Jak odnaučit dceru lhát?

rozmary
12.12.11 10:09

jak odnaučit dceru lhát?

Dcera 6 je děsnej pohádkář,žije si ve svým světě,pořád si vymejšlí,těžko jí něco věřit,jenže to nedělá jen doma,ale i ve škole a na návštěvách,už i učitelka se mě denně ptá co jak je,protože malá to podá opravdu tak,že jí to každej sežere.Nejhorší je to třeba ráno,to mi dělá s oblibou,nechce se jí vstávat,tak mi řekne že je jí zle,je nachlazená a ve škole řádí už tři neděle střevní chřipka,tak jí to věřím,tváří se u toho náležitě přejetě,nechám jí teda spát,jenže ona mi za dvacet minut začne kňourat,že si dělala srandu :zed: to teprve začne pořádnej chaos 25minut před zvoněním.Musím vzbudit,nakrmit přebalit malou,oblíknou starší,protože sama by to měla na půl hodiny,udělat svačinu,nahnat jí na zuby,učesat vlasy,trochu pofackovat sebe,oblíct malou,velkou a letět do školy,kde zas fofrem musím starší svlíknout přezout,máme to na vteřiny,už jsem z toho dost zoufalá a každý ráno se budím se staženým žaludkem,co mi zas princezna připraví za šok,nevím co je pravda co lež,už jsem jí hrozila,že za každou lež jí popepřím jazyk a že se to odnaučí,ještě jsem nezačla,pytlík pepře by mi na den nestačil,máte někdo zkušenost?Vyroste z toho?Prý to má k ADHD,znám pár mamin co mají hyperktivní děti,ale takhle si nevymejšlej :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
12.12.11 10:32

No, to je docela nemilé, protože seto bude podle mého stupňovat…

Ale dám ti něco od sebe… i když možná nebudete souhlasit.

Pokud ti ráno takle řekne 20minut před zvoněním , že si dělá srandu, tak bych hezky vyskočila, a řekla fajn, tak já si taky dělám srandu, oblíkla bych maličkou, sebe, a pokud by starší nestačila do té doby se oblíknout.. tak prostě do školy půjde v pyžamu. NO A CO jen ať děti vidí, jak přijde neučesaná, v pyžamu do školy, myslím, že děti se jí budou smát. Myslím, že dostatečnej trest pro to, aby si příště nevymýšlela…

Nebo můžes pohrozit, že všem dětem ve třídě řekneš že je ulhaná lhářka. A nikdo se sní nebude kamarádit.

Hele, já to stím pyžamem udělala. prostě mě tak vytočila, že sem jí narvala do auta i v pyžamu. Víckrát se ráno neloudala, vždy se sama oblékla v čas. a hlavně přestala lhát…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.12.11 10:32

No, to je docela nemilé, protože seto bude podle mého stupňovat…

Ale dám ti něco od sebe… i když možná nebudete souhlasit.

Pokud ti ráno takle řekne 20minut před zvoněním , že si dělá srandu, tak bych hezky vyskočila, a řekla fajn, tak já si taky dělám srandu, oblíkla bych maličkou, sebe, a pokud by starší nestačila do té doby se oblíknout.. tak prostě do školy půjde v pyžamu. NO A CO jen ať děti vidí, jak přijde neučesaná, v pyžamu do školy, myslím, že děti se jí budou smát. Myslím, že dostatečnej trest pro to, aby si příště nevymýšlela…

Nebo můžes pohrozit, že všem dětem ve třídě řekneš že je ulhaná lhářka. A nikdo se sní nebude kamarádit.

Hele, já to stím pyžamem udělala. prostě mě tak vytočila, že sem jí narvala do auta i v pyžamu. Víckrát se ráno neloudala, vždy se sama oblékla v čas. a hlavně přestala lhát…

• Citovat
  • Upravit
8594
12.12.11 10:38

Já jsem měla (mám) ADHD, tehdy hyperaktivitu :-) jako dítě, narozené v 80 letech, kdy se ke mě jako k nemocné a té, která za své chováání ani moc nemůže nechoval. A pamatuju si, že jsem taky hrozně lhala. AQž se mi od pusy prášilo. A naši si se mnou taky nevěděli rady. Až na to máma přišla - nicmi nevěřila :-) Je ti zle? jdeme k doktorovi (a mě se najednou „zázračně ulevilo“ protože jsem věděla, že doktorka pozná, že mi nic není, nebo že mi dá injekci, pošle mě navyštření a to se mi samozřejmě nechtělo)ve škole je chřipka? zavolám paní ředitelce. Někdo ti ukradl čepici? (ztratila jsem ji, ale nechtěla jsem to přiznat), tak zavoláme policii. byla jsem stará jako Tvá dcera a platilo to na mě. Taky mamka, když jsem se přiznala a mluvilůa jsem pravdu,se na mě nikdy nezlobila, byla vždy mírná a i když byl průšvih, tak jsem nedostala tak vyhubováno, jako když přišla na to, že lžu, to bylo strašné zle. Trvalo to, ale pomohlo to. Snad jsem Ti aspoň malinko pomohla. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
12.12.11 10:44

Anonymní, Rosemary tu už dřív psala, že její dceři se ostatní spolužáci posmívají (šikana už je to asi taky), takže nevím, jestli by tohle tomu dítěti neublížilo moc. Ale zase, v souvisloti s tímto - nevymýšlí so Vaše malá i tohle? Nebo to víš jistě? Mamka mě vodila za ruku dlouho, tak jako ty malou, a i když ji miluju a ona to myslela dobře a je to perfektní máma, tohle moc dobré pro mě nebylo, protože teď už vím, že bych to zvládla io bez ní. Pomaleji, hůř a s chybami, ale byla bych mnohem samostatnější.
Ale Rozy, kdyby bylo nejhůř, to co by udělala Anonymní by v nejhorším taky šlo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
12.12.11 10:47

Hrozila jsem jí že to řeknu dětem i paní učitelce jakej je sedmilhář,ale je jí to jedno.Má trochu problém s časem,težko se to vysvětluje,ale ona má na všechno neskutečně spousty času,to je i po zvonění,všechny děti ze školy dávno pryč,holka ve třídě,plnou lavici učení,rozházený penál v tom se válí svačina,tepláky na tělocvik,bačkory někde uprostřed třídy a neuvěřitelně nastláno pod lavicí,vypadaný písmenka v tomn voskovky papírky,no šílený,každej den jí musí pomáhat s balením učitelka,protože jinak by z té třídy snad nevylezla,takže já jí ráno musím pomoct s oblečením pokaždé,není schopná sama do deseti minut :roll: V pyžamu bych jí neposlala,už tak se jí děti posmívaj,že jí musím u všeho asistovat a nejspíš by jí to bylo fuk,nemusí se namáhat že.Spíš bych potřebovala vyřešit to lhaní,to ráno byl jen příklad,takových situací je moc.Třeba přišla,že se pro ní staví za půl hodiny sousedka a půjdou s pejskem na zahrádku opíct buřty,jsem jí oblíkla,zbalila batůžek a nikdo nešel,tak jdu k sousedce a ta byla celej víkend u sestry někde odjetá :zed:

• Citovat
  • Upravit
rozmary
12.12.11 10:54
Kalla1412 píše:
Anonymní, Rosemary tu už dřív psala, že její dceři se ostatní spolužáci posmívají (šikana už je to asi taky), takže nevím, jestli by tohle tomu dítěti neublížilo moc. Ale zase, v souvisloti s tímto - nevymýšlí so Vaše malá i tohle? Nebo to víš jistě? Mamka mě vodila za ruku dlouho, tak jako ty malou, a i když ji miluju a ona to myslela dobře a je to perfektní máma, tohle moc dobré pro mě nebylo, protože teď už vím, že bych to zvládla io bez ní. Pomaleji, hůř a s chybami, ale byla bych mnohem samostatnější.
Ale Rozy, kdyby bylo nejhůř, to co by udělala Anonymní by v nejhorším taky šlo :nevim:

Jojo,o tom posmívání je to pravda,řešila jsem to s učitelkou a ona zase s rodiči těch děcek.Já vím že by to zvládla sama,ale ne tak rychle jak by měla a pak mi učitelka posílá poznámky,že přišla pozdě a kvůli ní nemohla celá třída cvičit,protože přechází do jiné budovy,musejí se opět převlíct a díky naší slečne cvičili slabou čtvrhodinu,takže to je zase druhá stránka věci.Snažím se aby byla víc samostatná,ale s tou školní docházkou je to patálie

• Citovat
  • Upravit
Billi
12.12.11 11:00

Neříkala bych to dětem. To by jí mohlo ještě víc ublížit. Učitelce ano, ale jen v případě, že jí důvěřuješ, že to někdy dětem neřekne ona. Pohrozit doktorem je fajn, ale i tak bude jeden den/část dne doma. Co jí nechat doma na dietě (plus pár dní dávat dietní jídlo), když je jí tak špatně a učit se s ní, aby nezameškala. Mně to mamka udělala a byla jsem z toho dost hotová.
Co zkusit malou pozitivně motivovat? Za 10 dní bez lhaní nějaká malá odměna, na které se společně domluvíte? (Zmrzlinový pohár, hodina hraní her, co baví ji a tebe ne, výlet do bazénu…)
Nebojí se chodit do školy kvůli situaci se spolužáky?

• Citovat
  • Upravit
8594
12.12.11 11:02

To je teda dost neštěstí, co psycholog? Tohle není normální? je to od ní hlavně diost sobecké, a to by si už mohla i takhle malá uvědomovat, že nemůže takhle zdržovat, aby ses o ni musela starat jako o malé miminko a zase nechat ji ve škole nemůžeš , to já chápu. Faktsi zajdi s ní za pychologem, tohle není normální, s ADHD se dá pracovat, můžu Tě jen uklidnit, že jak bude starší, bude to lepší a lepší :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.11 11:06

Pokud je to takle se situací ve třídě, tak bych můj způsob výchovy nepoužila.

Jinak nevím, protože mi to přijde jako docela problém a stím na vše mám dost času..

A opravdu nevím co poradit.. :-( promin… :-(

• Citovat
  • Upravit
rozmary
12.12.11 11:11

Nebojí se chodit do školy kvůli situaci se spolužáky?
Myslím že ne,řekla jsem jí že paní učitelka si to pohlídá a sjedná si pořádek,tak už byla v klídku,spíš se jí nechce vstávat,protože večer nemůže za boha usnout,když spí do 22h,tak je to úspěch.Doktorem vyhrožuju taky,ona se nakonec s tý postele vždycky vysouká,ale je to o nerv.Dneska jsem začla chroupat magnézko,protože vstávám fakt vyklepaná,nemluvě o tom,že soused přijíždí v 6 z noční,má pokoj přes zeď a málokdy se mi stane,že hystericky neřve z plných plyc když jí budím,kope,mlátí sebou tak k tomu ještě občas vyslechnu souseda,jestli by to poránu nešlo trochu ztišit :zed:

• Citovat
  • Upravit
rozmary
12.12.11 11:16
Kalla1412 píše:
To je teda dost neštěstí, co psycholog? Tohle není normální? je to od ní hlavně diost sobecké, a to by si už mohla i takhle malá uvědomovat, že nemůže takhle zdržovat, aby ses o ni musela starat jako o malé miminko a zase nechat ji ve škole nemůžeš , to já chápu. Faktsi zajdi s ní za pychologem, tohle není normální, s ADHD se dá pracovat, můžu Tě jen uklidnit, že jak bude starší, bude to lepší a lepší :-)

Má ADHD s poruchou soustředění,hyperaktivní je,ale jen v tom co jí zajímá,co chce ona,to co musí dělat bez dozoru nezvládá,udělá půl a maže si zase dělat co chce.Psycholožka napsala prášky,nedávám jí je,schodla jsem se s učitelkou,že to zkusíme bez nich,ve škole sice seděla v lavici,ale v podstatě spala a nevnímala,takže se s tím takhle pereme bez léků,uvidím jak dlouho to budu zvládat,je to fakt psych. dost náročný.

• Citovat
  • Upravit
5173
12.12.11 11:16

hoj, teď napíšu s pohledu dítěte a učitele ( bohužel jich kolem sebe mám až moc :roll: ) když půjdeš do školy a řekneš učitelce že malá lže, tak i když to to učitelka neřekne tak se na ní začne dívat jinak a možná bude mít i jinej přístup + ty holku onálepkuješ na dost let do předu ,až holka půjde třeba do 3 tí třídy tak ta učitelka řekne tý nový učitelce, hele na tu a tu si dej bacha ta lže a s holkou se to potáhne celých 9 let - by´d má teď ještě dětskou dušičku a hold zkouší co může a co ne - a učitelé nejsou tzrovna ideální na pomoc - já osobně bych zkusila psychologa ať ti poradí jak s dítětem pracovat ,ten to nemůže nikde říct a s holkou se to nepotáhne celej život …
Jinak nevíš kdy se učitelka na malou nasere při hodině a ředevšema to řekne,jen aby jí stopila , já osobně k učitelům nemám zrovna velkou důvěru ,možná i pro to že moje kamarádky obě jsou učitelky, moje teta je učitelka a slyším jak se o dětech co jim nevyhovují vyjadřují a jakej k nim mají vztah…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
12.12.11 11:19

K tomu lhaní mě ještě napadlo, lže i spolužákům? Co když si tak chce najít kamarády? Třeba chce před nimi vypadat lépe… Pokud jí to někdy zabralo, tak si z toho mohla vyvodit nějaký závěr… :nevim:
Co jí večer udělat nějaký rituál? Mně jako malé pomáhalo poslouchat pohádky z kazeťáku. Poslouchala jsem a usnula jsem u toho.

• Citovat
  • Upravit
Gabika
12.12.11 11:22

rozmary - samozrejme nepoznám presne vašu situáciu, ale z úvodného príspevku mi pripadá, že príliš preberáš na seba dcérine povinnosti. Prezliekať ju v šatni, aby bola včas? Ak sa kôli jej klamstvu začnete chystať neskoro, tak mi príde asi rozumnejšie prísť i neskoro do školy, aby to mala s dôsledkami, že sa musí ospravedlňovať pred triedou. Ak sa dá, tak by som o tom i pohovorila s učiteľkou, aby vedela, prečo chodí neskoro. To sú dôsledky. Ako tomu predísť? Tiež sme mali minulý rok prváka, a manžel spravil to, že so synom urobil fotografický harmonogram - napr. 6:45 sa vstáva, tak odfotil vstávanie, k tomu prikreslil hodiny, aby púhym porovnaním bolo jasné, koľko je hodín a o koľkej sa má vstávať, potom na tej istej A4 bola fotka, ako sa oblieka - k tomu hodiny 6:50, raňajky o 7:00… atď. a keď som ráno syna posúvala, čo má robiť a prečo, tak stačilo vysvetliť, že harmonogram hovovorí, že na raňajky má ešte 3 minúty, než sa pôjde umyť a v príslušnom čase som ho poslala umyť sa, či raňajky dojedol, alebo nie. Ak sa mojich pokynov nechcel držať, tak sme proste vyrazili neskoro, a on mal potom z toho nervy, že príde neskoro…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi