Syn ukradl ve škole figurku

Anonymní
15.3.25 07:41

Syn ukradl ve škole figurku

Dobrý den, chtěla bych se zkusit zeptat, zda nevíte, jaký je další postup ve škole a zkusit poprosit o radu, jak to řešit s dítětem doma.
Syn je 12lety autista, chodí do speciální školy. Momentálně do 6.tridy. učí se průměrně, jedničky, dvojky.
Včera se stala ve škole věc, kdy si hráli s nějakými speciálníma výukovýma robotama a syn ukradl z této sady jednu mini figurku, kterou si strčil do kapsy. Až po naléhání paní učitelky, aby všechny děti ukázaly kapsy se syn přiznal. Prý se mu líbila a moc jí chtěl. Je pravda, že syn je závislák na legu a těch figurkách, ale i tak ho to samozřejmě neomlouvá.
Ve škole už nějaké příšery byly. Měl neshody se spolužáky, slovní i fyzické, vždy to bylo s napomenutím učitelky. Zatím bez třídní důtky.
Paní učitelka mě oznámila, že z celého incidentu udělá zápis, který předá třídní paní učitelce, metodicce prevence a paní ředitelce.
Jak se, prosím, postupuje v takovém případě dál? Dvojka z chování? Ospod?
Se synem jsem to dlouze rozebírala, říkala mu, jak dopadnou zloději, vykládala mu o vězení i o nápravných zařízeních apod. Horší je, že vzhledem k diagnóze má to chápání trochu jiné než zdravé děti.
Nechci ho nijak omlouvat, udělal špatnou věc, jen jsem teď z toho špatná a smutná a nevím si rady, jak postupovat dál.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24851
15.3.25 08:17

Nechci to zlehčovat, já nesnáším lži ani krádeže, ale ruku na srdce - nějakou tu sladkost nebo maličkost zkusí ukrást skoro každé dítě… promluvila jsi s ním vážně, měl by ovšem následovat i TREST - například zákaz oblíbené činnosti na určitou dobu, aby si to opravdu důkladně zapamatoval.
Zápis učitelky ještě chápu, i to předání třídní učitelce, dejme tomu bych ještě přijmula i to vyrozumění metodičky prevence, ale letět s tím v prvním případě hned za ředitelem školy je teda už dost přehnané a už vůbec kvůli takové ojedinělé události žádný ospod - to už je úplný nesmysl..
Problém by samozřejmě byl, kdyby se situace opakovala, o tom s ním vážně promluv.

Ono i ve školách je vše o lidech-někdy řeší zbytečně a někdy zas neřeší, co by řešit potřebovalo… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5718
15.3.25 08:24

Jako správné to není, ale zas mluvit s ním jako s kriminálníkem, no nevím :roll: Navíc ve speciální škole. Vysvětlit, jasný, ale dvojka z chování? 8o To určitě ne. Spíš bych se synem probrala, proč se tohle nedělá a jak by měl postupovat v případě, že by se dostal do podobné situace. Třeba mu říct, ať si věc vyfotí, napíše, co je to za značku apod., a pak se pokusíte pořídit mu ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7384
15.3.25 08:25

Souhlasím s výše názorem.. jak jsem to už četla tak mi to přijde takové přehnané, že to hned musí hlásit i řediteli. Zvlášť když je to dítě autista. Chápu že taková věc se tam nikdy nestala že by něco ukradl. Neshody se spolužáky atd to je na běžných základkách pořád. Kolegyně má syna v 8. třídě… ten podkopl nohu tomu a letěl na umyvadlo. apod…
Je fajn že jsi se synem promluvila ale už bych to dále nedramatizovala, a myslím že i ve škole to až moc dramatizuji za mě. Určitě nečeká žádný ospod ani dvojka s chování za toto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85401
15.3.25 08:33
@Anonymní píše: Více

Vse bych mu vysvetlila, aby se to neopakovalo. Je to specialni skola a je autista, tak si myslim, ze to tak “hrotit” nebudou. Dulezite je, aby se poucil, idealne omluvil, pokud to zvladne. Kdyby nebyl autista a byla to klasicka skola, tak to by pak na nejake dalsi opatreni (dvojku z chovani apod. bylo), ale ted to vidim odlehcene.

