Jak očistit pórek?

43035
4.2.10 09:04

Jak očistit pórek?

Vždycky je hlína mezi listama, jak se jí zbavit a nerozhadrovat přitom pórek na vrstvy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23847
4.2.10 09:16

Viděla jsem tuhle pořad o vaření a z pórku se má prý používat pouze ta bílá část. Ještě se mi nestalo, že by se špína dostala i sem, mezi ty vrstvy (nebo máte divné pórky :mrgreen: ). Jenže já jsem taky šetřílek, takže si neprv odkrojí tu bílou „čistou část“ až k prvním zeleným listům (čistí se snadno - odříznout kořínky, popř. sloupnout první hnusnou vrstvu a opláchnout) Plejtvači a profi kuchaři tuto část už vyhazují, já pak odloupnu ty první listy, umeju vodou a krájím dál až k druhým listům, odloupnu, umeju a pokračuju dál. Nějaké máčení ve vodě se mi neosvědčilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21902
4.2.10 09:36

Ja mam tu zelenou cast radeji,porek pouzivam hodne,treba jim posypu brambory,chleba s Lucinou a na tom mi vic chutna to zelene..takze to delam jako ty,nekdy je to temer bez prace,jindy mi skripou zuby :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
4.2.10 09:47

vyhazovat to zeleny - nechapu - to uz bych mohla davat rovnou cibuli misto porku…

dik za postup

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
4.2.10 10:11

Dělám to stejně jako Gina108.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26894
4.2.10 10:45

Gino - proč se nemají zelený listy používat? My je taky máme rádi. A díky za návod, to mě nenapadlo, já rozebírám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
4.2.10 10:58

Já to zelený mám taky ráda. V tom pořadu vařili pórkovo hráškovou polévku a že prý to zelený tam nepatří a víc to nevysvětlovali a jen tak vyhodili :nevim: asi ten důvod je stejný, jako když profi kuchaři řekneš, že děláš pizzu Margaritu s eidamem a ne s mozzarelou (což teda taky občas dělám :mrgreen: )tak jde do vývrtky no. Takže jsem to možná blbě vyjádřila, to zelený není nijak špatný nebo závadný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
4.2.10 11:41

Zelená část porku má 2× více vitamínu C než ta bílá. Nicméně se odkrojuje cca 1/3 z hořejšku a zbytek se musí pořádně propláchnout. Právě od hlíny a nečistot. Zrovna tak jako třeba špenát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
4.2.10 11:56

Odkrojím co je na vyhození, nakrájím do formy jakou pořebuju (kolečka, proužky, špalíky), dám na síto, dobře propláchnu, nechám okapat a použiju.
Využiju i zelené listy, zahazuju jen oschlé nebo poškozené části.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
4.2.10 12:34

jo to me presne napadlo taky, oplachnout to az potom … jen me napadlo, ze se tim asi tupi nuz, kdyz se to kraji s hlinou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2681
4.2.10 12:42

zelenou část mám taky radši. Já kdysi někde vyčetla (a dělám to tak), že se má pórek podélně nakrojit asi do poloviny a pod vodou vyčistit. Pak oklepeš a nakrájíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
4.2.10 12:45

Nůž se tupí každým používáním, i nevhodným skladováním nebo použitím špatného prkénka. Zvenku hodně znečištěný porek bych opláchla a ztupený nůž třeba já cca 1× měsíčně vezmu ocílkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
4.2.10 12:49

Nakrojím ze strany, podélně a propláchnu pod sprchou (přepnu baterii na sprchu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
4.2.10 16:32
eviah píše:
Nakrojím ze strany, podélně a propláchnu pod sprchou (přepnu baterii na sprchu).

do jaké hloubky asi nakrojit, do polovičky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
6.2.10 11:08

Já odkrojím ty listy od toho bílého, rozpůlím a pak řádně proplachuji. zelené listy nikdy nevyhazuji, mají lepší chu´t, nežli ta bílá část pórku a hlavně se tak hned při vaření nerozblemcá, co se týče barvy,zelená část dá jídlu pestrost, na čínu např.ideální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí