Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, chtěla bych se zeptat jestli máte nějakou zkušenost učit miminko spinkat v postýlce, i když do teď (5.měsíců) spinkalo s námi. Už pár nocí se v noci nevzbudilo na kojení, takže by mohl zkusit spinkat v postýlce. Nějaké rady zkušenosti přivítám
![]()
@binu já neměla syna nikdy u sebe v posteli na noc, občas když byl maličký tak ráno (5 hodina) jsme spolu schrupli třeba hodinku dvě už v mojí posteli, jinak jsem poctivě držela jeho a svoje spaní.
Proto poradím šoupnout do postýlky a vytrvat ![]()
Já nejdřív učím usínat ve velké posteli. Nakojím a odcházím od bdělého dítěte. Pokud je fakt unavenej, tak usne.
Z místnosti odcházím potichu, bez ohlížení a rychle. Pokud plakal, vrátila jsem se, znovu nabídla prso, pak zase stejně odešla. Ve chvíli, kdy zvládne usnout sám ve velké posteli, tak by pak měl snést i přenesení do postýlky a opět rychlý, tichý neohlížecí odchod.
Pokud se rozpláče, tak chvilinku počkám, často tak jednou dvakrát „zavolá“ a pak se na to vybodne a jde spát. V postýlce nemá žádné hračky.
Podle mně je to brzo učit spát. Starší mi krásně usínala do doby než si sedla a řešila jsem to zas. Mladší krásně usínala než se naučila otáčet teď akorát demoluje postýlku, řechtá se a je celá poblitá. Jde o to co chceš nějak jsem to z dotazu nepochopila chceš, aby spalo samo nebo usínalo samo?
Obě holky (4roky a 5,5m) mi spí odděleně v dětském pokoji celou noc (každá má svůj), ale uspávám obě
nejdřív mladší uchovám kolem 19 a pak kolem 21 starší čtu pohádku.
Já praktikovala Estvillovu metodu a u nás to zafungovala. Pro usínání přes den. V noci samozřejmě kojím, ale i tak je zvyklý spát a usínat ve svém, v noci když ho kojím v posteli, tak ho pak hned přendám, zavrtá se a spinká (to dělal od narození). Problém byl usínání přes den… jinak… Předevčírem usnul v noci u kojení a já ‚tvrdě‘ poprvé taky a manžel mě vzbudil, ať ho přendám
Takže spaní v naší posteli zatím neproběhlo nikdy.
Příspěvek upraven 22.06.13 v 20:26
@binu to je blby, to chce hned od zacatku do male…my to tak meli a stane se tak 2× do roka, ze usne s nama ve velke, je ji skoro pet…
@binu kojila jsem sice v noci malo, jen prvni tydny, jinak se mi nebudila, ale na ta kojeni v noci jsem si ji vzala na kreslo..tak bohuzel neporadim ![]()
Jak pise @gabulesul6 od zacatku do sve.
Syn s nama nebyl v noci nikdy, neni na to nauceny, tudiz to nepozaduje. Usina sam ve sve, asi dva dny brecel, treti uz to nezkousel.Ted ma 13 mesicu a usina ve svem pokojiku.
Pravda ale je, ze mame doma „Sipkovou Ruzenku“ ![]()
Příspěvek upraven 22.06.13 v 20:29
Co se týká načasování, tak nejlepší je kolem cca 6-8m, dokud si dítě nesedne, nestoupne.
Děti jsem nikdy neuspávala, jakmile se naučili usínat sami, tak položím, jdu, uhoupávat mimino na rukou je moje noční můra. Není potřeba nechat dítě ječet, ale zase není třeba běžet na první kvíknutí, opravdu chvíli čekat, jestli pláč nabírá na intenzitě nebo jestli párkrát hejkne a usne. Už se mi taky párkrát povedlo vzbudit si dítě, který zaječelo, já tam rozespalá vlítla a on by spal v poklidu dál, jen se asi vzbudil na čurání a takhle samozřejmě byl hned vzhůru a zbytečně
@crazytown doplnila jsem, že to bylo pro usinani pres den, ptz v noci usina ihned. A malickej mi na to neprijde a hlavne se to krasne naucil… Dnes mu je neco malo pres 3m a usina max.do 8min bez place… Zadne pochodovani po byte, utisovani apod… Kdyz uz vidim, ze po hrani je unaveny a ‚rika‘ hajoi haji
, tak ho davame do postylky a bez place spinka, max. se tam do tech cca.8 min nufna s usinackem
Pal vzdy prijdu a vidim toto ![]()
To vezmeš mimčo - nejlépe vykoupané a navečeřené a položíš ho do postýlky.. To je celý návod. Myslim že víc vědět nepotřebuješ
Bud usne hned nebo později..
Holky, vy co říkáte, jak je to blbý, fakt není, není potřeba nechat brečet maličké miminko v postýlce, to co by u nás neprošlo u malinkýho ani se řevem, tak u půlročního projde úplně „bezbolestně“.
Mě by zase mrzelo, kdybych to malinké mimi neměla u sebe, mám na to hezké vzpomínky, neměnila bych. Kdyby v mé přítomnosti nějak rozumně spal, tak bych ho klidně měla v posteli jak dlouho by chtěl on, ale já se pak s větším miminem už nevyspím
Nikd bych neučila dítě spát s námi v posteli, můj kluk je od narození ve své postýlce - to je jeho místo. Od ukončeného 2. měsíce spí sám ve svém pokoji..
Večer máme pořád ten stejný rituál - po 19.00 vykoupat, najíst, položit do postýlky, malej spát a já odcházím z pokoje, usíná sám..je tak ale naučený úplně od počátku. Zítra bude mít 4 měsíce.
Třeba dnes šel spát docela čilej, před 5ti dnama se mi začal otáčet na bříško..najednou slyším z pokojíku, že nespí, příjdu tam a on vysmátej na bříšku.. Říkám mu : Spíme, nehrajeme si, dala jsem dudlíka, pohladila párkrát po hlavičce a odešla..do 10ti minut spal..
Už vidím, jak ted hodně vnímá a odnaučovat ho z postele od nás bych teda opravdu nechtěla…
Myslím, že brát si dítě do postele je zbytečný ![]()
@binu až to budeš číst, nenech se rozhodit, rady od matek, které nikdy neměly svoje dítě v posteli jsou jistě vysoce přínosné ![]()