Výchova dětí s ADHD, PAS, VD - co nejvíc pomohlo?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
15.7.23 16:41

Výchova dětí s ADHD, PAS, VD...

Co vám nejvíce pomohlo při výchově dětí s ADHD, PAS, VD…
Nemyslím tím jen literaturu, ale i konkrétní věci. Třeba i pomůcky…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
478
16.7.23 06:43

Dcera má VD (věčně protivná a vzteklá = frustrovaná), rádu mám jedinou a ta ti asi moc nepomůže. TRPĚLIVOST. Ty děti za to nemůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5616
18.7.23 23:28

Připustit si, že učitelka může mít pravdu a začít to řešit. Nenechat v tom dítě plácat a zajistit mu včasnou pomoc. Čím dřív, tím líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.23 08:44

@Bella13 trpělivost je základ. Samozřejmě, že za to děti nemůžou.

@Veveří píše:
Připustit si, že učitelka může mít pravdu a začít to řešit. Nenechat v tom dítě plácat a zajistit mu včasnou pomoc. Čím dřív, tím líp.

Trochu nechápu, jak to myslíš? :think:

• Citovat
  • Upravit
4929
19.7.23 08:51

Trpělivost… jak píší výše.
Mám syna, zítra mu bude šest… má velmi těžkou vývojovou dysfazii. Rozumí všemu, ale řeč je teda katastrofa… rozumět mu je nadlidský výkon. Od 2,5 let je neskutečně vzteklý, tvrdohlavý… scény byly kvůli všemu a kvůli ničemu :D Na období od těch jeho 2.5 let do cca čtyř vzpomínám opravdu nerada, nám je i tak nějak v mlze… bylo to hrozné.
Teď je to lepší, ale pořád s určitými věcmi bojujeme. Člověk si to musí srovnat v hlavě, že to dítě za to nemůže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5616
19.7.23 09:02
@Anonymní píše:
@Bella13 trpělivost je základ. Samozřejmě, že za to děti nemůžou.Trochu nechápu, jak to myslíš? :think:

To, že s tvým dítětem něco není v pořádku, většinou zaregistruje učitelka v MŠ. Je třeba to brát vážně. Většinu rodičů to však naštve, tak jako zprvu mě. Přitom to byl první výkop, abych se pokusila synovi pomoct. Spousta rodičů se diagnózy bojí a tak problémy svého dítěte vytěsňují, že z toho vyroste, že je celý tatínek atd. Přitom třeba naučit se žít s ADHD je pro člověka, který tím trpí, základ pro budoucí dobrý život. Takže to je odpověď na tvoji otázku, co mi pomohlo ve výchově. Spolupráce s učiteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.23 09:12

@Veveří učitelé od MŠ nespolupracují. :lol: Naopak mi učitelka tvrdila, že je normální a prosila mě, ať hlavně nechodíme do PPP. Když jsem ji dávala papír s diagnózou, tak ho nechtěla, že to je moderní výmysl a ona takových děti už viděla… Později mě přesvědčovala o tom, že nepotřebuje odklad…
Učitelka na ZŠ je skvělá, ale neustále ho omlouvá. Když řeším cokoliv, tak mi řekne, že je skvělý a nemůže za to a neřeší… Prosila jsem např. o zařazení do logopedické skupiny, kde s dětmi cvičí pusu (nevyvozuji hlásky, jen rozcvicuji ústa) a zamítla to, že to není potřeba, bylo to v první třídě, kdy neuměl asi 8 hlásek a pohyblivost pusy nebyla ideální a cvičili jsme denně doma. Když jsem prosila, aby mu zkusila dát pod psaní mracouna, jako jiným dětem, tak prý ne :nevim: Přitom by to potřeboval taky.

Mně jde opravdu o konkrétní pomůcky, knihy a tak. O věci, co můžu udělat já. I třeba různé terapie.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.7.23 09:21

@Veveří brala bych i něco, co bych okopírovala a dala učitelce. Během školy do něj i do mě hustí, jak nejí. Letos dělala halo z toho, že brečel v šatně, protože byl hluk, pak mu vadil hudební program. Takže aby videla, že ne vše dělá schválně a z trucu, že to souvisí.

• Citovat
  • Upravit
6021
19.7.23 09:37

Syn má smíšenou VD, k tomu zkříženou lateralitu. Je to mazec. Do 3 let byl neskutečně vzteklý, protože jsme nerozuměli, co chce.

Od 3 let s ním tvrdě dřu na kompenzaci jeho postižení. Teď mu je 7,5 a od září nastupuje do první třídy. No nastupuje, mám ho doma na IV. Takže se učíme spolu. Pokud dítě v 6 letech ještě nemá rozcvičenou pusu a jazyk, tak mluvit nebude. Takže bych začala tím. Každý den. Určitě seženeš na internetu návod, jak na to.

Pak ti velmi doporučím stránku logopedie s úsměvem https://www.logopediesusmevem.cz/ kde najdeš spoustu kartiček. Když už má procvičený jazyk, začíná se s vytleskáváním. Dítě se učí rytmus slov a pomocí obrázků se učí porozumět řeči. Protože např. slovo kočka mu nic neřekne. Ale když uvidí 🐈 a k tomu si bude tleskat kočka, tak pochytí význam toho, co to slovo znamená. Pak mu dáš obrázky a zeptáš se, kde je kočka. Pokud ji vybere správně, tak ho začneš učit říkat to slovo. Co to je? Musí odpovědět kočka… Atd

A přeji jako ostatní hodně hodně hodně trpělivosti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.23 10:03

@Modesta aktuálně už vysloví všechny hlásky a používá v řeči. Opravdu mi jde o to okolo, co bych mohla poslat dál. Babičky, dědové, učitelka. Aby pochopili, že hodně věcí nedělá schválně, aby je naštval.

• Citovat
  • Upravit
6021
19.7.23 11:28
@Anonymní píše:
@Modesta aktuálně už vysloví všechny hlásky a používá v řeči. Opravdu mi jde o to okolo, co bych mohla poslat dál. Babičky, dědové, učitelka. Aby pochopili, že hodně věcí nedělá schválně, aby je naštval.

Jako pokud jde o vysvětlení toho, proč jsou děti takové, proč je u nich těžké s porozuměním a používáním řeči, to si najdete na webu, ne? Vysvětlujících textů je mrak. Prostě jeho mozek pracuje jinak a aby se naučil používat řeč, musí si to spojit s obrázkem. Tohle naším rodičům stačilo.

Mmch vysvětlujících textů je mrak, ale ještě jsem neviděla prarodiče, kteří by si to fakt četli. Jestli máte dobrou logopedku, tak se s ní domluvte, zaplaťte a vytáhněte prarodiče za ní. Co se učitelky týče, ta by tyhle znalosti měla mít ze školy. Já bych uvažovala o tom změnit školu, aby syna vzdělával někdo, kdo s ním umí pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.23 12:16

@Modesta z logopedie je už vyřazený.
Běžná učitelka na ZŠ toto opravdu neví. Speciální pedagogiku mají okrajově pár semestrů a letem světem proberou vše. V rodině máme učitelku pro 1. stupeň a o VD slyšela opravdu minimálně a byla překvapená, co vše se pod tím může skryvat. Věnovali se tam všem možným diagnozam a problémům.
U nás nejde o řeč. Mluví dobře, ale o tu omáčku okolo. Nevybavnost slov, neporozumění, problém s hlukem, problémy s emocemi, s jídlem… Aby viděli, co vše může souviset a často souvisí. Navíc všichni předpokládají, že mluví dobře, takže konec a VD zmizela.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
19.7.23 12:58

Mam dvě skoro dospělé děti ( 17 a 16 let ) se smíšenou VD. Chtělo to klid, trpělivost a vykašlat se na hodnocení okolí ( hlavně od těch kteří o tom vědí totální prd).
Jo a najít lidi kteří mají zkušenosti ( dobrý klinicky logoped, učitel, vedení ZŠ). To že někdo něco vystudoval není záruka, že o tom něco ví. :kytka:

Oba měli ve 3,5 letech 10 citoslovcu, porozumění na 2 letech. Naopak v některých oblastech byly/jsou šikovnější. Dnes obě děti studuji střední školu :kytka:

Příspěvek upraven 19.07.23 v 13:04

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
19.7.23 13:00

@Modesta moji rodiče si četli, dokonce nám pomáhali hledat odborníky. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
6021
19.7.23 13:52
@Anonymní píše:
@Modesta z logopedie je už vyřazený.
Běžná učitelka na ZŠ toto opravdu neví. Speciální pedagogiku mají okrajově pár semestrů a letem světem proberou vše. V rodině máme učitelku pro 1. stupeň a o VD slyšela opravdu minimálně a byla překvapená, co vše se pod tím může skryvat. Věnovali se tam všem možným diagnozam a problémům.
U nás nejde o řeč. Mluví dobře, ale o tu omáčku okolo. Nevybavnost slov, neporozumění, problém s hlukem, problémy s emocemi, s jídlem… Aby viděli, co vše může souviset a často souvisí. Navíc všichni předpokládají, že mluví dobře, takže konec a VD zmizela.

U nás teda stačilo vysvětlit. Nikdo z prarodičů si nedovolil to zpochybňovat. Že by někdo nevěřil, že to kluk nedělá schválně, tak to ani náhodou. Učitelka by se v tom případě měla doučit, zvlášť, když má takové dítě ve třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí