Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla na sebe upozornit
vyprdla bych se na celý auto a věnovala se jí ![]()
Ty si dobrej masochista. Na začátku napíšeš, ze to tu znáš a na konci napíšeš, co si o tom myslíte… já třeba nic. Tak dostala pleskanec, no… pro příště, chceš-li se takovým situacím vyhnout, je dobrý to dítě něčím zabavit. Ty věci dělala, protože nebyla zabavena něčím, co by ti nevadilo. Mohla si ji dát třeba hadr, ať „otre svetla“ nebo nějakou jinou veledulezitou činnost…
Tebe to žere a ona si na to ráno už ani nevzpomene. Přežijete to obě, neboj. ![]()
Udělala jsi dobře, provedla něco špatného a přišel trest. Neboj, špatné svědomí mít nemusíš, malá bude v pohodě.
Takhle si to bude dcera snad pamatovat líp, než kdybys k ní vedla půlhodinovou litanii monologu, jak EE se zachovala. Tohle není bití, tohle je výchova.
Chtěla pozornost, no, stává se. Ale klid, jsi prostě jen člověk a holt děláš chyby, jako každý. Já, když ujedu (většinou spíš křičím, než že bych plácla), tak se pak omluvím. Prostě si k sobě vezmu to dítě a vysvětlím, proč jsem se zlobila. Řekla bych jí, že neměla vytrhávat kytky, a ty žes ji neměla plácnout. Že tě to naštvalo a neovládla ses. Mrzí tě to, omlouváš se, máš ji moc ráda. Příště to zvládnete líp. Objetí, pusinky a jede se dál.. Takových situací ještě bude.. ![]()
Já dneska dala dvouleté pohlavek když mi naplivala rozžvýkáné jídlo do mého talíře polévky. Taky jsem se za to lynčovala. Ani nehnula brvou, čekala jsem řev. Sklapla a koukala. Už o tom neví a trauma snad mít nebude. Tak po dvou minutách už se zase smala. Ta ruka vyletěla zcela sama.
taky je mi to líto. Ale zase jestli si to bude pamatovat… Jako reakce „miláčku mamince se do jídla rozžvýkáné jídlo neplive víš pusinko moje…“ Nebyla možná
![]()
@Anonymní píše: Víceže je to v pořádku, a rozhodně bych se jí neomlouvala a nepusinkovala bych ji,
Prosím tě, nedělej z toho kovbojku. Tak dostala na zadek… to se prostě stane. Každému někdy ujedou nervy. Samozřejmě špatné by bylo, kdybys jí řezala pořád nebo kdyby měla jelita. Ale tohle se prostě stane. ![]()
@teroonka píše: Více
Jasně bití je to až u zlámaných kostí a prokopnuté hlavy, jinak je to naprosto OK. To je děs, jak u nás lidi považují bití dětí za normální a výchovné. Tak snad, až něco pokopete, tak vám někdo také jednu střelí…aha, já zapomněla, to se nesmí bít dospělého, to je trestný čin, smí se bít jen děti… ![]()
@Kipa22 a přesně tohle vede svět do záhuby. Samá benevolence, snaha vše řešit domluvou. Hlavně aby se neublížilo dětské dušičce. Pak z nich rostou monstra, která si myslí, že mohou vše. Mají přeci práva. Nejsem pro fyzické tresty, ale démonizovat plácnutí, pohlavek je taky špatně.
Udělala to naschvál. Ale musí pochopit, že ne vždy bude po jejím a ne vždy bude tvoje pozornost stopro pro ni.
Uvidíš časem, jak moc si to bude pamatovat.
Nevím, jestli plánujete další dítě/děti. Ale pak bude muset jste víc muset pochopit, že si nemůže vždy vynucovat to, co teď zrovna chce.
To je zase paradox. Emimino je houfně názoru, že dvouleté dítě ve velké části případů není zralé na školku. Ale pro maminku pucujici auto pochopení mít musí. A naschvaly dělat nesmí. Neprecenujete to dvouleté dítě trochu? A když ho popadne vztek a vytrhne kytičku, tak to není ok, zatímco když maminku popadne vztek, neb dítě nefunguje, jak by mělo, a dá mu na zadek, tak to je výchova. Aha.
Zdravím,
prosím vás, jsem z toho špatná, tak buďte aspoň trochu milí v odpovědích.. znám to tu, tak děkuji předem.
Dcera má dva roky. Dnes jsem na dvoře luxovala a myla auto… dcera si kolem hrála s hračkami, chvilkami mi pomáhala… pak asi to na ni bylo dlouhé a začala se dobývat do auta. Rikala jsem ji, ze ma špinavé boty, lezla mi tam po zrytem záhonku, mela jsem to čerstvě vyluxováno, tak ať neleze dovnitř. No nic, zazubila se na mě a zrychlila činnost.. tak jsem oběhla auto, vyndala ji a postavila na zem, důrazně ji řekla, že takhle ne ze maminka to potřebuje dodělat. Tak začala bulet a urazila se. Tak jsem pokračovala dál. No a za chvilku jsem se otočila a ona mi ze záhonu vytahala všechny čerstvě zasazené macešky.. včera jsme je spolu sázely, vypravovala jsem ji, jak to budeme mít hezké, že hezky porostou, pomáhala mi s lopatkou, dávala je dovnitř. Rikala jsem ji, ze nesmí trhat (rozkvetlé kytičky občas utrhla a chtěla je zasadit zvlášť), to podle me pochopila. No a dnes tohle. Tak do me vjel vztek a vzala jsem ji a dala ji 3× před zadek (ne nejak silou, ale dala no) a ona pak hrozne plakala. Mi v tu chvíli přišlo, jak kdyby to udělala naschvál.
Dostala před tím jen 2×, když přede mnou zdrhala do silnice a pak když naschvál malovala fixou po zdi (zas věděla, že nesmí, prostě se smála a hrozná legrace). No mam špatné svědomí. Co si o tom myslíte?