Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud jsem položila mimino do postýlky, víc než 20 minut taky nedalo, a to jsem mohla zkoušet zavinutí, bílý šum atd. - marně. Dítě vyžadovalo kontakt, takže spalo v náručí. To pak klidně 2-3 hodiny (chtělo to moji přípravu - dojít si na WC, nachystat svačinu, pití, knížku/háčkování…). A byly to skvělé chvíle ![]()
@Kníže Ignor A jak jsi k tomu stíhala domácnost? Zakladatelka má k tomu starší dítě asi toho má taky dost.
Měla jsem stejné dítě, jen tedy jsem se nesměla ani pohnout a i tak neustále přeuspávat, protože se budilo i tak,, ale pokud člověk byl dostatečně rychlý, tak znova usnul a tedy byl to mazec. Starší děti naštěstí byly už veliké, protože i jen zařídit kroužek (dítě nesnášelo kočár, autosedačku, nosítko) byl mazec. Ono jen pořešit pračku bylo náročné. Naštěstí máme sušičku, protože ten první rok bych ani prádlo v tichu nepověsila. Úžasné to bylo, že se člověk nesměl pohnout a byla to jediná doba kdy neřval. Na WC bez řevu po dobu spánku jsem nesměla do 3 let.
Těžko. Některé děti to tak mají nastavené. Zkusila bych si pořídit takovou tu houpací raketu, nebo dítě zkusit udrncat doma přes práh při otevřeném okně (čerstvý vzduch) za pomocí šumu přírody nebo tak. Ale otázka je, zda to bude stačit.
Jsou děti, kde prostě i v zimě potřebují ke spánku jedoucí kočár a neuděláš s tím nic a tak budeš 4× denně běhat venku. Měla jsem takovou sousedku. Celý rok 365 dnů běhala s kočárem po venku (dle počtu spánku 4-2× denně), aby dítě spalo, protože jinak než v jedoucím a drncajícím kočáru prostě nespalo.
Jinak každé dítě je jiné. Jedno z mých dětí milovalo spánek v kočáru a klidně na terase spalo 2 hodiny ani nemrklo ve stojícím kočáru - stačilo nasadit čepici, zabušit do fusaku v tom co byl doma a spal. V zimě jsem ho strkala ke garáži, tam bylo trochu tepleji. Takhle spal klidně v - x několik hodin, ani se s ním nemuselo jezdit.
Jeho sourozenec naopak v kočáru snad nikdy nespal, protože ho nesnášel a jeho spánek zase potřeboval úplně jiné věci.
Syn taky zpočátku nedokázal usínat v posteli, ani u kojení, nosila jsem ho v šátku (doma), pak spal třeba 3 hodiny. Každé dítě je ale jiné.
Zkusila bych třeba závěsnou hacku nebo se mi podařilo naučit jedno dítě spát doma pomocí závěsného patra cestovní postýlky, houpala jsem a dítě usnulo.
Naše obě děti nejvíce spaly venku, uvozila jsem je a postavila na terasu …nikde jsem s nimi nemusela furt běhat, když se mi nechtělo nebo mi usnuly u prsa a zůstaly se mnou ležet a jistota byla také auto, takže mladší hodně spala při logistice se starším dítkem. Nemáme školku v docházkové vzdálenosti …
Moje deti mely dost vyhraneny nazor na denni spanek a nepomohla ani svecena voda. Prvorozena v jedoucim kocaru nebo v naruci, druhorozeny zas pouze v postylce (to taky bylo na palici, nedalo se nikam vyrazit, cela organizace se musela odvijet od jeho spanku v postylce) a tretatko pouze v satecku na mamince. No, narocne to bylo, nastesti denni spanek zrusily brzy. Tretatko teda pak po roce taky v jedoucim kocare, byla moc tezka. Takze u nas to neslo nijak.
@Anonymní píše: Více
To jsi měla super. Ne každý má terasu. My jsme navíc bydleli v paneláku a do našeho patra nejezdil výtah, takže jedině táhnou korbu po schodech. Což by šlo, jenže jsme byl bez terasy a hlavně dítě se probudilo i venku, jakmile jsme zastavila třeba na zavázání tkaničky nebo než mi na semaforu naskočí zelená. Musela jsem jezdit i u toho přechodu.
Ale zda fungovalo mi, když dítě usnulo u kojení, s ním 2 hodiny sedět nebo pololežet a třeba koukat na film. Jen jsem ho nesměla odpojit. To bylo okamžitě vzhůru.
Zakladatelko, s některými dětmi prostě nic neuděláš a musíš to vydržet. U někoho to trvá několik měsíců, u někoho několik let.
Syn az do 1,5 roku spal pres den zásadně jenom v kočárku, od 2m musel mit v kočárku úplnou tmu (coz musi mit i dnes na 3 letech) a do cca 5m jsme museli jezdit. Od cca toho 6m stacilo udrncat, zastavit a spal, prip. behem spanku (obvykle po cca 30 minutach) jsme drncali zase asi 5 minut a spal celkem cca 2-3 hodiny. Pokud jsme se tomu spanku takto nevenovali, tak byl protivný a noc stala za prd.
Starší dcera spala po 20-30m od narození kdekoliv. Doma i v kočárku, hned vyspaná.
Tenkrát jsem zkoušela fakt všechno. Opravdu vsechno ![]()
No pomohl jen čas. Někdy kolem 6m už spávala jen 2× denně po 30m a od 11m 1× denně a to už dala slabou hodinku.
Od 20m už přes den nespala vůbec.
Ale za to noční spánek byl krásný.
Mladší to má naopak.
Dobré ráno
Mam 2,5 měsíční dceru, je to od příchodu z porodnice dost náročné spí doma jen 20 minut. Tak jsme furt venku kdy spí i hodinu i déle. Mam ještě starší dítě tak i do školy musíme chodit.
Ale jde mi o to za chvíli bude zima a nechce se mi být celý den venku a jsem dost unavená jak jsem furt v pohybu. Jak naučit jí spát doma v klidu.
Nebo se to samo změní věkem?
Dekuji