Od kdy je dítě samostatné

Napsat příspěvek
Velikost písma:
maminkaa
14.2.12 11:14

samostatnost dětí

Tak když to tady čtu,tak nevím co napíšete na toto:mám 7 letou dcerku…a ta sedmiletá holčička…vodí do školky 4 letou sestru…chodí sama do školy a ,když jde zpět ze školy ,tak jde pro sestru a pak domů…do obchodu mě chodila i v 5 letech…tak ,že pohoda…a na kroužky chodí taky sama…Některé maminky si říkají,že je to lenost,když matka nevodí dítě do školy…apd..,já si zase řikám že nemám ráda neschopný mámi ,vést děti k samostatnosti, aby si neuměli koupit ani rohlík. Podle mne je super mít dítě,
co se ve světě neztratí a nemusí mít mámu za zadkem .....Podle mne je nejlepší ,od mala je vést k samostatnosti…

• Citovat
  • Upravit
8911
14.2.12 11:22

Jako určitě je bezva, že jsou dítka tak samostatná. Ale já bych umřela strachy. Měla bych hrůzu z toho, že to děcko někdo čapne, strčí do auta a konec. Protože takový špunt neudělá vůbec nic, že jo… :nevim:

Ještěže mám kluky. Ale i tak se obávám, že jim v noci budu taxikařit z diskoték až do 18 let věku. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maminkaa
14.2.12 11:33

O to právě jde…všechny maminky mají moc veliký strach o své děti,ted záleží na tom,jak ten strach v sobě dokáží uschovat…vždy ten první krok je těžký..,tím myslím třeba jako poprvé pustit dítě do školy ,ale at to dítě pustíte porpvé v sedmi letech nebo v deseti,tak strach bude stále stejný.Pro vás to bude pořád maličký syn ,či dcerka ,kterou milujete a o kterou máte strach…

• Citovat
  • Upravit
maminkaa
14.2.12 11:53

A ještě ,že se děcku něco stane,…to máte pravdu může se mu stát ,ale i po 18 letech.I pak ..co bude dělat matka,až poprvé jeho dítě sedne za volant?:-) Kdybych měla přemýšlet nad tím co vše se může stát,tak bych to dítě musela vodit pořád za ručičku a to nejen v 18 letech…
Ale to vážně nedoporučuji…jednou dítě vystuduje školu,půjde do práce a je třeba to dítě učit ,aby si v každé situaci umělo poradit…
A taky …když to dítě pouštíte…tak dáváte dítěti sebedůvěru,dáváte mu najevo,že vy sama..jako matka mu velice důvěřujete .

• Citovat
  • Upravit
8911
14.2.12 11:58
maminkaa píše:
O to právě jde…všechny maminky mají moc veliký strach o své děti,ted záleží na tom,jak ten strach v sobě dokáží uschovat…vždy ten první krok je těžký..,tím myslím třeba jako poprvé pustit dítě do školy ,ale at to dítě pustíte porpvé v sedmi letech nebo v deseti,tak strach bude stále stejný.Pro vás to bude pořád maličký syn ,či dcerka ,kterou milujete a o kterou máte strach…

Ale je rozdíl, jak zareaguje na agresora 4-leté dítě v doprovodu 7-letého a jak třeba 10 leté dítě v doprovodu 13-letého. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
14.2.12 12:01
maminkaa píše:
A ještě ,že se děcku něco stane,…to máte pravdu může se mu stát ,ale i po 18 letech.I pak ..co bude dělat matka,až poprvé jeho dítě sedne za volant?:-) Kdybych měla přemýšlet nad tím co vše se může stát,tak bych to dítě musela vodit pořád za ručičku a to nejen v 18 letech…
Ale to vážně nedoporučuji…jednou dítě vystuduje školu,půjde do práce a je třeba to dítě učit ,aby si v každé situaci umělo poradit…
A taky …když to dítě pouštíte…tak dáváte dítěti sebedůvěru,dáváte mu najevo,že vy sama..jako matka mu velice důvěřujete .

To je pochopitelně pravda, že se něco může stát i v jeho dospělosti, ale to už je trošku něco jiného…

S tou samostatností je to taky pravda. Na druhé misce vah ale je: jsem ochotná vystavit malé dítě takovému (případnému) nebezpečí, se kterým si při nejlepší vůli nebude schopno v žádném případě poradit? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dada1511
14.2.12 12:13
maminkaa píše:
Tak když to tady čtu,tak nevím co napíšete na toto:mám 7 letou dcerku…a ta sedmiletá holčička…vodí do školky 4 letou sestru…chodí sama do školy a ,když jde zpět ze školy ,tak jde pro sestru a pak domů…do obchodu mě chodila i v 5 letech…tak ,že pohoda…a na kroužky chodí taky sama…Některé maminky si říkají,že je to lenost,když matka nevodí dítě do školy…apd..,já si zase řikám že nemám ráda neschopný mámi ,vést děti k samostatnosti, aby si neuměli koupit ani rohlík. Podle mne je super mít dítě,
co se ve světě neztratí a nemusí mít mámu za zadkem .....Podle mne je nejlepší ,od mala je vést k samostatnosti…

Já si myslím,že je to super,a taky to tak vedu,akorád když hlásí v okolí úchyláka,tak kontroluju mobilem,zda došla v pořádku. :palec:

Ale dítě bych přes noc samo nenechala ani v 7 letech,ani v 9 letech,ani v 15,až dostuduje ,hlavně dcera :mrgreen:

Příspěvek upraven 14.02.12 v 12:36

• Citovat
  • Upravit
dada1511
14.2.12 12:17
Wiolla píše:
maminkaa píše:
Ale je rozdíl, jak zareaguje na agresora 4-leté dítě v doprovodu 7-letého a jak třeba 10 leté dítě v doprovodu 13-letého. :nevim:

No,ale desetiletý už teda nemusí mít doprovod :nevim: ,to už podle mě je věk,kdy může sám i cestovat autobusem,vlakem atd.Včera bylo ve zprávách,jak si 7 letý nebo měl 8 let???kluk poradil s úchylem,co ho chtěl dostat do auta.kdyby byl mamánek,tak to nezvládl.A je spousta dětí,co umí zareagovat,já malou vedu k tomu aby si uměla poradit,na mobilu rychlé vytáčení,odchod,popř začat řvát hoří.Když jí budu stát za zadkem,nemůžu jí předci pustit ani na tábor,kde se to může úchyláky převlečené za vedoucí jen hemžit.Dětství by nemělo být zlatá klec,ani vězení,všeho přiměřeně.

• Citovat
  • Upravit
Jenika
14.2.12 12:22

Hrozně záleží kde bydlíš, jak to má daleko, kudy chodí atd. , s kým chodí. U nás by ti učitelka nevzala dítě od 7 leté sestry a hlavně nedala. Někde na vesnici to možné je. Když jsme bydleli v paneláku, tak nejst. od 4 let cupitala do obchodu. Já jsem se dívala z balkonu. ona vyšla, přešla pískoviště a byla v obchodě. Dokonce jsem ji viděla jak i šmejdí po prodejně. Ted bydlíme v baráčku na předměstí a tam by to prostě nešlo. Bála bych se.

• Citovat
  • Upravit
myšanda26
14.2.12 12:25

Tak copak o to, můj sedmiletý syn domů ze školy dojde, ale bude tam sám, bude tam čučet na TV nebo si hrát na PC) to ať si radši hraje v družině, a že by mu vydali jeho 4,5 let starou sestru ve školce to pochybuju. Navíc kdyby se mu vysmekla a zdrhla třeba pod auto, nebo co já vím spadla ze schodů, budu to vyčítat tomu sedmiletému, kterému jsem ji hodila na krk?
Neříkám že mu nedávám úkoly vyžadující samostatnost i dceři, ale to je na úvaze rodičů co dítě zvládne a každé dítě je v tomhle jiné výchova nevýchova.

• Citovat
  • Upravit
dada1511
14.2.12 12:25
Wiolla píše:
Jako určitě je bezva, že jsou dítka tak samostatná. Ale já bych umřela strachy. Měla bych hrůzu z toho, že to děcko někdo čapne, strčí do auta a konec. Protože takový špunt neudělá vůbec nic, že jo… :nevim:Ještěže mám kluky. Ale i tak se obávám, že jim v noci budu taxikařit z diskoték až do 18 let věku. :mrgreen:

To si myslíš teď,protože máš obě děti malé.Strachu se postupně zbavíš jak uvidíš,že dítě je rozumné,začíná mít zodpovědnost,je samostatné,budeš vidět,že je potřeba povolit mu uzdu.Protože tento strach kdyby trval,nebude dělat dobře ani tobě ani dětem.A nemysli si,taky jsem se skoro zhroutila,když jsem dceru pustila poprvé hrát si samu před barák,pořád jsem ji z okna kontrolovala jak magor,taky jsem se musela ujišťovat,že to bude dobré.A bylo,to je prostě normální vývoj,jak u rodiče tak u dítěte.

• Citovat
  • Upravit
8911
14.2.12 13:02
dada1511 píše:
Wiolla píše:
maminkaa píše:
Ale je rozdíl, jak zareaguje na agresora 4-leté dítě v doprovodu 7-letého a jak třeba 10 leté dítě v doprovodu 13-letého. :nevim:
No,ale desetiletý už teda nemusí mít doprovod :nevim: ,to už podle mě je věk,kdy může sám i cestovat autobusem,vlakem atd.Včera bylo ve zprávách,jak si 7 letý nebo měl 8 let???kluk poradil s úchylem,co ho chtěl dostat do auta.kdyby byl mamánek,tak to nezvládl.A je spousta dětí,co umí zareagovat,já malou vedu k tomu aby si uměla poradit,na mobilu rychlé vytáčení,odchod,popř začat řvát hoří.Když jí budu stát za zadkem,nemůžu jí předci pustit ani na tábor,kde se to může úchyláky převlečené za vedoucí jen hemžit.Dětství by nemělo být zlatá klec,ani vězení,všeho přiměřeně.

Asi máte pravdu. :think: Ono je to možná tím, že mám 3-leťáka a vůůůůbec si to neumím představit. :lol: :roll: 8) Manžel plánuje začít s klukem chodit na cvičení, později na judo či karate, tak pak možná budu klidnější. :lol: A asi to bude taky jiné ve velkém městě (u nás v Brně) nebo na malé vesničce, kde přes ves nemůžeš ani projít, aniž by to minimálně 20 tetek nevědělo. :mrgreen: Tam bych byla asi klidnější… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
14.2.12 13:03
myšanda26 píše:
Tak copak o to, můj sedmiletý syn domů ze školy dojde, ale bude tam sám, bude tam čučet na TV nebo si hrát na PC) to ať si radši hraje v družině, a že by mu vydali jeho 4,5 let starou sestru ve školce to pochybuju. Navíc kdyby se mu vysmekla a zdrhla třeba pod auto, nebo co já vím spadla ze schodů, budu to vyčítat tomu sedmiletému, kterému jsem ji hodila na krk?
Neříkám že mu nedávám úkoly vyžadující samostatnost i dceři, ale to je na úvaze rodičů co dítě zvládne a každé dítě je v tomhle jiné výchova nevýchova.

Ano, to jsem měla na mysli. Ta míra zodpovědnosti přehozená na malé dítě za ještě menší dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
14.2.12 13:06
dada1511 píše:
Wiolla píše:
Jako určitě je bezva, že jsou dítka tak samostatná. Ale já bych umřela strachy. Měla bych hrůzu z toho, že to děcko někdo čapne, strčí do auta a konec. Protože takový špunt neudělá vůbec nic, že jo… :nevim:Ještěže mám kluky. Ale i tak se obávám, že jim v noci budu taxikařit z diskoték až do 18 let věku. :mrgreen:
To si myslíš teď,protože máš obě děti malé.Strachu se postupně zbavíš jak uvidíš,že dítě je rozumné,začíná mít zodpovědnost,je samostatné,budeš vidět,že je potřeba povolit mu uzdu.Protože tento strach kdyby trval,nebude dělat dobře ani tobě ani dětem.A nemysli si,taky jsem se skoro zhroutila,když jsem dceru pustila poprvé hrát si samu před barák,pořád jsem ji z okna kontrolovala jak magor,taky jsem se musela ujišťovat,že to bude dobré.A bylo,to je prostě normální vývoj,jak u rodiče tak u dítěte.

Určitě máš pravdu. Navíc moje děti jsou kluci a rozhodně nebudou žádné „osiky ve větru“. Starší, ač 3-letý, vzrůstem vypadá na 5 let, chytrostí/rozumbradováním ho tchán o víkendu ohodnotil na 9-letého… :lol: Takže oni vyrostou do statných jinochů a já z toho strachu snad taky vyrostu… :mrgreen: ;) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maminkaa
14.2.12 13:21

Ano…děti učím zodpovědnosti…hodně lidí píše ,že by to neudělalo…ale třeba kdybych byla v jejích kůži tak taky ne…ono dost záleží na tom,jak to dítě se od mala vychovává,ale pokud ho matka vychovává k tomu,aby opravdu bylo to dítě soběstačné…tak pak to co píšu pro to dítě není problém…ale pokud rodič jen rozmazluje…tak je jasné,že jen tak soběstačné nebude…a bude pořád chtít maminku…a to právě já nechci…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi