Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Otazek jak naucit spat odpoledne deti, jetu spousta. Ale me by zajimalo jak uspat sebe samu, kdyz mate miminko, ktere je pres den spave a v noci aktivnejsi…a pokud prave nepatrite k tem, kteri v pohode usnou i za bileho dne…
Bylo by idealni spat mezi jedenactou a ctvrtou hodinou odpoledni, to mi dite vzdy mezi kojenim krasne v postylce usne a celou dobu spi. Ale ja nejsem zvykla a neumimspat pres den, a to ani kdyz zatahnu zavesy..trosku pomaha skraboska na spani a kdyz si chvilku neco nudneho ctu…ale nic moc.
Pak se ale stane, zepres den bdim..varim, poklizim, koupu se, atd…
A uderem osme bohuzel zacne kolotoc, kdy se mi dite budi hlady, tedy v sest, v devet, o pulnoci, ve tri a v sest rano a to uz nestaci jen nakrmit. V tuhle dobu od vecera do brzkeho rana mi trv po prebaleni i hodinu a pul, nez ho uspim, jsem z toho paksamozrejme vycerpana…budi se v noci i jen tak, chce kontakt…
Pritom cely den proste spi a nic ho nebavi, muzu ho chovat, ale usne u toho…budi se s tou sestou vecerni…
Mate nejake tipy jak usnout pres den? Nekomu to muze pripadat jako uplna blbost, ale kdo me xhape, vi, jak je pres den pro nektere lidi tezke zabrat a po probuzeni po odpolednim spanku teprve vypadaji jako prejeti parnim vcalcem..
Ale nekdy spat musim, tohle dlouhodobe nejde.. ![]()
A co prášky na spaní? Možná časem už budeš tak utahaná, že ti to půjde samo. Taky špetka alkoholu pomáhá, ale zase abys nezačala ještě pít ![]()
Škraboška a zatažené závěsy mně osobně stačily.
Já nebyla schopná spát přes den ani v nejhorších časech. Tím myslím v době, kdy jsem třeba v noci spala 3 hodiny a ještě přerušovaně. Já prostě neusla a když náhodou výjimečně ano, tak to bylo pro mě po probuzení ještě horší. Zbytek dne jsem pak už nebyla schopná fungovat.
Kolik je prckovi?
@entropy píše:
Nechceš raději přeučit to dítě?
taky si myslim, ze by to bylo lepsi!! ![]()
Mimcu je mesic…
S kojenim nema problem, pribira hezky, ale vypije si jen to co sam chce a je jako hodinky
tri, sest, devet, dvanact ![]()
Jinak postupné posouvání spánku - každý den jdi spát o něco později, (snaž se třeba čučet večer do monitoru, led světlo by Tě mělo udržet déle vzhůru) - o půl hodiny až hodinu a vstaň o něco později. Případně ty posuny prodlužuj po více dnech, až si tělo zvykne. Další varianta je zůstat 24hod vzhůru a zkusit to přehodit šokově… ale ne vždy to vydrží.
@Taminka Rozhodně pro maminku zdravější. Jsem sova a celý život bojuji s tím, že v noci bdím déle, než je zdrávo, a dopoledne tak blbě funguju. Takže doporučuji zarazit tyto sklony raději hned po narození!!
Je to peklo a nedostatek melatoninu a vit D. je svinstvo ![]()
@Niemeyer píše:
Mimcu je mesic…S kojenim nema problem, pribira hezky, ale vypije si jen to co sam chce a je jako hodinkytri, sest, devet, dvanact
Začala bych pomalu zkoušet měnit mimču režim. Přes den budit na kojení po maximálně 3-4 hodinách a zkoušet zabavit. Bude den o dne lépe vnímat, tak to půjde snáz. V noci si ho vzít k sobě do postele a kojit v polospánku.
Ten převrácený režim stejně nemůžeš dlouho vydržet.
@entropy píše:
@Taminka Rozhodně pro maminku zdravější. Jsem sova a celý život bojuji s tím, že v noci bdím déle, než je zdrávo, a dopoledne tak blbě funguju. Takže doporučuji zarazit tyto sklony raději hned po narození!!Je to peklo a nedostatek melatoninu a vit D. je svinstvo
ja jsem taky sova ![]()
@Taminka
Bohužel je pracovní a školní rytmus proti nám. A příroda se svými hormony taky. Je to normální spiknutí! ![]()
@ivašot. souhlas, pro maminku, tatínka i pro dítě by bylo lepší, kdyby najelo miminko na denní rytmus.
Nechci znít jako kruťák, ale nepomohlo by, kdyby se přes den víc budilo?