Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky (ale i tatínkové, babičky a dědové), možná jste všímavější a prozíravější než já, ale v týdnu jsem začla uvažovat nad tím, které hračky vlastně jsou opravdu bezpečné pro naše děťátka… Vím že u hraček se hlídá zdravotní nezávadnost apod. ale docela mě udivila jedna věc které jsem si všimla…
Malá má vkládácí autíčko Smoby od Cotoons (doufám že jsem to posala správně, vkládám fotku staženou z netu abyste poznali, my nedávali samolepky)… myslím že jde o docela známou hračku, jakožto i výrobce a hračky od nich jsou populární… No, ale jak jsou ty vkládací tvary, tak se dají vzájemně propojit, přijde mi to bezva a je to jistě pro děti prospěšné
ALE ty otvory co jsou k propojení (na jedné straně „bambulka“, na druhé otvor do kterého se zacvakne), tak jsou akorát té „správné“ velikosti aby do nich dítko vložilo prstíky
když jsem viděla jak to malá udělala a dělala opakovaně, tak jsem myslela že mě trefí
při představě že tam strčí prstík a nepujde ven, se mi udělalo mdlo
hračka je psaná od 12měsíců, tak jsem to až do této chvíle fakt neřešila… Nemyslím si, že jsem hysterická matka která vyšiluje kvůli maličkostem, ale nevím jestli toto už není ze strany výrobce a úřadů co to kontrolují trochu opomenutý fakt… něco jiného by bylo, kdyby to bylo výrobcem uvedeno, že hračka je od 24měsíců a já ji dala dítku už v těch 12… ale takhle? A co dělat když tam prstík fakt uvízne a nepůjde ani za pomoci dospěláka vyndat? Nůžkama to asi nerozstřihnu a pravděpodobně bych neměla ani odvahu, bála bych se, že dítko zraním, pak tedy nezude než běžet někam na pohotovost kde prstík vysvobodí…
Neumím vložit fotky najednou, tak to vezmu postupně… tu je autíčko o kterém mluvím (píšu)
Tady je detailní záběr toho, jak se dětský prstík snadno dostane dovnitř
Hraček o kterých nám tvrdí že jsou bezpečné, ale jako rodiče pak zjistíme že NE, je jistě daleko a daleko víc a jsou horší věci, kdy hračky od 0 měsíců mají malé části které může dítě vdechnout nebo jiné věci o které se může zranit… jistě nemůžeme všechno uhlídat a je na nás s čím dovolíme dítku si hrát nebo necháme v jeho blízkosti, ale mě opravdu zarazilo že to prošlo jako bezpečná hračka… je to spíše smutné než hodné rozčilení ![]()
Vážně jsem teď na vážkách jestli mám nebo nemám malé sebrat jednu z jejích nejoblíbenějších hraček
![]()
Ach jo,tak ji to nech,co budeš potom dělat,až bude jezdit na kole?To ji celou omotáš do molitanu?Když se zamyslíš,tak potom by se nemohla hrát s ničím.
Přesně, proboha někdy mám pocit, že se tahle společnost ze všech norem a bezpečnostních opatření zblázní
Použiju klišé, podívej se na hračky minulých generací. Dneska je všechno ultrabezpečné a superšetrné a vůbec… A stejně tě může kdykoli přejet autobus, spadneš ze schodů nebo já nevim co… To aby člověk dítě zavřel do polstrovaného prostoru, hermeticky uzavřel a výživu podával aerosolem, aby bylo v bezpečí… Přeháním, ale tohle bych vážně neřešila. Dostane se v bytě k nůžkám, nožům, sklu, spoustě věcí, o které si může ublížit… Žije mezi nimi každý den. Tak neřeš závadnost „nezávadné“ hračky…
Já tedy nevím, mě to nijak nebezpečné nepřijde, tak tam strčí prst, no a co, není tam nic, čím by si ho mohla skřípnout nebo tak něco, tak o co jde?
Hračka mi nepřijde nebezpečná.Jo,může tam strčit prst,ale asi jí ho to nerozdrtí,nerozmačká,neskřípne,neupadne ji.Max.se jí tam zasekne, tak zkusíš něčím namastit a vytáhneš.Hlavně bych to neřešila předtím, než se něco takhle stane.To by si děti pak nemohly hrát s ničím.Z autíčka spadne,To, že tam jsou otvory i v tom autíčku, tak tam může taky strčit ruku…To bys ji nesměla nechat si z ničím hrát…
Takových otvorů, kam by mohla strčit prst je, se rozhlídni kolem sebe:-) A ještě si děcka dost často najdou na hraní ne-hračky a ty už vůbec nemaj nálepku vhodné pro mimina.
Ale jo, asi bych se taky bála. Jestli je její oblíbená, nebrala bych, ale třeba ji dávala pouze pod dohledem. Neboj, ona to přežije se všema prstama:-)
No dobře holky.. Ale vemte si, že zakazali třeba ty rybyčky na lovení../hru pro děti) Kvuli malym castečkam.. Pak zakazali frkačky a balonky ( do 15 let s dozoem dospělé osoby) a pak se taková vec neuhlidá?? Ja teda hračky nějak extra nekontroluju.. ale nedivím se že to zakladatelka bere takhle..
sikinka16 píše:
No dobře holky.. Ale vemte si, že zakazali třeba ty rybyčky na lovení../hru pro děti) Kvuli malym castečkam.. Pak zakazali frkačky a balonky ( do 15 let s dozoem dospělé osoby) a pak se taková vec neuhlidá?? Ja teda hračky nějak extra nekontroluju.. ale nedivím se že to zakladatelka bere takhle..
Tak ty malé částečky beru,ale děcko když bude chtít tak si vždy něco najde.Ty balónky a frkačky jsou jen výsledek toho,že se tam nahoře vymýšlí hovadiny.
Trošku přehnaný ne?
Nechceš díte privazat k posteli,aby se mu nic nestalo???
No mě dostávají do kolen všechny prilbicky na doma a chrániče rohů apod.
Jen ať si natluce,alespoň bude vědět co smí a co ne.
Malé je 20mesicu a nějakou dobu ví,že nesmí k ohni,či sahat na sporák,či brát hrnek s čajem,protože to pálí.I pustenou vodu z kohoutku opatrně testuje zda nepali. Když spadne,tak se zvedne,oprasi se a jde dál,bez řevu a scén.Na postel a z postele slejza od půl roku bez pádu,teď spí sama v posteli bez zábran.Tvrdé cucaci bonbóny cuca od roka ..... Atd.
Holky ![]()
Myšička má první dítě a každá z nás máme ten „práh opatrnosti“ jinak nastavenej,ona se teprve učí být maminkou,tak se do ní tak neobouvejte…
Ivoka píše:
Holky
Myšička má první dítě a každá z nás máme ten „práh opatrnosti“ jinak nastavenej,ona se teprve učí být maminkou,tak se do ní tak neobouvejte…
Nikdo se do ní neobouvá.Jen je to přehnaná starost,teda aspoň je to můj názor.