Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hmm tak to je síla, ale víš co, to slyším kolem sebe hodně. I moje známá říkala, že prostě ona sedí doma a chlap každý víkend něco. Já jsem taky už na mojého vyjela. Já mám názor nech chodí, ale co mně štve, že my jako rodina moc nejezdíme a nebo když už něco naplánujem, tak vždycky to nějak krachne - buď s náma jede i tcháně - například zoo a to jsem nevěděla, přijeli i se švagrovou a nebo někdo zavolá, že něco chce a pod.
Už jsem mojém říkala, prostě potřebuju i já chvíli vypnout. Chodíme občas - asi tak jednou do 3 měsícu na kávu s kamarádkou, teď má malé , tak už nic, ale za 14 dní jedu na 4 dny sama do Prahy. Bybičky mají obě dovolenou, tak si prostě vyrazím sama. Malý už vydrží u babiček, chtějí si ho vzít tak jedu - řekla jsem , využiju toho, že navštívím rodinu a ne, že když budu mít volno bez malého, tak že budu běhat s hadrem.. tak jednou za rok můžu někam zajet. Jedu k sesstřenici podvíat se na malého. Je to na druhé straně republiky, tak jedu ve čt a vracím se v neděli.
Ale to přesně znám.. nechceš někam jet, my si uděláme výlet, my, my a pak s toho je, že vlastně on něco chtěl - například jedem ke švagrové jakože na kávu a pak tam sedím sama, protože on se točí okolo počítače se švagrem ![]()
myslím,že jsi udělal dobře.My máme ty lepší kamarády taky bezdětný.A jakákovliv akce stává z toho,že tatínek se baví a já bavím snyka a kontroluji aby se někde nepřizabil.Už jsem raději doma s malým.Ať si jezdí sám.Má na to vyhrazený týden dovolený(jezdí na pánskou jízdu na ryby).
Však ono ho to přejde,zkus mu to vysvětlit,že ty si to takhle nepředstavuješ,že by jste tedy mohli jet někam sami jen jako rodina…
A nemůžete jet na výlet několik známých rodin i s dětmi? My takhle jezdíme a je to super, jsme spolu celá rodina, já se pobavím s ostatníma maminkama, manžel s ostatními tatínky a děti jsou spolu a máme o zábavu postaráno. Já bych teda manžela každý týden nepustila, kdybych musela pak sedět sama doma s dětmi. JEzdí jednou ročně, jednou za měsíc jde na pivo, já chodím taky jednou za měsíc s kamarádkami a je to tak akorát. Ještě tedy chodím občas cvičit a na agličtinu, ale to se nepočítá.:-)
Znam akce s bezdetnejma kamaradama. Je pravda, ze pokud se musim sama tocit kolem deti, na navsteve je starsi vetsinou peknej rozcapenec, tak mam nervy v kyblu, to muzu bejt doma aspon vim kde co mam a sem proste doma. Jenze muj vi, ze ja kdyz uz je to moc, tak je nemam problem srovnat, vsechny, myslim dospely. Takze to obcas vypada, ze jedem hraje se starsim fotbal, dalsi dva jesdej s kocarem a ja s kamaradkou nozky na stole a havai. Rano je to teda uz horsi, to se jim po opicce blbe vstava. ale to zas popakuju, nahzim do auta i s tatinkem a zavelim odjezd. ![]()
Me jenom udivuje, ze si ty chlapy myslej, ze sme uplne pitomy a na ty finty jim skocime. Ze to neprokouknem, jak se vlastne veci maj. ![]()
No, my maminy se jednou šprajcly, že na dovolenou nepojedem, ať si to tatínkové užijí s dětma sami. Byl to takovej hec někde u ohně. Jenže když došlo na lámání chleba, holky to vzdaly a s rodinama nakonec odjely. Já to vydržela. A jsem za tu megeru. Tatínek si neužil, neb musel hlídat. Nemohl ani v noci do hospody! Kupodivu ...... Holky sice nadávají, že jejich manželé dělají to samé, ale … nepostaví se, nedokážou, abychom držely pospolu. Na jedné straně věřím, že mi tak trochu závidí, že já dokážu být doma, an druhé straně co jsem to za matku, když svěřím dítě na týden nezodpovědnému otci!
Tohle je jistá specifická akce, už tradiční, ale já už tradičně prostě s nima nejezdím. Držím se toho, že to měla být „apalucha“. Ale jsem jediná. Takže bohužel nezbývá nějak dovolená na naši „řádnou dovolenou“ … a on tatínek taky nějak nechce jet jen s náma, raději by s kamarády, byť s rodinama … jako ne že by celé dny prochlastali, ale je to klasika - pohrát si s dětma, vrátit je matkám, a hurá do víru užívání - je přece dovolená! ![]()
No, jak kdyz pustim starsiho s tatinkem, tak mam spis trach, ze ho vrzne na hlidani nejaky teticce a ja pak budu poslouchat, jak se zbavujeme ditete. ![]()
Jééé to mi je tak známý.
Když jsem se letos zhruba v dubnu ptala, kam pojedeme na dovolenou, okamžitě mi odpověděl, že do sudet. Ptám se ho, co že tam budeme dělat. Odpověď okamžitá ,,já(on) budu chodit s klukama hledat(chodí s detektorem kovu a neustále doufá, že najde nějaký poklad) a ty můžeš být s Vítkem u chalupy a užívat volna" překlad ,,já se budu bavit a lítat po lesích a ty nám vždycky přichystáš nějakou baštu, abychom měli až se vrátíme". Nakonec do sudet nejedeme.
Myslím, že je celkem spravedlivý, že jsi mu nabídla, ať si vezme staršího kluka a ty že zůstaneš doma s mladším.
U nás je to doma tak, že každý nedělní dopoledne má mužák vyhrazeno pro svůj koníček a já jednou za onoho času odjedu na celý víkend za kamarádkama a bez dítěte. Jednou za onoho času se rovná cca jednou za 2 měsíce.
Já moc nechápu, proč jsi nechtěla jet ![]()
Kuchyňka? Vezmeš vařič, kdyžtak nepoužiješ. Voda? Dá se vzít balená - kdyžtak nepoužiješ, využijete později doma. Spaní? Zřejmě ve stanu, když je to kemp. Výlety? Předpokládám, že oblast zhruba víš, sedla bych k netu a zjistila si sama. Totéž, když bude pršet. Navíc dá se odjet dřív, kdyby pršelo moc. Dětské hřiště? Móda, kterou moc nechápu, všude musí být hřiště, jinak je to tragédie. Kemp jistě není v centru města, les tam jistě bude. Dá se jít do přírody, i když tam není žádná atrakce, určitě by vám poradili i na místě. Kempy většinou bývají tam, kde něco je, jinak by tam lidi nejeli
Ani nemluvím o tom, že do toho kempu se dá zavolat.
Já bych byla ráda, že jedeme na výlet, všecko se nějak zvládne a vypadli bysme z domu ![]()
Ahoj,
po přečtení příspěvku, si připadám, jak kdybych ho sama napsala… až na to, že dítko máme jedno.
Angu ja myslim, ze ani tak neslo o komfort, ale o to, ze zakladatelka by se normalne starala o deti jako doma (jen v horsich podminkach) a manzel by nekde chlastal, jako by deti nemel.
Pudla Jooo
A jeste by mel pocit, jak rodinu nekam vyvez a spolecnou dovolenou ma odbytou ![]()
Přesně jak píše Pudla,šlo o to,že ostní by děti neměli.taky bych nejela a to jsem holka do nepohody a jezdíme pod stan od miminka
Aha, no já jsem pochopila, že to začalo kvůli tomu, co tam není… Ale já bych asi jela i tak - aspoň moje zkušenost je, že v jiném prostředí, kde máme možnost výletu je to starání jaksi snadnější, protože dítě má hafo jiných podnětů, nenudí se a neprudí ![]()
Takže za mě stále ano, jela bych a muž by mi pomohl aspoň trochu, i když by teda třeba trávil většinu dne v kiosku. To, že by jel sám a já bych byla doma na všecko s dětma sama… Nějak si nejsem jistá, koho bych vlastně vytrestala
A když nepojede nikdo a budeme na sebe naštvaní, to mi taky nepřijde jako lepší řešení…
Z mého pohledu bych na výletě nijak netratila ani netrpěla oproti tomu, když bych zůstala doma s dětma, drahý by byl šťastný, jakou má milující a chápající ženu (a že oni ten pocit mít potřebujou, co si budeme říkat
) a ještě bych se někam podívala ![]()
A určitě i kolegové a kamarádi by se dali na nějaký výlet přemluvit - aspoň někteří
Určitě teda ne na dětské hřiště, ale tam by se nechtělo celý den trávit ani mně ![]()
Angu-já myslím,že manžel zakladatelky má volnosti až do p…,navrhla bych výlet jen sami jako rodina když chce jet…Můj už by to ani nezkoušel navrhnout..
A při nevyzpytatelnosti dětí bych se bála,že ho tam chytne nějaká jeho blbá nálada a celý pobyt se budu modlit aby jsme byli doma ![]()
Ruku na srdce,manžel zakladatlky se chce jet bavit a je mu blbý jet sám tak je prostě chce vzít sebou
Můj názor
Tak nám přišel domů tatínek s tím, že bychom mohli jet na několikadenní výlet. Že dostal tip od kolegy na jeden kemp, kde bychom ještě s dalšími známými mohli strávit víkend. Tak, ač vůbec nejsem z těch, kdo by ihned hledali důvody, proč nejet, jsem se ptala na detaily - je tam kuchyňka? jak je to s vodou? Co spaní? A kam vůbec vyrazíme na výlety? Pěšky? Nebo budeme popojíždět autama? Co když bude pršet, co s dětma? Je tam vůbec nějaké dětské hřiště?
Tatínek odpověděl, že se to ještě neví, protože se ještě „s klukama“ nedohodl. Pak z něj vypadlo, že „kluci“ jsou vesměs bezdětní kamarádi a kolegové. Bylo mi to jasný. Je to „kulturně zdělávací“ akce. Prostě budou sedět u nejbližšího kiosu a chlastat, nejlépe celý víkend.
Tak jsem řekla, že se mi to nezdá, a že se mi moc nechce. Ale klíďo ať jede se starším synem (pět let), mladšího (rok) si nechám doma. Tak se zase zamyslel tatínek, a řekl, jestli by nemohli být doma oba kluci. Na čež jsem vylítla, že to teda ne. Není mi proti srsti, když občas vyrazí někam s partou sám. Jenže ono to je skoro každý měsíc. Na prodloužený víkend, a ty dovolené den po dni pak chybí nám, abychom je strávili společně my jako rodina. A navíc mě to štve, a taky je mi to líto, že pořádně nemůžu nikam sama já. (My mámy se prostě nedohodnem. Když už naplánujeme víkend, jedné onemocní dítě s neštovicema, druhé přijede nečekaně tchýně, třetí umře babička … ) Tak odtušil, že SE TEDA NIKAM nepojede, když já FURT MÁM NĚCO.
Výsledek? Nejede se nikam, nikdo, a místo společného víkendu máme pohádanou domácnost .....