úhlem. Požívat jiné výtvarné techniky. Určitě ho nenechá propadnout z výtvarky. Kdyby bojkotoval nějaký důležitý předmět jako jazyk nebo fyziku. Ok problém. Ale v tomhle problém moc nevidím. Prostě kresli, nemaluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3021
21.7.23 09:06

Dětem jsem na vybarvovaní tiskla, nebo namalovala něco s hoooodně tlustým obrysem, aby nebylo vidět každé přetažení a spíš malé. Velké plochy je příliš sváděly k rozmáchlému čmárání.
Zkusila bych mu namalovat tlustý tenký obdélník, třeba jen 1cm na šířku, aby to zkoušel a dostal do ruky tem rytmus a odhad, jak moc může pastelkou švihat.
Do začáku. Anebo fakt zaplatit někoho, kdo tomu rozumí a pověnoval by se mu, jestli o to syn opravdu stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.23 09:22

@Atisia on s tím má problém. Chce umět vybarvovat, aby měl hezké obrázky. Hledám tipy, jak mu pomoct.
Doteď neměl zájem, neřešila jsem. Teď má zájem, řeším.

@Kryptozoo my máme sametové omalovánky, ale nejde mu vůbec položit pastelku. On ji postaví a vybarvuje špičkou.

• Citovat
  • Upravit
5622
21.7.23 11:47
@Anonymní píše:
@Atisia on s tím má problém. Chce umět vybarvovat, aby měl hezké obrázky. Hledám tipy, jak mu pomoct.
Doteď neměl zájem, neřešila jsem. Teď má zájem, řeším.@Kryptozoo my máme sametové omalovánky, ale nejde mu vůbec položit pastelku. On ji postaví a vybarvuje špičkou.

Nemá trochu problém s úchopem té tužky? Pokud totiž pastelku drží jak má, tak by neměla směřovat kolmo k papíru, ale pod úhlem.
Zkuste nějaké uvolňovací cviky na zápěstí.
A co třeba voskovky? Zkoušeli jste to s nimi a je tam ten samý problém? Zkuste to možná s klukem pojmout tak, že vytisknete obrázek a řeknete mu, že je to na tréning a důkladně mu vysvětlíte techniku. Pokud se to naučit chce, tak s trochou trpělivosti se to naučí. Chválit za každý pokrok, nepatlat se moc v chybách a ono to časem půjde.
Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati