Od kdy je dítě samostatné

713
1.12.11 13:27

Od kdy je dítě samostatné

Zdravím maminky starších dětí, zajímalo by mne, od jakého věku zhruba (vím že je to u každého jinak) jsou děti samostatné? Představuji si tím, že třeba jezdí samy na kroužky, chodí do a ze školy, můžete je nechat samotné doma přes den či v noci nebo je třeba pošlete do obchodu pro rohlíky. Jelikož jsem benjaminek v celém širokém příbuzenstvu, tak to vlastně nemám s čím srovnat a u sebe si to fakt nějak neuvědomuji. Jako je mi jasné, že ve 14ti už jo, ale začíná to třeba v devíti nebo až ve dvanácti? Děkuji

Příspěvek upraven 01.12.11 v 13:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
QQQQ
1.12.11 13:32

My máme děti 7 a 8let a dělají vše co jsi vypsala. Ale bydlíme na vsi kde chcíp pes tudíž nemám strach je pustit samotné do obchodu či do školy nebo za kamarády. Doma samy jsme je poprvé nechali asi na necelou hodinku před dvěma lety, dnes už si v klidu zajdeme večer do restaurace na večeři a víme, že se na ně můžeme spolehnout, že vše bude v pořádku :palec:

• Citovat
  • Upravit
20518
1.12.11 13:35

Ono taky záleží na době, chci říct dneska by to třeba dítě zvládlo, ale rodič si to prostě nedovolí. Za mojí babičky jí coby miminko hlídala její pětiletá sestra. „nějak“ to zvládla. Já coby druhák měla za povinnost běžně své bratry prvňáka a předškoláka. Předškoláka jsem odvedla do školky a mezitím mi ten prvňák zdrhnul sám s partou kluků přes celé město do školy. A každý pátek jsem chodila odpoledne domů se sbalit a než se rodiče vrátili z práce, tak už jsem seděla ve vlaku k babičce. Takže jak říkám - osmileté dítě to jistě zvládne. určitě i mladší. Ale prostě rodič si nedovolí tuto odpovědnost na něj naložit.

Jinak teda první co mně napadlo, od kdy je dítě samostatné, když tu občas čtu problémy některých maminek, co kromě svých dětí se strají ještě o jiné dospělé děti, kteří si říkají jejich manželé, pak těžko odpovědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1042
1.12.11 13:39

Tak já zatím nemám tak odrostlé děti, ale vzpomínám si z vlastního dětství, že já byla samostatná taky docela brzy. Pamatuju si, že třeba ve 2.třídě už jsem se ráno vypravovala sama do školy, do kroužků jsem taky jezdila sama autobusem tak kolem toho 8-9 roku, nákupy pro vajíčka, knedlík nebo rohlíky už i jako 7letá. Večer nebo v noci mě hlídali starší bráchové, ale ti mi většinou dávali takové kapky, že to byl pro mě větší horor, než kdybych tam byla sama. :) . Každopádně se budu snažit vést své děti k samostatnosti od malička, nemyslím si, že je to na škodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
1.12.11 13:43

U mě je vrchol samostatnosti,že Bobo se sám nají,a řekne si na záchod :pankac:
V toto jsem nikdy nedoufala 8o
Ale to je trochu OT :oops: :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
1.12.11 13:46

To je strašně individuální - odvíjí se to od povahy ( odvahy) dítěte až po prostředí a okolí v kterém se má pohybovat..

Někdo pošle i prvnáčka samotného MHD a dojíždí sám do školy a někdo vyzvedává ještě ve 4. třídě dítě z družiny..

tohle se nedá určit..

Když vezmu svou dceru - do školy chodila sama brzo, páč jí máme před domem..Do družiny jsem pro ní chodila 1. 2. třídu ve 3. už šla sama..do lidušky jezdila až do 10ti let se mnou a pak mi nazančila, že už je poslední, kdo chodí s někým..Takže pak už sama..Ale byla fakt asi za exota..
Přes noc bych jí doma samotnou nenechala a přes den v pohodě..To už třeba ve 4 letech jsem jí pustila pohádku a odskočila si do sámošky na 15 minut na nákup..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
1.12.11 13:57
momi33 píše:
Ale to je trochu OT :oops: :oops: :oops:

Taky trošku OT, ale ještě k tomu přidám, že si sám utře zadeček :D

Jinak samozřejmně jiný je to v Praze, Brně a JINÝ třeba v naší lhotě. Sousedka má 2 holky, jedna je ve 3 třídě, druhá v poslední třídě školky. Do školy a školky jezdí autobusem většinou samy, sousedka je pouze doprovdí k busu a odpo jim jde naproti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
1.12.11 14:02

Ono asi záleží i na odvaze rodičů.
Náš osmileťák je moc šikovný, zvládá téměř vše v pohodě sám, ale já se o něj prostě bojím.
Na svou obranu- je hrozně důvěřivý, bez potíží a obav oslovuje a komunikuje s cizími lidmi, takže do školy sice sám chodí, ale jsem domluvená s učitelkou, že kdyby náhodou bez mého omluvení nedorazil, hned mi volá.
Ze školy si ho vyzvedávám, na kroužky vozím, sám se zvládně obstarat, udělat si studené jídlo, vypravit se do školy, udělat úkoly, být doma sám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
1.12.11 14:05
lleennttiillkkaa píše:
momi33 píše:

Jinak samozřejmně jiný je to v Praze, Brně a JINÝ třeba v naší lhotě. Sousedka má 2 holky, jedna je ve 3 třídě, druhá v poslední třídě školky. Do školy a školky jezdí autobusem většinou samy, sousedka je pouze doprovdí k busu a odpo jim jde naproti.

božatko,a to jsem se chtěla vytáhnout :,( :,(
to Bobo ten zadek jen vystrčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11896
1.12.11 14:06

ahoj, dcera jezdi vsude sama od 10 let, doma ji teda nechavam samotnou jen pres den, v noci ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
713
1.12.11 14:11

Tak co tak čtu, tak v těch deseti letech už to zvládne asi většina dětí i maminek :P (tu noc si teda nedovedu představit snad ani ve 14ti letech :D), to už taky děti mají asi i mobil pro kontrolu a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
1.12.11 14:20
momi33 píše:
lleennttiillkkaa píše:
momi33 píše:

božatko,a to jsem se chtěla vytáhnout :,( :,(
to Bobo ten zadek jen vystrčí.

Neboj Vítek taky :D takže až to bude umět, tak bude samostatný :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7374
1.12.11 15:05

Tak ve 14 jsem uz byla sama doma cely tyden a mela na starosti psa :D Jinak nas mamka nechavala doma samotne tak okolo peti let a skocila si na nakup. Kolem osmi let jsem uz dochazela sama do skoly a krouzku, popr. jsme sli spolecne se starsim bratrem. Zalezi ale opravdu na povaze ditete. Mladsi sestra se drzela mamy snad do 15 :mrgreen: Dalsi vec je strach rodicu. Sama nevim, jak to budu s detma resit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
1.12.11 21:44

Skutocne zalezi na povahe dietata. Dcera chodi sama busom na kruzky od cca 9,5 roka, sama zo skoly od cca 8,5 roka, vecer ju mozem s mladsim synom nechat kludne samych od jej cca 10 rokov (ovsem vzdy je v baraku nejaka suseda ako priatel na telefone a dcera vie kam sa ma v pripade problemov obratit, kym my razime domov). V noci este sama doma nebola, nebola prilezitost a myslim ze to by sa este sama bala, ale keby mala doma kamaratku, to by nebol problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10003
2.12.11 13:39

Já mám dva syny 11 a 14 let a ten mladší vždycky staršího hlídal, když měli být chvíli doma sami. Dodnes je starší syn úzkostlivý, má rád svoje jistoty (třeba plyšáky v posteli) a nemá rád změny. Mladší syn byl v tomhle vždycky v pohodě. Každé dítě je jiné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí