Jak naučit prvnáčka slabiky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21084
25.6.15 15:19

Zdravím,

aby malí čtenáři nezaháleli a zároveň se bavili, vyhrajte pro ně aplikaci Včelka v právě probíhající soutěži. :)

Aplikace testuje a zlepšuje čtenářské schopnosti formou hry a různých kvízů. Ocení ji dyslektici a všichni, které čtení zas tak neba. :) Včelka byla vytvořena ve spolupráci s psychology a oceněna několika cenami.

Hezké léto vám i vašim dětem,
Monika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
8.10.15 20:35

Máme prvňáčka a na třídních schůzkách nás paní učitelka upozorňovala na to, abychom se snažili předejít tzv „dvojímu čtení“. Máme vést k plynulému vázání hlásek do slabik - hlásku tak dlouho držím dokud si nevybavím další…

Je tedy špatně, pokud při učení slabik ji přečte nejdříve po hláskách a pak celou slabiku? M-A MA, L-E LE Syn dělá toto: LLLLLLL-E LE Je tohle to dvojí čtení? Nějak tomu nerozumím co je tím „dvojím čtením“ myšleno… :oops:

Snažím se ho nabádat, aby četl hned, držel hlásku dokud si nevybaví další, ale někdy přemýšlí… Tak nevím, jestli se snaží vybavit hlásku a nebo si to v mysli nejdřív čte či hláskuje. :nevim: Se čtením samostatných hlásek problém nemá, to přemýšlet nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
8.10.15 20:46

@Renča88 dcera se učí slabiky takovým způsobem, že když má vyslovit např. MA, tak si nachystá pusu na M a řekne A. Učila se to tak ve škole a u nás to má úspěch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30492
8.10.15 21:24

@Renča88 Dvojí čtení je, když si dítě nejdříve šeptem řekne M-A a nahlas řekne MA. Syn na to jde dobře. Pomohlo by, kdyby měl u slabiky obrázek - u MA obrázek maliny, u LE obrázek letadla, SA - salám…aby mu ty slabiky snadněji naskakovaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
8.10.15 21:27
@hanka.br. píše:
@Renča88 Dvojí čtení je, když si dítě nejdříve šeptem řekne M-A a nahlas řekne MA. Syn na to jde dobře. Pomohlo by, kdyby měl u slabiky obrázek - u MA obrázek maliny, u LE obrázek letadla, SA - salám…aby mu ty slabiky snadněji naskakovaly.

Tak přesně tohle dělá, šeptem řekne MMMMMMM - A a nahlas MA. :zed: Jak ho to mám odnaučit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30492
8.10.15 21:30
@Renča88 píše:
Tak přesně tohle dělá, šeptem řekne MMMMMMM - A a nahlas MA. :zed: Jak ho to mám odnaučit?

Ty obrázky ke slabikám pomůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
8.10.15 21:51
@hanka.br. píše:
Ty obrázky ke slabikám pomůžou.

Mám ho tedy upozorňovat na to, aby to nedělal? Myslím, že když mu řeknu aby slabiku nehláskoval, tak to bude dělat potichu, pro sebe v duchu… Obrázky hned zítra vyzkoušíme, díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30492
8.10.15 22:00
@Renča88 píše:
Mám ho tedy upozorňovat na to, aby to nedělal? Myslím, že když mu řeknu aby slabiku nehláskoval, tak to bude dělat potichu, pro sebe v duchu… Obrázky hned zítra vyzkoušíme, díky!

Neopravuj ho, jen mu nabídni ten obrázek a slabiku a čtěte ji opakovaně (MAliny, SAlám…) ať čte slabiku s obrázkem na očích, přiřazuje slabiky k obrázkům a čte ji, nakonec slabiky bez obrázku. Odnaučí se to sám. Je důležité mít slabiky dobře zafixované s obrázkem než se pustíte do čtení bez obrázku. Každou novou slabiku fixovat obrázkem a neztrácet naději, když to zpočátku nepůjde. Čtení slabik je proces, který se nesmí uspěchat, dětem se často pletou, jakmile jich je více. Pak to najednou zapadne do sebe a vystaráno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
677
9.10.15 07:49

@Renča88 Myslím, že Váš syn používá ke čtení tzv. genetickou metodu, čte se po hláskách ne po slabikách. Náš se to takhle ve škole učí a dělají to přesně jak popisujete. Je to přirozenější metoda, takže mu to takto samo naskakuje, ale určitě je potřeba pořád opravovat na slabiky, aby si zafixoval, že čtou po slabikách, jinak bude mít ve škole problém. Doporučovala bych zajít za paní učitelkou a promluvit si s ní o tom, jak na to vyzrát :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.21 12:51

Máte tip, kde se dají sehnat hezké procvičovaci texty pro prvňáky? Umí zatím 9 písmen a slabiky ani slova zatím moc nejdou. Samozřejmě cvičíme několikrát denně, čteme samostatné slabiky i krátká slova, ale ve škole čtou už texty a u nás to nejde a nejde.
Neexistují nějaké texty pro děti, kde se používá vždy jen několik písmen a postupne se písmena přidávají? Plus mi jde o jednoduchá slova.
Zatím máme 3 slabikáře (po starším a po neteři), ale texty jsou všude podobné.
Klidně nějaké obrázkové čtení.
První čtení určitě ne, tam jsou všechna písmena.

• Citovat
  • Upravit
393
26.11.21 13:36

Mrkněte na www.ucitelnice.cz a www.logosik.cz

Todle jsem narychlo našla konkrétně:
https://www.ucitelnice.cz/materialy?…

https://www.logosik.cz/…iky-zalozky/

Nemám se stránkami nic společného, jsem učitelka a stránky často využívám. Do googlu a Pinterestu zadávejte hesla: čtecí tabulka, čtecí karta, čtecí list. Něco vám vyjede :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33280
26.11.21 14:14
@Anonymní píše:
Máte tip, kde se dají sehnat hezké procvičovaci texty pro prvňáky? Umí zatím 9 písmen a slabiky ani slova zatím moc nejdou. Samozřejmě cvičíme několikrát denně, čteme samostatné slabiky i krátká slova, ale ve škole čtou už texty a u nás to nejde a nejde.
Neexistují nějaké texty pro děti, kde se používá vždy jen několik písmen a postupne se písmena přidávají? Plus mi jde o jednoduchá slova.

Tak slabiky (jak na to) naučila obě děti učitelka.

Na procvičování jsem staršímu vymýšlela jednoduchá slova a věty z písmen (typu Ema má malé pole a les), co už se učili. U mladší už jsem líná, tam si vystačímě zatím jen s živou abecedou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.21 14:25

@Svistice u syna je velké riziko, že bude mít nějaké dys.
Takže vysvětlení ve škole nestačí. Musíme makat víc než ostatní.

• Citovat
  • Upravit
33280
26.11.21 14:35
@Anonymní píše:
@Svistice u syna je velké riziko, že bude mít nějaké dys.
Takže vysvětlení ve škole nestačí. Musíme makat víc než ostatní.

To chápu, ale krom toho, že musí vic procvičovat bych se asi spojila s učitelkou, že je skoro prosinec a dítě ještě nepochopilo princip tvorby slabiky a společně se domluvit na dalším postupu, vyzkoušení třeba jiné metody čtení a pod.
Protoze pokud po dvou měsících nechápe, že M a A je MA, tak můžeš mít jednoduchého textu ke čtení třeba sto, ale základní problém to neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30492
26.11.21 19:31
@Anonymní píše:

Můžu ti nějaké poslat. Napiš SZ, pokud bys chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí