Jak nebýt náročná na dítě?

Anonymní
19.3.25 14:49

Jak nebýt náročná na dítě?

Už z několika zdrojů jsem se dozvěděla, že mám na jedno ze svých dětí přehnané nároky. Máme děti dvě, jedno to zvládá bez problémů a druhé ne, ale neumím slevit. Jak s tím pracovat? Prosím, neřeste, co je konkrétně náročnost, protože se to tu zase semele, že jeden to považuje za náročné a jejich dítě v 15 letech toho nemusí ani polovinu a u druhého toho běžně dělá pětiletý dvojnásobek.
Jde mi jen o to, jak to nastavit v sobě, že u jednoho dítěte to funguje a u druhého to nejde a nejde. Mám problém, že z toho obviňuji sebe a beru to jako selhání.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22559
19.3.25 14:56

Kazdy clovek a i dite je original. Co je pro jednoho lehke je pro druheho tezke. Rodic by mel mit jenom takove naroky, ktere to dite dokaze v pohode splnit. Jestli ti ruzni lide opakovane rikaji, ze mas na 1 dite prehnane naroky, tak by bylo nejspis fajn se nad tim alespon zamyslet, jestli to tak neni. Ze to to druhe dite zvlada je sice mozne, ale nema to s tim nic spolecneho, protoze sourozenci nejsou identicti jedinci se stejnymi schopnostmi a dovednostmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9337
19.3.25 14:59
@Anonymní píše: Více

Tak že obviňuješ sebe a ne to dítě, tak to jsi na správné cestě. Protože bych začala u sebe. Asi máš na sebe taky velké nároky - ty bych postupně snižovala - nauč se sebepřijetí, dělej, co tě naplňuje, nesrovnávej se s pro tebe tzv. „nóbl lidma“ a nekoukej s despektem na lidi, co jsou pro tebe „póvl“. Ono to všechno souvisí. Tím, jak najdeš pochopení pro sebe, tak tím pak, jako kdybys mávla kouzelným proutkem, budeš tolerantní i k dítěti a místo špatných vlastností uvidíš v čem je jiné a v čem je úžasné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
19.3.25 15:07

S touhle dovedností mi pomohlo svěření týmu v práci. Každý je jiný, každý potřebuje jinak zadávat úkoly. Někdo potřebuje volnost a možnost si způsob vymyslet, někdo naopak potřebuje přesné a dílčí úkoly. Další potřebuje dostávat složitější úkoly a překonávat překážky jinak se nudí a někdo se sesype po drobné výtce a potřebuje pravidelně chválit.
A takhle je to i s dětma.
Mám dvě. Jedno je pomalejší, méně šikovnější skrz dyspraxii a složitější skrz ADD. Pracuji s ním jako s jednou kolegyní. Zadávám mu krátkodobé úkoly, dostává jednoduché pokyny a pokaždé slovně zhodnotím, že jsem si toho všimla a ocením jeho přístup. Důsledek? Je motivovanější.
Druhý syn je mladší, je rychlý, je trochu divočejší, ale obratnější a učí se rychleji a snadno. Je hodně soutěživý, opět nastavuju mu těžší a těžší milníky, on má radost, že je překonává, ale z jednoduchých výzev radost nemá. Typicky to bylo, když se učil lyžovat, na kole, bruslit.
Nastav si způsob motivace dle potřeb dětí. Dejte si společné cíle a klidně si nastuduj jak pracovat s Action planem na pracovišti. Dá se to skvělě implementovat i do výchovy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.25 15:45

@Takyjedna na sebe nároky asi velké nemám a ze svého pohledu nejsem náročná ani na to dítě. Ale potřebuji v sobě nastavit, že se nic neděje, když to nefunguje tak, jak bych si představovala a časem to půjde.

• Citovat
  • Upravit
11621
19.3.25 16:07

Tohle je ten nejvíc abstraktní dotaz, na který jsem tady narazil, napíšu to úplně jednoduše: sniž laťku, nechci to ze dne na den, ale zkusil bych nebýt dogmatický. Nekoupat děcko v něčem, co mu nejde týdny a měsíce. Bez konkrétních příkladů se špatně radí. Brát každou věc, která se povede, jako úspěch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6227
19.3.25 16:13

Odpichla by som sa od toho, ze „nefungovanie“ dietata povazujes za svoje zlyhanie a obvinujes sa z toho. Riesila by som to normalne s odbornikom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.25 16:19

@Ploskutáček tady je to úplně jedno, co to je, když tu budu konkrétní a napíšu třeba to, že si třeťák sám nepřipraví tašku, tak se tu objeví odpovědi, že to je hrozné, že jejich děti si připravovaly samy už věci ve školce a odpovědi, že někdo chystal dítě ještě na VŠ, ale už nikdo nebude řešit jádro pudla a to je to, že musím pracovat na sobě, abych nedávala dítěti sežrat to, že mi to vadí a jde o nic.

• Citovat
  • Upravit
11621
19.3.25 16:25

Tak musíš tyhle porovnávačky ignorovat, spousta matek ráda soupeří a závodí, která má šikovnější dítě. Obzvlášť v tomhle tématu by to bylo krajně nevhodný. Každý jsme prostě jedinečný a mně osobně ve složitých situacích pomáhá, když si řeknu, že některé věci neovlivním, některé věci prostě nezáleží jen na mé vůli, jak to chci já, jak by se to líbilo mně.

Příspěvek upraven 19.03.25 v 16:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
19.3.25 16:26

Proc davas diteti sezrat neco, co povazujes dle ostatnich prispevku za svoje selhani?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.25 16:28

@Ploskutáček porovnávat nechci, ale strhlo by se to k tomu, plus to tam je o slovickareni a řešení nesmyslů. Teď potřebuju vyřešit sebe a své představy. U těch dětí je složitější, že se něco ovlivnit dá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.3.25 16:30
@Hibou píše: Více

Kombinace všeho, moje selhání je to, že jsem ho to nezvládla naučit a myslim, že by to mělo umět, takže svou frustraci si vybíjím na dítěti.

• Citovat
  • Upravit
5140
19.3.25 16:31

Ty moc dobře víš, jak to tady chodí, přesto sem hodíš anonymní bombu a čekáš radu, kterou ti nikdo stejně nedá :nevim: Proč to dávno neřešíš s psychoterapeutem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
19.3.25 16:33

Takze vnimas dite jako vinika sveho neuspechu? Poradit neumim, ale pro to dite to musi byt dost tezke. Tak asi je dobre, ze si to uvedomujes a chces s tim neco delat, tak drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.25 16:34

@Hibou neřekla bych přímo viníka, ale spíš důkaz toho, jak to nejde.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML