Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Vždycky je hlína mezi listama, jak se jí zbavit a nerozhadrovat přitom pórek na vrstvy?
Viděla jsem tuhle pořad o vaření a z pórku se má prý používat pouze ta bílá část. Ještě se mi nestalo, že by se špína dostala i sem, mezi ty vrstvy (nebo máte divné pórky
). Jenže já jsem taky šetřílek, takže si neprv odkrojí tu bílou „čistou část“ až k prvním zeleným listům (čistí se snadno - odříznout kořínky, popř. sloupnout první hnusnou vrstvu a opláchnout) Plejtvači a profi kuchaři tuto část už vyhazují, já pak odloupnu ty první listy, umeju vodou a krájím dál až k druhým listům, odloupnu, umeju a pokračuju dál. Nějaké máčení ve vodě se mi neosvědčilo.
Ja mam tu zelenou cast radeji,porek pouzivam hodne,treba jim posypu brambory,chleba s Lucinou a na tom mi vic chutna to zelene..takze to delam jako ty,nekdy je to temer bez prace,jindy mi skripou zuby ![]()
vyhazovat to zeleny - nechapu - to uz bych mohla davat rovnou cibuli misto porku…
dik za postup
Gino - proč se nemají zelený listy používat? My je taky máme rádi. A díky za návod, to mě nenapadlo, já rozebírám ![]()
Já to zelený mám taky ráda. V tom pořadu vařili pórkovo hráškovou polévku a že prý to zelený tam nepatří a víc to nevysvětlovali a jen tak vyhodili
asi ten důvod je stejný, jako když profi kuchaři řekneš, že děláš pizzu Margaritu s eidamem a ne s mozzarelou (což teda taky občas dělám
)tak jde do vývrtky no. Takže jsem to možná blbě vyjádřila, to zelený není nijak špatný nebo závadný.
Zelená část porku má 2× více vitamínu C než ta bílá. Nicméně se odkrojuje cca 1/3 z hořejšku a zbytek se musí pořádně propláchnout. Právě od hlíny a nečistot. Zrovna tak jako třeba špenát.
Odkrojím co je na vyhození, nakrájím do formy jakou pořebuju (kolečka, proužky, špalíky), dám na síto, dobře propláchnu, nechám okapat a použiju.
Využiju i zelené listy, zahazuju jen oschlé nebo poškozené části.
jo to me presne napadlo taky, oplachnout to az potom … jen me napadlo, ze se tim asi tupi nuz, kdyz se to kraji s hlinou
zelenou část mám taky radši. Já kdysi někde vyčetla (a dělám to tak), že se má pórek podélně nakrojit asi do poloviny a pod vodou vyčistit. Pak oklepeš a nakrájíš.
Nůž se tupí každým používáním, i nevhodným skladováním nebo použitím špatného prkénka. Zvenku hodně znečištěný porek bych opláchla a ztupený nůž třeba já cca 1× měsíčně vezmu ocílkou.
Nakrojím ze strany, podélně a propláchnu pod sprchou (přepnu baterii na sprchu).
eviah píše:
Nakrojím ze strany, podélně a propláchnu pod sprchou (přepnu baterii na sprchu).
do jaké hloubky asi nakrojit, do polovičky?
Já odkrojím ty listy od toho bílého, rozpůlím a pak řádně proplachuji. zelené listy nikdy nevyhazuji, mají lepší chu´t, nežli ta bílá část pórku a hlavně se tak hned při vaření nerozblemcá, co se týče barvy,zelená část dá jídlu pestrost, na čínu např.ideální.