Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No tak mojí skoro tříleté se za vydatné pomoci podaří postavit puzzle 3×3 ![]()
Nevím, mi to nepřijde zas tak důležité. Na jiné věci je šikovná…
Moc bych to neřešila, i dospěláci přece mají talent každý na něco jiného…
Ahoj
Chápu tvůj pocit. Moje neteř má 3 roky a snaží se skládat, ale nevydrží u toho déle než 15 min a nakonec stejně skládá babička. Asi to bude normální, nám se to zdá lehké, ale prckům asi ne. Možná bych zkusila koupit ještě menší puzzle, takové ty co mají 4kousky, třeba na nich uvidí ten systém a pochopí to a ty nebudeš mít nervy. Já se teď snažím děti naučit pexeso, ale jen tak, že jim ukážu obrázek a chci aby našli tentýž (obrázky jsou normálně směrem nahoru) no a stále bez úspěchu, nervy mi tečou taky
Základ - vysvětlit mu, že nejdříve si musí postavit okraj - hladat nejdříve puzzle s rovnou stranou. Když má okraj pokusit se složit části obrázku - například slunce a podobně a pokusit se je dopasovet do krajů. Jinak nevím co víc poradit. Snad je n nejdříve stavět s ním - za chvíli je bude stavět zpaměti a pak přejít na další, případně složitější.
Pipet píše:
No tak mojí skoro tříleté se za vydatné pomoci podaří postavit puzzle 3×3
Nevím, mi to nepřijde zas tak důležité. Na jiné věci je šikovná…
Moc bych to neřešila, i dospěláci přece mají talent každý na něco jiného…
Jo a má takové to dřevěné puzzle na desce, kde je i nakreslený ten obrázek, jak má vypadat.
Má ještě jednu takovou skládačku, jen každý ten dílek je jiný (je tam myslím želva nebo co, tak jeden dílek hlava, jeden noha…) a tu poskládá občas i úplně sama, takže největší potíž bude asi v tom, že ty puzzle dílky mají všechny „stejný“ tvar…
Zakladatelko, neklesej na mysli, to že mu zatím nejdou puzzle není žádná tragedie, zraková percepce, syntéza a logické myšlení se dají rozvíjet i jiným způsobem.
Jinak zkus opravdu ještě menší počet, nebo kostky s obrázky, ty do sebe nenacpe. ![]()
Navíc znám plno starších dětí co jim puzzle dělají velké problémy a na spoustu věcí jsou šikovné.
Syna to strašně baví - začínali jsme na puzzle pro 3 leté děti o 24 kouscích s Bořkem Stavitelem. Nejdřív jsem skládala já a on podával kousky, potom jsem mu u každého říkala, že je tam očičko Bořka a kde je druhé očičko a on mi prstem ukazoval, kam ho mám dát. S otáčením jednotlivých kousků je to složitější, ale naučí se to sami, když je to baví. U nás strejda tohle puzzle nesestavil - ale Kubík ho pak měl během 2 minut ![]()
Pokud ho to byví, tak to chce trpělivost, my už jsme dospěli do stadia, kdy máme doma asi 45 puzzlí s různě velkými kousky a už mně u toho nepotřebuje. Zato dcerka mu dává zabrat ![]()
Mám 3,5 letého kluka a puzzle skládá sám,jen na dřevěné desce kde je namalovaný obrázek,to mu jde dobře.jinak puzzle sám nepostaví,aby skládal kusy bez obrázku.Nijak to neřeším,zas je šikovný na jiný věci,třeba na svůj věk moc hezky maluje
Jinak nervy to chce pevný,znám u jiných věcí ![]()
Treba te uklidnim, mne take prislo skladani puzzle pro vyvoj dulezite, moje dcera mela jiny nazor, odmitala se me snahy o jeji vyvoj ucastnit. Zacala jsem s puzzle 2×2, ne ze bych na ni hned vybalila mensi kousky, ale i tak jsem si to vzdycky poskladala sama a bylo. Sama od sebe zacala az jak nastoupila do skoly, bez me intervence, zvladla pak behem par mesicu i takove ty slozitejsi jako jsou fotopuzzle. Mozna bude i tve ditko tento typ, ja bych to uz po teto me zkusenosti priste nelamala pres koleno, holt je jina nez prumer ![]()
Tak my tedy skladame docela hezky,od 2 let drevene puzzle,ted da tech 15 kousku,s malou pomoci teda..zas je nesika na jine veci,nenakrasli absolutne nic,nejak hlavonozec nehrozi ![]()
Zakladatelko, neboj se, pokud mu nepůjdou puzzle, tak mu půjde spousta dalších věcí. Určitě mu to nezpůsobí problémy. A dříve nebo později se naučí skládat i puzzle. Já mám dvě děti. Syn puzzle miloval od malička. Od dvou let skládal poměrně hodně složité a vydržel u toho sedět třeba půl dne. Ale jinak byl oproti ostatním dětem dost pozadu. Dcerce budou za tři týdny čtyři roky a puzzle začala skládat až nedávno. Ze začátku jsem se jí do toho snažila natlačit, ale prostě se jí nechtělo, nebavilo jí to a já to vzdala i když mi to připadalo strašně zvláštní (proč ona nechce, když bráška skládal jako divý…
). Jenže holčička je zase šikovná v jiných věcech. Mluví krásně od roka a půl, učí se básničky, zpívá, maluje…
Před pár měsíci si puzzle vytáhla sama. Nejdřív jen takové ty dřevěné desky, kde je více jednotlivých obrázků. Musela sama pochopit, že ten tvar pasuje jen jedním způsobem. Postupně si vytahovala složitější puzzle a je to tři dny zpátky, co sama poskládala sadu cca 30 ks s motivem sněhurky
.
Každé dítě je jiné a potřebuje svůj čas. Nech tomu volný průběh. Důležité je děti nenutit, ani nenaznačovat. U nás pomohlo to, že jsem si kolikrát vytáhla krabici sama a skládala jsem já, ona když chtěla, tak mi šla „pomáhat“, ale nikdy jsem jí nenutila. Neboj se, špatně určitě nic není
![]()
Naopak si myslím, že je na tom chlapeček moc dobře, když zná čísla, písmenka, auta,… ![]()
Můj skoro 30ti letý manžel má s puzzle taky problémy
už několikrát jsem ho přistihla jak se snaží vecpat kousek tak kam nepatří.
Jinak náš 3 roky mi to taky dělá,že mám skládat,stavět, malovat já a on kouká. tak to dělám tak,že mu řeknu jdu se napít nebo jdu utřít nádobí a teď stav ty já pak příjdu a pomůžu ti to dostavět.Někdy staví jindy ne a jde dělat něco jiného. Puzzle neskládá vůbec jen takový to velký pěnový.
Ahoj, neklesej na mysli, hlavně že má snahu, ostatní se dostaví samo
Já stavím nejprve okraje a do toho pasuju další kostičky, ale tohle dceři absolutně nevyhovovalo. Takže stavíme - vyber si „základnu“ - vybere si třeba Púovu hlavu - tak a teď mu nasaď bříško - tak ne, zkus tu kostičku otočit
A tímhle stylem postavíme celé puzzle. Určitě jsou lepší kreslené obrázky než fotky.
LuckaPt píše:
Můj skoro 30ti letý manžel má s puzzle taky problémyuž několikrát jsem ho přistihla jak se snaží vecpat kousek tak kam nepatří.Jinak náš 3 roky mi to taky dělá,že mám skládat,stavět, malovat já a on kouká. tak to dělám tak,že mu řeknu jdu se napít nebo jdu utřít nádobí a teď stav ty já pak příjdu a pomůžu ti to dostavět.Někdy staví jindy ne a jde dělat něco jiného. Puzzle neskládá vůbec jen takový to velký pěnový.
Jééé,tos mě potěšila,myslela jsem,že jsem divná jenom já
Taky mám s puzzlema problém a to je mi 32
A nemyslím si,že by to na mě zanechalo následky,nějak to k životu nepotřebuju,dcera se to naučila beze mě a je prostě lepší než já
![]()
můj 3.5 letý nesestaví puzzle žádné. ![]()
umí si postavit lego, umí si postavit koleje - dráhu, takové ty dřevěné, i docela složité stavby. puzzle ho prostě neberou a já ho nenutím, netrénuju to s ním. prostě ho to nebere, tak proč trápit jeho i sebe.
asi mě to netrápí, protože já to za důležitou součást vývoje vůbec nepovažuju.
myslím, že jsou jiné hry, jak trénovat kombinační schopnosti.. myslím, že děti si mají především hrát, mají být podporované v tom, aby si uměly hrát sami, aby se uměly samy pro něco nadchnout a vydržet u toho. … některé děti to chytí později, jiné třeba pořádně nikdy.
píšeš, že je to kluk, asi si spíš rád staví, ne?
Můj téměř 4 letý syn nedokáže složit puzzle o 15 kouscích. Každý pokus o skládání je tak na hodinu práce. Narovinu přiznávám, že když přijde, tak už „protáčím oči“. Je to záležitost, která vyžaduje opravdu pevné nervy.
Mohu mu vysvětlovat, že kostička příjde tak a tak. Je to, jako bych mluvila sama se sebou, jako by šlo vysvětlování mimo něj. Když kostičky do sebe nezapadají, tak se je snaží napasovat násilím. V lepším případě požádá mě, aby tu kostku napasovala, v horším se začne šíleně vztekat.
Jinak je docela šikovný - zná písmenka, čísla (sám měl zájem), zná auta (je to snad jediná věc, která jej opravdu zajímá). Jen např. vkládačky taky neovládal a nezajímaly jej (uměl snad jen kolečko a čtverec). Pak si najednou sedl, šup a byly tvary vložené. Stejně tak stavebnice - postaví max. komín a bourá (bourání ho baví). Nějaké složitější věci stavět to nee - maminka nebo tatínek, sám nechce.
Budete mít nějaké rady a tipy jak na to? Co mohu případně dělat špatně (již to zkouším se synem hooodně dlouho a stále nic). Nenutím ho, koupila jsem puzzle s obrázky postaviček, které má rád. Jsem opravdu zoufalá, protože to považuji za důležitou součást vývoje dítěte a mám obavu, aby nebylo „něco špatně“.
Děkuji předem za rady a názory. Snad jen věty typu „moje dcera v tomto věku skládá 100 kouskové puzzle“ si prosím odpuste - vím, že takové děti jsou. A nepomůže mi to.