Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám 3 letého synka a posledních tak 2 měsíce se občas stane, že v noci začne plakat ,když jsem se ho zeptala, co ho bolí tak říkal nožička, napřed jsem si myslela, že si vymýšlý,ale když se to pořád opakovalo a pořád ho bolela ta nožička, zašla jsem k dr. a zeptla se ji na to,Tak nám řekla, že je to růstový hormon a že to hodně bolí a jde to až do křeče.Většinou prý ,ale bolí obě nočičky ,ale Štěpik si stěžuje jen na pravé lýtko.Nemáte někdo zkušenosti, nebo radu jak by se daly ty křeče zmírnit? Ještě jedu v pondělí na ortopedii kam jsme byli poslaný tak uvidím co dr. řekne. ![]()
Ahojky - Maty na to taky (naštěstí ne moc často) trpí
. O růstových bolestech jsem slyšela, ale radši jsem se ptala i ortopeda - tam chodíme kvůli plochým nožičkám. Ten mi to potvrdil, že bolest je kvůli tomu
.
Zaručenou radu bohužel nemám. Občas nám pomáhá dát na nohy nahřátý polštářek (jako se dává miminkům při prdíkách). Držím palečky, ať vás to netrápí moc často ![]()
Já tímhle strašně trpěla v pubertě, budila jsem se v noci šílenou bolestí nohou, jediné, co mi pomáhalo, bylo vstát a chodit… Pro tak malinké dítě nevím, ale snad to brzy přejde…
Tak to jsem taky mívala jako malá. Ale nevěděla jsem, že to souvisí s růstem, pro naši dr. to byla záhada. Pomáhalo mi natírat nohy alpou, masírovat, přitom se nohy zahřály a bylo to lepší. Nebo horká koupel. Nebo jsem si na noc zabalovala nohy do deplých dek. A bolely mě teda obě nohy. ![]()
Taky jsem mívala, většinou nohy a většinou obě. Nemohla jsem spát, nezabíralo nic. Holt z toho musí asi vyrůst ![]()
Dobrý den je mi 16 let a měřím 151cm ráda bych vyrostla, a tak přemýšlím že bych si začala píchat růstový horomom, ale nevím jestli to ještě k něčemu bude… Menstruaci jsem dostala ve 14ti letech apo 2 letech menstruování už prý nevyrostu tak se chci zeptat jestli by to k něčemu bylo.
Předem děkuji za opdověď.
@Aneta Drabkova No, tak holka, můj bratranec dostával růstový hormon, kdyz byl malý, od sedmi let az do puberty. Jsou na to přísne tabulky a velmi přísná kritéria.
Vim, ze na černém trhu je volne k dostání, rada bych te před tim důrazně varovala. Kdyz si začneš pichat růstak, ovlivňuje to samozrejme růst svalové tkaně, a to i te srdeční, nehledě na to, ze pokud bys mela, nedej bože, nejaky nádor v tele Apod., začne to na jeho růst samozrejme působit také. Na tvou vysku uz zrejme ne.
Nechapu, co řešis, zensky prece nemusi mit mindrak z toho, ze jsou maličké. Většině chlapů se líbí malé zeny. Nelibi se jim ty, co jim plivou přes rameno, a maji 2 metry. Před gh důrazně varuji. ![]()
@Aneta Drabkova píše:
Dobrý den je mi 16 let a měřím 151cm ráda bych vyrostla, a tak přemýšlím že bych si začala píchat růstový horomom, ale nevím jestli to ještě k něčemu bude… Menstruaci jsem dostala ve 14ti letech apo 2 letech menstruování už prý nevyrostu tak se chci zeptat jestli by to k něčemu bylo.
Předem děkuji za opdověď.
Tak se připrav na to že ti to může hodně ublížit, nejprve ti začne dost růst nos a uši. Zeptej se na to pár kulturistů, jak je to nebezpečné a jak se to projevuje.
Můžeš si totálně odpálit játra a ledviny. S tímhle se vůbec nemá experimentovat. Jestli chceš mít frňák jako Babčáková a uši jako Dumbo, hurá do toho. Taky můžeš díky tomu mít poštěvák jako kulturistky co sypou. Takže velikost asi jako golfovej míček.
@Aneta Drabkova me je 27let a merim sotva 159cm a jsem spokojena,jak pise @Tiffany1 chlapum se male zeny libi.Take bych si s tim nezahravala…
Podle mě je to v tvém věku už k ničemu. Tvou výšku měli řešit doktoři už mnohem dříve. Já lítám po doktorech s dcerou a to jsou jí 3 roky. Každopádně nevěřím těm řečem, že po tom roste nos a podobně. Zkus zajít za nějakým endokrinologem a poptat se.
@AnnaLejchova kdyby golfovém míček, kdyz tam hodi nejaky testak, tak nevis, jestli uz nema pindika a vzhledem k tomu, co to udělá s hlasem, ani nevis, co tam původně patři.
![]()
@Tiffany1 píše:
@AnnaLejchova kdyby golfovém míček, kdyz tam hodi nejaky testak, tak nevis, jestli uz nema pindika a vzhledem k tomu, co to udělá s hlasem, ani nevis, co tam původně patři.![]()
jj, stačilo mi párkrát vidět holky co sypou ve fitku ve sprše, ještě se o tom baví a smějou se tomu. Myslím že doma musejí mít jedině bisexuální partnery, který to rádi do zadečku
![]()
Je možné ze mas málo somatotropinu ano ale taky záleží na genetice…viz vyska tvých rodičů. Jen te vyvedu z omylu s menstruaci. Já ji mela prvne ve 12ti a to jsem mela něco lehce prez 160cm… Růst se mi zastavil v 16 a konečná vyska je 176cm
Pokud jsou uzavřené růstové štěrbiny v kostech, což v tvém věku jsou nebo brzo budou, pak Ti ani růstový hormon nepomůže. Je navíc na předpis ( předepisuje endokrinolog) a je indikován ve velmi speciálních případech. Pro zajímavost - jedno pero s dávkou hormonu na cca týden stojí kolem 6000 Kč. Píchám ho dceři, je jí 7 a má Turnerův syndrom. Aby člověk vyrostl o pár centimetrů, léčba trvá roky ( každodenní aplikace) - není to jako že si párkrát píchneš a máš metr osmdesát.