Kariéra s dětmi?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Kariera?
Ahoj, vim ze toto tema je klise, ale presto bych se rada zeptala jak se Vam podarilo propojit materstvi s (uspesnou) karierou, kolik hodin pracujete, jak to mate se sluzebnima cestama, jestli mate pocit ze se zvladate starat dobre o dite (vice deti)… Ja jsem ted v poslednim rocniku VS a mam cyrmesicni mimi. Myslim, ze skolu zvladnu v pohode dokoncit a abych nevypadla z kola ven planuji zacit pracovat na podzim, az bude malemu rok. Vim, ze je to brzy, ale vidim, ze zrovna muj obor je dost dynamicky a vim, ze kdybych byla na materske v kuse treba 2 roky, uz bych pak mohla mit problem. Nejen se znalostmi, ale i se sebevedomim, ktere clovek na materske trosku ztraci. Taky jsem se pracne ucila 5 cizich jazyku, ktere bych rada vyuzivala a ne jen je postupne zapominala. Jelikoz se mi nechce davat tak male mimi do skolky (stejne jich je malo pro rocni deti), asi si poridime pani na hlidani. Je to kompromis, v zapadnich zemich uplne bezne reseni, v nekterych dokonce matky jsou s detmi doma pouze 2-3 mesice. Jsem tedy zvedava, jestli nebudu uplne vyrizena, jestli to nebude moc velky napor. Muj muz mi v domacnosti moc pomaha, tak alespon nebudu na vse sama, ale stejne.. Jelikoz bych rada v budoucnu mela jeste jedno dite, jsem zvedava, jak to budu zvladat,ale myslim ze kdyz se chce, jde zvladbout ledascos.
Ted behem studia posledniho rocniku VS obcas nadavam, ze psat diplomnku, ucit se na zkousky, delat prezentace a do toho se cely den venovat mimisovi je tzrochu fuska, ale na druhou stranu, kdyz mam nejaky den volno a do skoly nemusim nic delat, trosku mi to chybi a den se mi zda hrozne jednotvarny. Prochazka, kojeni..
prani..ale aspon si odpocinu.
Tak maminky budu moc rada kdyz mi napisete Vase zkusenosti a celkove nejaky nazor na toto tema.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj Belindo,
tak předně musím říct, že tě obdivuju. Já jsem otěhotněla před 3.ročníkem, zimní semestr před státnicema jsem si ještě stihla dodělat a pak jsem přerušila studium. Teď bude Terce rok a já se vrátila do školy na poslední semestr, státnice atd. Nejenže mě to dost vyčerpává a to píšu „jen“ bakalářku, na státnice jsem se ještě neučila, o zkouškách nemluvě a ty jsou za dveřmi, ale hrozně mi vadí, že nemůžu být s malou častěji. ALe je to asi otázka psychiky.
Ohledně té práce Ti tedy neporadím, protože takovou zkušenost nemám, ale samotnou mě zajímá, jestli se vůbec pro mě najde místo. Já osobně bych chtěla být po státnicích ještě nějakou dobu s malou doma. DO práce se nehrnu proto, že mě zatím nikde nečeká. Ani nevím, jestli po mě chňapnou, ačkoli jako ty jsem pilovala poctivě 4 jazyky.
Ale jak říkám, je to jen otázka psychiky, já bych tak malé dítě a u tebe to bude zrovna tak v té době věkem prostě nenechala doma. Samozřejmě je důležité vybrat paní, které budeš důvěřovat ale to jistě víš, s tím ti radit nebudu.
Tak Ti jen popřeju, aby se Ti dařilo a hlavně aby Tvůj syn nijak nestrádal během tvé nepřítomnosti nebo budování kariéry - neříkám to nijak zle, ale sama si pamatuju dobu, kdy rodiče kariéristi na mě neměli čas. Proto tohle chci své dceři věnovat, je to minimum a práce mi neuteče.
Myslím že to bude tak 3:1, většina maminek chce zůstat s dítětem déle doma, 100% se mu věnovat, další část by ráda do práce kvůli financím, ale nemají hlídání, místo atd a třetí část se do práce hrne, těší, chtějí i kariéru, i dítě.
Tak hodně úspěchů… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Zuzko,
diky za odpoved. Tak ti drzim palce na bakalarku a na statnice, at to dobre dopadne! Mozna to s tim vetsim ditkem mas tezsi, nez ja s nim malym. Uz ti chodi, leze, je narocnejsi se o nej starat a zaroven psat bakuli. Ja jsem se ted v ZS ucila na tri zkousky celkem v pohode. Malej vedle me v sedacce nebo na postylce..Slo to.
Mas pravdu, ze je nejdulezitejsi, aby miminko dostalo 100% peci. Ja toho svyho mrnouse taky nechci o nic pripravit, tak uvazuju, ze prvni rok bych zkusila praci na polovicni uvazek. Jsem z Prahy, kde je prace dost, tak se mi snad podari neco najit. Stejne jako ty jsem nikde jeste zamestnana nebyla (krome par odbornych stazi, brigad), ale stejne mam pocit, ze budu mit vetsi sanci uspet v pohovoru brzy po skonceni skoly, nez treba rok pote. S tou pani na hlidani budu muset byt obezretna…
Celkem me ta moje situace stve: moji velice ambiciozni kamaradi ze skoly si vubec neumeji predstavit mit ted dite, jsem naprosta vyjimka. Kdyz jdu s nima na kavu, porad jen resi praci, svoje plany, jsou dravi. Polovina z nich se chce prestehovat do Londyna a pracovat nejlepe v investicni bance, CR jim je mala. Ja si v tu chvili pripadam trochu jako blazen, ze jsem se ve 23 rozhodla se vdat a mit dite. Urcite niceho nelituju-obcas se mi zda, ze titi mi kamaradi zapominaji, ze fungujici rodina a deti jsou v zivote stejne to nejdulezitejsi, ale to oni zjisti pozdeji..Ale na druhou stranu si rikam, ze to musim nejak zkoulet, abych si zpocatku nasla treba mene narocnou praci, hlavne abych uplne neztratila nit a az bude maly vetsi (tri roky) vrhla bych se treba na nejakou narocnejsi praci…Kazdopadne je to dost komplikovane a my zeny to mame opravdu tezke. Dite je pro mne urcite priorita, ale vim ze 3 roky na materske bez dalsi cinnosti by mne ubijely… Musim se zakousnout a jit vpred, uvidim, jak se mi to podari.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
verim, ze to mas vsechno naplanovane. Jsem taky dost aktivni, i kdyz VS nemam (je to jen v planu).
Ale od zari castecne pracuji a chci te upozornit na uskali, ktera ted vidis trosku optimisticky.
- Dobra pani na hlidani - u nas je temer nesehnatelna ani spatna pani na hlidani. Je to nedostatkove zbozi a co jsem slysela, tak ani pres agenturu to neni zadna vyhra. Ja mam nastesti hlidaci babicky, prababicku a sestrenku. Delam jen par hodin tydne, ale i tak se mi parkrat stala spatna souhra nahod. Treba onemocnely, nebo mely neco nalehaveho.
- Zrovna rok ditete je docela osemetny vek. Od osmi mesicu do roku a pul jsou deti vice fixovane na matku (mozna to u vas jiz propuklo). Bude desne plakat, kdyz budes odchazet a potom, jakmile budes doma, tak te bude hlidat a nehne se od tebe ani na krok.
Na druhou stranu. Kdybych mela na vyber tak si vyberu klidne dvouletou materskou. Ne, ze by me to doma s detma nudilo, ale vidim, ze se jim stejne nevenuju cely den na maximum. To zvladam jen par hodin. Pak prijde babicka a ta taky par hodin vydrzi na max. Takze v tomto vidim vyhodu. Nekdo na ne ma proste porad energii. Take dalsi osoba dite obohacuje jinym zpusobem nez ty. Ty mas urcity styl hrani a vytvareni podnetu, dalsi osoba zase uplne jiny.
Nakonec, me pravidlo: Lepsi stastna mama na castecny uvazek nez nevrla mama na plny uvazek. Me proste i tech par hodin mimo domov pomohlo a zlepsilo to muj vztah k detem, zacala jsem si to uzivat.
Terik
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Belindo díky asi je to jak říká Terik že je na mě malá více fixovaná…ale zas na druhou stranu je to spíš kvůli mě,ona ani zas tak moc neprotestuje, jednak ji hlídá babička, což jí nevadí (narozdíl ode mě ale já můžu být jen ráda) a taky opravdu tak často ve škole nejsem, teď je to vyhrocené jen kvůli té bakalářce.
Ale souhlasím s Terikem že kdybych mohla, vybrala bych si 2letou mateřskou. 3 roky jsou pro mě moc…
ohledně těch kamarádů a kolegů, co chtějí do Anglie, to je dobrý nápad. Být tebou, kidně bych se toho nevzdávala, soudě podle toho, co píšeš, jsi energická a přizpůsobivá, takže až bude malý trošku větší… je to samozřejmě těžší když máš závazky ale znám spoustu maminek, které se odstěhovaly do Německa nebo Francie hned po porodu a jsou spokojené. Ale to už je jiná záležitost. Já jsem třeba vždycky chtěla do zahraničí kvůli zkušenosti, napadlo mě au-pair. No a teď si dělám au-pair doma ![]()
hodně štěstí… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teriku, Zuzko,
zatim tomu nechavam volny prubeh, uvidim, jestli se mi muj plan zdari. Treba to s tou pani na hlidani bude fakt problem…Jedna varianta by byla tchyne, ale neni z Prahy, takze by se k nam musela nastehovat. Je sice moc fajn, maleho miluje, ale myslim, ze by to dopadlo spatne. mozna prece jen zkusim tu skolku, jsou v okoli i takove pro deti od jednoho roku, ale myslim, ze jsoui preplnene a dost drahe (jedna anglicka dokonce 16 000/mesic!!!) Tak nevim…Zatim mam jasny plan: dopsat do cervna diplomkum, udelat v cervnu posledni 2 zkousky a v zari statnice. Tim budu mit Mgr. hotoveho. Kdyz nevyjde prace, tak se asi vrhnu na maly doktorat, jestli se mi bude chtit. Urcite to nechci lamatz pres koleno, jestli maly na me bude hodne vazany pockam i to jeho dvou let..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
držím palce, ať to zvládneš tak, abyste byli všichni spokojení..
Já když šla z práce na mateřskou, dělala jsem pro firmu z domova až do porodu, po příchodu z porodnice pak po kojení apod. o půlnoci dělala ještě pro firmu… bavilo mne to, přišlo mi, že řeším i něco jiného než být mamina.. Když se udály ve firmě změny a vydala se jiným směrem, už jsem nemohla na dálku nabídnout to, co dřív, tak jsem si místo nástupu do práce a paní na hlídání vybrala to, že chci mít plně pod kontrolou vývoj mého dítěte. Nechtěla jsem, aby mi někdo dítě posazoval, dokud si nesedna samo, nenosil na ruce a křivil mu tak záda, když ještě samo nesedí apod… Zkrátka, před mateřskou jsem si neuměla představit, jak ten tvoreček bude pro mne důležitý… jak bych se bála, kdybych neměla přehled, co se děje.. jestli mne nepotřeboval, nehledal… Fakt jsem si neuměla představit, že dcerka bude beze mne či manžela byť jen jediný den… Takže jsem pak zůstala doma a začala dělat dálkově školu.. jednou dvakrát do měsíce jsem jela do školy, v tu dobu hlídal manžel = dítě nikdy nemohlo mít pocit, že jej opustila „mateřská osoba“… takže dcerak v pohodě, já taky…
Tak jsem si říkala, že až ti ten drobeček začne lézt.. budeš mít větší zpětnou vazbu… tak se ti ty priority klidně mohou též změnit.. a třeba zůstaneš vážně doma do 2, lépe 3 let.. kdy pak dítko už bude zralé na celodenní školku… do 3 let mu pro správný vývoj, kopírování chování apod. dáš nejvíc ty… alias vzor, který je s ním… a paní na hlídání nemáš pod kontrolou… Mně vadilo, jak lidi dávají dcerce věci, které byly nepřiměřené věku… Přitom manžel potravinový alergik, ona preventivně hypoalergenní jídelníček v prvním roce.. a pak známí apod. by dítěti dalí bůhvíco..
No nic… moc jsem to začala brát vážně.. zdravý vývoj dítěte šel najednou nad všechno.. proto jsem si radši vzala práci domů.. školu domů… ale abych z domova nemusela odcházet pryč…
Kdyby tě to postihlo stejně, myslím, že si dokážeš najít práci domů.. např. s těmi jazyky, abys je udržovala, tak dělala překlady apod… bude to sice pasivní práce.. ale přivyděláš si, budeš doma + jazyky neztratíš…
Jak dalece je možné v tvém oboru najuít práci, kdy bys dělala z domova dálkově, netuším… Nicméně plně chápu, že by sis na mateřské připadala divně.. že něco k tomu chceš…
Tak uvidíš, jak se vše změní, moc plánovat se to nedá ![]()
Držm palce, ať to zvládneš, kariéra i rodina jsou důležité, nějak to půjde…
E.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevim, byla jsem na materske do dvou let a sebevedomi nijak netrpelo - asi to taky bylo tim, ze jsem predtim pracovala skoro 11 let, meli jsem nasetreno a vyresene nove bydleni. Jinak mam slusnej zivotopis s dobrymi zamestnavateli, takze do prace jsem se vracela na zkracenej uvazek, kterej nezabral vic nez 2-3 dny v tydnu. Dceri jsme vybrali
cenove priznive jesle s cca 8 detmi maximalne, kde byla moc spokojena a bez scen a place se v pohode ve 3 letech presla do normalni skolky. Vlastne ja se spis porozhlizela a zamestnavatel se sam nabidl se zkracenym uvazkem. S triapulletym ditetem jsem se prihlasila na konkurz do jine firmy, uspela jsem a dceru jsem zminila jako jednu z podminek na upravu pracovni doby a zkraceni uvazku do budoucna, ten mam od lonskeho podzimu a ted na jare nastoupim druhou materskou. S firmou jsem dohodnuta, ze cast agendy predam kolegyni a cast budu delat z domova, ale casove si to mohu rozvrhnout podle sebe a deti. Neni nahodou, ze muj zamestnavatel je v dnesnim vydani MF Dnes v top desitce dobre placenych firem, i kdyz prumeru zdaleka nedosahuji. Jsem spokojena, prioritou je pro mne spokojena rodina a nad nakym „seberealizovanim“ se musim usmivat - delam co mne bavi, na co mam cas a ze je to celkem dobre placene je takovy bonus…
- Citovat
- Upravit
Souhlasim s tim co pise Terik - clovek mini a prcek meni ![]()
A Belindo s tvymi „dravymi“ kamarady - ty neres - holt „mladi a neklidni“,
az ty budes mit vekem odrostle samostatne ditko, tak spoluzaci ci spis spoluzacky ky budou resit s kym nebo jak po tricitce hlavne brzy otehotnet, popripade jak vlastne sehnat toho „praveho“ pro zivot, pokud je pro samou „karieru“ vubec napadne mit ten luxus - cas na rodinu.
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
u me ta touha pracovat je dana tim, ze od 18 do ted (24) studuji na VS, obcas nejaka brigada v oboru, dvakrat jsem ziskala stipendium na rocni studium na zahranicni univerzite, ktere mi pozleze bylo uznano na te moji (Karlova). A to jsou tak jedine penize, ktere jsem si kdy vydelala sama. Ty brigady a stipendia. Tak jsem se tesila, az skoncim skolu, ze konecne budu zit sama na svuj ucet, ze konecne budu nekde uzitecna a nebudu se porad jen ucit na zkousky.
Nicmene, potkala jsem skveleho muze, se kterym jsem citila, ze chci dite. Neresila jsem co bude, Proste jsem chtela. Tak se stalo. Tehotna samozrejme jeste normalne dodelala loni letni semestr, v devatem mesici jeste posledni zkousku. Porodila jsem a uz tyden po porodu jsem zase byla na seminari. Ted, kdyz musim do skoly, cca 2× tydne mi mrnouska pohlida mama, ale nemuze ho hlidat porad-az budu pracovat, protoze ona sama jeste pracuje. Ani nepocituju jako hodne narocne, starat se o dite a dodelavat tu skolu, jsem celkem flexibilni.
Rozhodne nepatrim mezi extremne ambiciozni zeny, ktere by pro karieru obetovaly leccos, ale po takove dobe uceni a zkousek clovek prece jen ocekava, ze to prinese nejake ovoce /nejde ani o penize, spis o ten pocit/ a tak resim, co ted resim. Nechci aby mimisovi kvuli mne neco uteklo, ale nechci se na dva roky zahrabat. Vy, ktere jste uz predtim pracovaly to mate jine. Ale ja na plny uvazek nikdy nepracovala. Nechci proste ztratit tu kontinuitu. S tou praci doma to nevidim moc ruzove, protoze v mem oboru je to dost nemozne na urovni, jakou bych si predstavovala. Ale mozna to tak dopadne. Proste musim zvolit nejaky rozumny kompromis. Aby se maly citil dobre a netrpel a zaroven abych byla spokojena ja. Optimalni by byla hlidaci babicka,ale to bohuzel nejde. Jeste mam casu dost, malemu jsou teprv 4 mesice, do jeho roku se od nej ani nehnu. Pak uvidim realne, co je mozne. Na druhou stranu, jestli se mi to podari nejak uspesne vyresit, tak pak budu ve 30 mit 6-ti lete dite a dobrou praci, jini treba budou mit jen tu praci:) Preji hezky den. (To jsem se ale rozepsala)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zvladate mit nejakou karieru s detmi? Nejde mi o uplne male deti, ale o skolkove a skolni deti.
Ja o tom cely den premyslim, dnes jsem byla na pohovoru (uz posledni kolo) - jde o castecny uvazek. A pani na pohovoru mela velky problem s tim, ze s malymi detmi chci mit dva castecne uvazky (jeden polovicni uz mam, pracuju skoro celou dobu, co jsem doma s detmi, ted jsem se chtela vratit do prace, deti chodi do skolky a ja mam dost casu, hlavne potrebuji uz kontakt s lidmi) To je to tak sokujici? Ze nemam problem pracovat po vecerech a o vikendech?
Co jde vlastne zvladat a co ne? Tak o tom premyslim. Ani nepotrebuji radu, spis je to zamysleni.
Anna
- Citovat
- Upravit