Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký večer. Prosím vás o pomoc s domácím úkolem.. já si nevím rady..
plus nějaké vysvětlení jestli někdo toto ovládáte? ![]()
1. Gepard běží rychlostí 120km/h po dobu 20s. Kolik m stihne po tuto dobu uběhnout?
2. Atlet vyběhne na trasu 10km rychlostí 5m/s, 10min za ním vyjede cyklista 30km/h kdo bu dřív v cíli?
Já vůůůbec nevim, jak na to. Přítelův brácha si teď vzpoměl, že má úkol! ![]()
Jsem učitelka…matika jen do 5.třídy…s timhle fakt neporadim, jen vás polituju ![]()
vím jen že v tom 1. si musíš převést km/h na m/s
jinak jsem na matiku jak tágo ![]()
Tohle berou v 6…to nevim, co budeme dělat v 7
taky vím, že se to musí převést..pak si vzpomínám na 3,6 že tam nějak figuruje, ale jinak jsme v koncích…
to je jednoduchý. Gepard uběhne za hodinu 120 km, to znamená, že za minutu uběhne 2km, to je 2000m. Když vydělíš třema, dostaneš kolik uběhne metrů za těch 20s
Atlet musí uběhnout 10000 metrů, děleno pěti je 2000. To znamená, že mu to bude trvat 2000 sekund = 33,33 minut
Cyklista ujede tu vzdálenost za 20 minut, protože nemá jet 30km, což by zvládl za hodinu, ale jen deset, takže se hodina vydělí třema, to je 20 minut. Ale vyjel o deset minut déle, takže když to přičteš, vyjde ti, že by to měl „jako“ za 30 minut. I tak bude o 3,33 minut rychlejší jak atlet.
já teda už si nepamatuju jakej na to byl na základce postup, ale dostat by tě to mělo kestejnýmu výsledku
ja bych na to sla postupnym prevodem…120km/hod..to je 120000m/hod..hodina ma 3600 sekund. takze to vyjde ze bezi 33,3m za 1 sekundu. tzn 666 za 20 sekund…
a stejne tak s druhym prikladem ![]()
Pocitala som to ako Vera111 a tiez mi vyslo, ze gepard ubehne 666,67 m za 20 s a cyklista bude priblizne o 3,33 min skor v cieli ako bezec
Viem, ze sa na to daju urcite zostavit rovnice, ktorymi sa to pocita, avsak to si uz bohuzial nepamatam ![]()
rovnice netreba…staci obycejna trojclenka..kerou uz urcite v sestce berou…
Ten první: 120 / 3,6-......tak převedeš km/h na m/s a pak násobíš počtem sekund, které uběhl