Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím moc o radu, už tady začínám nad synem vyšilovat. Úkol z matematiky: Sestroj graf lineární funkce y=4×-5, vypočti a v grafu označ její průsečíky s osami souřadné soustavy. Má tady plno podobných příkladů, ale nějak nechápem
. Měl by mít zadané nějaké parametry přímky, nebo je z toho zadání vypočítá? Já jsem z matikou už dávno na štíru a oni s tím ve škole začínají. Dík za jakoukoliv radu. ![]()
pruseciky s osami vypocitas tak, ze za x nebo y zadas 0 a vypoctes, takze kdyz x je 0, pak y=-5, prusecik je v bode 0:-5, kdyz y=0, pak x=5/4 a prusecik je 5/4:0
a ta primka bude stoupajici zleva doprava, docela prudka…
Přímka s průsečíky v bodech (0,–5) a (1,25;0). Vyznačte tyto body v soustavě souřadnic a podle pravítka jimi veďte přímku. Prostě se postupně za x a y dosadí 0.
Tak výpočet s osami soustavy provedeš následovně:
S osou X (vodorovnou) se ta přímka protíná právě když Y=0
Výpočet tedy je 0 = 4X - 5
5 = 4×
x = 5/4 = 1,25
První průsečík je tedy [1,25 ; 0]
S osou Y (svislou) se přímka protíná právě když X = 0
y = 4 * 0 - 5
y = -5
Druhý průsečík je tedy [0 ; -5]
Průsečíky spojíš a máš nakreslený graf
je to přímka, takže rovná čára.
Průsečík s osou y získáš tak, že za x dosadíš 0, tedy:
y = 4 krát 0 – 5
y = –5
Průsečík s osou x získáš tak, že za y dosadíš 0, tedy:
0 = 4× – 5
5 = 4×
x = 5/4
Graf funkce pak nakreslíte tak, že spojíte průsečíky s osami.
Dej si vzorec funkce do Google a obrázek se ti nakreslí: http://www.google.cz/search?…
Dosaď si to funkce za x postupně jedničku, dvojku a trojku. Potom ti vyjde, že y je -1, 3 a 7. Když si na grafu označíš body 1,–1 2,3 a 3,7 a propojíš je, tak ti vyjde přímka. Průniky vypočítáš tak, že za x dosadíš nulu a vyjde ti průnik s osou y. A když za y dosadíš nulu, tak ti vyjde průnik s osou x. Průnik s osou y je -5 a průnik s osou x je 5/4. ![]()
Dovolím si připojit k matice jednu moc šikovnou stránku, ze který jsem matiku pochopila i já coby totální antimatematik a která mi pomohla prolézt až do maturity. Snad vám taky s něčím pomůže ![]()
Dessie, to vypadá nadějně i pro mě…Dík!Lesino, syn chodí do devítky.