Kluk kdysi ve skolce taky vzal figurku, rekl mi to teda doma, tak jsem mu to vysvetlila, on se strasne stydel a druhy den ji vratil, i kdyz potaji. A uz se to neopakovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
15.3.25 08:34

Přijde mi to hodně přehnané. Kdo jako dítě nic neukradl? I já si pamatuju, že jsem, a to dokonce v obchodě, šlohla vizitky na vánoční dárky. Jen tak pro ten pocit. A vyrostl ze mě bezúhonný občan, co platí daně a maximálně někdy překročí povolenou rychlost. Přijde mi, že dneska se ze všeho dělá kovbojka. Se synem to prober a ve škole se zkus domluvit, ať neblbnou a nedramatizují obyčejnou klukovinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2269
15.3.25 08:34

Samozřejmě bych to nezlehčovala, ale dělat z něj (navíc ve speciální škole) prakticky druhého Kajínka, to mi přijde poněkud přehnané. Pokud to byl ojedinělý exces, řešila bych to promluvou s rodiči, případně školním psychologem (jak to komunikovat směrem k autistovi), aby se situace neopakovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
15.3.25 08:45
@Lucy75 píše: Více

Přehnané to není v době, kdy první, co jakoukoli instituci zajímá je, kde má zápis z jakékoli události, která se ve škole stane a která se řeší. Do téhle šílené a přehnané doby ale školy dostali rodiče, kteří školy nutí zapisovat skutečně každou hovadinu. Zápis je to jediné, co lze skutečně předložit, takže čím víc zápisů, tím jsou instituce spokojenější. Škola tak dokládá činnost a řešení problémů. Možná by dříve paní učitelka chlapci klidně domluvila a nechala to ležet, ale pokyn zní jasně - musíte mít ze všeho zápis. Protože - rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2269
15.3.25 09:06
@Anonymní píše: Více

Já bych ještě navázala na tu prostřední část, píšeš, že měl opakované slovní i fyzické půtky se spolužáky. Nejspíš nejde primárně o tu krádež jako takovou, ale o dlouhodobější problémy. Sama píšeš, že zatím to bylo jen napomenutí. Pokud různé problémy pokračují, asi z jejího pohledu přišel čas to řešit důrazněji a ta krádež je poslední kapkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24716
15.3.25 21:53

Ve speciální škole my toto vůbec neřešíme nějakými postihy. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31288
16.3.25 08:34

Stahujes kalhoty, kdyz brod je jeste daleko.
Udela se zápis, pravdepodobne se s preventivkou udela navrh reseni (tridnicka hodina na toto téma) a toť vse.
Predpokladam, ze na specialni skole jsou specialni přístupy a nikdo autistu nevyhroti az na ospod kvůli figurce v kapse. A i kdyby, prijdou, zjisti vhodne prostředí, udelaji zapis a odejdou. Neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
179
17.3.25 23:20

Běžnému dítěti bych prostě vysvětlila, že se to nedělá a proč. Mám zásadu, že nejlepší trest je přirozený důsledek. V případě krádeže bych tedy dítko poslala tu věc vrátit a omluvit se. To samo o sobě je dost nepříjemné, člověk se cítí trapně, vytrestá se tedy sám. Jestli je kluk autista, tak bych vycházela z toho, co zvládne, a přizpůsobila bych to. Třeba by zvládl omluvu, kdybych ho doprovodila. Nebo by to zvládl, kdyby to učitelce napsal jako dopis. Zkrátka dle možností. Rozumí opravdu tomu, že udělal něco, co se dělat nemá? Včetně všech souvislostí a důsledků? To je myslím taky dost důležitý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2332
17.3.25 23:36

Já jsem taky ve druhé třídě ukradla magnetku, protože se mi líbila. Mamka mi ji našla v aktovce, tak ji dala další den ve třídě na místo mezi magnety, kam patřila. Vysvětlila mi, že věci brát nemám. Učitelka to vůbec neřešila. To bylo před 30 lety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2332
17.3.25 23:38

Můj bratranec v pěti letech ukradl v obchodě žvýkačky. Když to teta zjistila, jela s ním přes celé město do toho obchodu, a musel se paní prodavačce omluvit. Od té doby už to neudělal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí