Jak nepřijít o rodičák

166
16.3.08 16:11

Jak nepřijít o rodičák

holky!!!
prosím, poraďte. Mám možnost nastoupit na 3dny v týdnu na 5h do práce, jenže malému budou 2 roky, takže jedině soukromé hlídání. Sehnala jsem agenturu, která má na svých stránkách napsáno toto:
Rodiče: o rodičovský příspěvek nepřijdete, jsme soukromé zařízení a nejsme zařazeni do sítě mateřských škol ani jeslí, nežádáme žádné dotace od státu ani na jedno dítě, vše hradíme z vlastních prostředků, nebo darů od rodičů.
Tam by mi ho vzali,jenže…opravdu nepřijdu o rodičák? Jakou smlouvu mám uzavřít se zaměstnavatelem? Jednalo by se o práci v účtárně.
díky moc za radu
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
525
16.3.08 17:00

Ahoj,
já jsem se na to ptala na sociálce, paní mi to speciálně zjišťavala - pokud je to soukromé zařízení o rodičák nepříjdeš. Já jsem měla vyhlédnuté soukromé jestle, ale stejně na ně nakonec nedošlo. A smlouvu mám normální - pracovní poměr na dobu neurčitou.
Gabriela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21530
16.3.08 17:13

ahoj, o rodičák kvůli těm jeslím (když jsou soukromé) určitě nepřijdeš. a se smlouvou neporadím. ale pokud vím, tak výdělek není nijak omezen, v zákoně je pouze omezení, aby dítě bylo maximálně 5 dní v měsíci v jeslích a to se vztahuje na městské jesle.
ale jestli chceš mít úplnou jistotu tak bude nejlepší zavolat si na svoji sociálku a zeptat se přímo tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26856
16.3.08 18:31

Se smlouvou je to v pohodě. Normálně chodím do práce na plný úvazek a rodičák beru. Se soukromými jeslemi si myslím to, co ostatní. Pokud to není zařízení státní nebo obce, kde na děti pobírají dotace, tak se na to omezení rodičáku nevztahuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.3.08 09:31

Ahoj,
to co pisou holky - neni pravda. Pokud dite davas do jesli nebo skolky - nezalezi na tom, jestli jsou soukrome nebo statni - a davas ho tam na delsi dobu nez je stanoveno, tak o rodicak bys mela prijit.

Jinak nevim, jestli jsi to ty, co jsi zakladala diskuzi na BC http://www.baby-cafe.cz/modules.php?… , ale tam to mas jasne napsane od Lesany a z kopirovaneho prispevku od Godwany.

Tzn. - na socialku nechod, dite dej do toho zarizeni, kam ho chces dat. A jdi normalne do prace, na socku bych zavolala, ze ti dite hlida „jina zletila osoba“ , jak by to melo byt podle zakona a nerozvadela bych to.

Radka

• Citovat
  • Upravit
166
17.3.08 12:35

No jo..Jenže já furt nechápu odvod SaZP. Přeci pokud jsem na RD, tak za mě SaZP odvádí sociálka (stát) a když teda budu mít smlouvu na dobu neurčitou (tzn. ještě dát výpověď u starého zaměstnavatele), tak za mě nový zam. začne odvádět SaZP a tím pádem to bude 2×????

díky, ale na tohle jsem fakt tupá :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.3.08 15:58

Zalezi, jaky je to pracovni pomer. Pokud regulerni HPP, tak za tebe odvadi zamestnavatel plus ty si odvadis ze sveho platu a stat nic. Pokud je to jen na nejakych par hodin, tak se nejaka cast taky bude odvadet a neco stat. Kazdopadne ty to resit nemusis, resi to ucetni tveho zamestnavatele.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
17.3.08 20:10

Ahoj Martino,

myslím, že v současné době můžeš mít kolik HPP chceš, takže není třeba rušit místo u předchozího zaměstnavatele. Tam ti dál musí místo držet až do 3 let věku dítěte (pokud jsi tam měla smlouvu na dobu neurčitou). A vlastně o tom, že někde jinde pracuješ, nemusí tvůj původní zaměstnavatel ani vědět - tedy pokud nehrozí, že je to stejný obor a pracovně se někde setkáte, pak by asi bylo slušné to nějak oznámit, ale skutečně v současné době můžeš mít i více HPP najednou.

A k ZP - to platí po dobu rodičovské dovolené stát i ty ze svého výdělku, jen si ohlídej, aby to za tebe skutečně stát taky platil. Já se vrátila do práce na část úvazku hned po mateřské dovolené (po 6 měsících).
Pracuji na část úvazku, pobírám rodičovský příspěvek. A až po 2 letech jsem čistě náhodou na VZP zjistila, že stát za mě neplatil po celou tu dobu ani korunu na ZP!! - protože jim tam šlo ZP z mého platu, VZP to neřešila a peníze od státu nežádala. Po mém nahlášení zažádali stát o peníze 3 měsíce zpětně, víc nemohli a teď už jim ZP platí stát i já z platu. Tohle je dobré si pohlídat na pobočce konkrétní zdravotní pojišťovny, tam ti vyjedou údaje k tvému rodnému číslu. Musela jsem jim podepsat i nějaká prohlášení a žádost o to, aby za mě ZP stát taky platil.

Jak je to ze Soc. P - nevím, zda jej za tebe po dobu rodičovské dovolené platí taky stát, to jsem nikdy neřešila, ale já jej platím i ze svého částečného úvazku. Takže buď je to zase placeno 2× stejně jako ZP, nebo to platím jen já z platu. Ale to všechno už bude vědět účetní, která ti bude zpracovávat mzdu, takže myslím, že se o to starat zase až tak moc nemusíš. Najdeš ty údaje na výplatní pásce - je to tam rozepsané.

Přeju hodně štěstí a pevné nervy na zvládnutí práce a chlapečka, občas to jsou nervy a blázinec - tedy alespoň u mne… :-))

Bára

• Citovat
  • Upravit
166
18.3.08 13:07

Ahoj Báro,

díky moc. Chtěla jsem ti poslat SZ:(,
Tam je právě problém, že oni schopnou účetní nemají, dělá jim to nějaká firma, takže si tohle musím zjistit sama. Ale kamarádka mi poradila, že pro zam. výhodnější je uzavřít dohodu o prac. činnosti, nebude za mě platit SaZP, tím pádem to bude stejné jako do teď.

Moc díky a doufám, že tu práci s dítětem zvládnu ;0) Říkám si, že je to jen na pár hodin, tak sna to půjde.

M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.3.08 14:25

Ahoj Martino,

chodím sem už dlouho, ale zatím jsem se nezaregistrovala, proto píšu jako anonymní… :-))

Pokud chceš a máš ještě nějaké dotazy, napiš mi klidně na můj mail: kratob77@post.cz

Pro zaměstnavatele by asi byla výhodnější dohoda o pracovní činnosti, ale obávám se, že 3 dny v týdnu po 5 hodinách už jsou dost velký úvazek a nevešla by ses do toho stanoveného množství možných odpracovaných hodin /asi 15O ročně - ale to jen tak píšu to, co jsem někde zaslechla, jistě to nevím, nejsem na to odborník…/. To máš u tebe 15 hodin za týden, kolem 60 hodin za měsíc… To už je dost.

Každopádně já se vracela k původnímu zaměstnavateli, takže ani nešlo jít na dohodu o prac. činnosti, náplň mojí práce byla stejná jako před mateřskou… musela jsem si nechat změnit prac. smlouvu z celého úvazku na částečný… Tehdy byl malému necelý rok, když jsme pracovala taky 3 dny v týdnu, i zhruba stejný počet hodin jako plánuješ ty.

Dobře taky poradí v poradně na www.aperio.cz
Obracela jsem se tam s několika dotazy a odkáží tě na příslušné pasáže v zákoně a vysvětlí…

Pokud chceš, napiš SZ, třeba si ještě vzpomenu na něco, co by se ti mohlo hodit…

Bára

• Citovat
  • Upravit
1987EVA
19.1.12 13:09

Ahojky já v tom mám hokej pořád.....takže jednoduše, když dám dítě do školky na celý den a mám rodičák tak mi ho vezmou ikdyž nemám práci..... :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2
23.2.15 11:03

RP- jak o neho nepřijit

Prosim Holky Help
Mam syna 14.2.2015 mel rok, RP mam na nejvyšší tarif (11500)v září cekam druhé. Což mi hrozi ze prijdu o cca 7 mesicu z jeho RP. Neda se to nejak vyresit abych o to neprisla? Partner ma ivalidni duchod tak jsem zvazovala, že to na neho prepisu a druhé bude na mne. ale nevim co se da a neda delat.
Dekuji za radyyyyyyyyyyyyyyyyy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat