Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podle mě to strašně hrotis, v zásadě to jsou banality. Říká ti jen to, co chceš slyšet, protože od tebe chce mít klid.
Normální dítě.
Kdo chce o prázdninách, když má volný byt, uklízet? Pokud to nakonec udělá, nech ji trochu dýchat.
@Lil Kitkatt píše: Více
tak měla práci na půl hodiny, s tím že ji pak měla dojít kamarádka která tu měla být do večera.
@Hibou píše: Více
ano to vím že v zásadě jsou to banality, to jsem ji i říkala… že když by to normálně řekla nic se neděje, já asi moc hrotím to že neřekne pravdu ale točí a řekne to co chci slyšet… Ale jinak já neprudím, neřvu… jinak jsem docela v klidu jak řekne pravdu…
Taky by mě to zajímalo. Nejsem vše řešící rodič, ale vymýšlení mě naprosto vytáčí. A úplně nejvíc mě vytáčí „já nevím“ nebo „nepamatuji se“. Dal jsi oblečení do koše na prádlo? Nevím. Vychází z koupelny. Většinou to říká, když to neudělal. To pak tedy penim, ne že to neudělal, ale že to neřekl.
U nás jde o nesmysly i důležitější věci. Krmení psa, úkoly…
Jak odnaučit, nevím, ale nejste v tom sami.
@Anonymní píše: Více
joo přesně tak..jsou i jiné věci… ne jen prkotiny… takové vymýšlení… A taky pěním právě za to že neřekne jak to je. Kdyby řekla že si tedy umyla obyčejným gelem, má speciální… to nebudu rozebírat proč a jak… nebo zapomněla jsem… noo spíše se na to vykašlala ale dobré.. chápu… A není to poprvé s tím gelem… nepoužije a ještě kecá.
Odpověz si ale fakt upřímně na otázku jaké jsou tvé reakce když řekne pravdu, kterou nechceš slyšet. Většinou takto kecají děti, když se pravdu bojí říct. Je to v podstatě obranný mechanizmus. Jaká by byla tvá reakce na “ještě ne mami, hrála jsem teď na mobilu”, nebo “jé já zapomněla”?
Já mám třeba zkušenost, že lidi kteří rádi opakují jak moc nesnáší lhaní se často nevědomky chovají tak, že jim lidí v okolí lžou velmi často. Typicky protože se chtějí ušetřit dlouhých přednášek, výčitek, nebo scén, které jsou u daného člověka běžné.
Samozřejmě to nemusí být vůbec tvůj případ. Ale u dětí, které doma lžou je právě toto chování rodičů častým důvodem.
@Karinkas když by mi řekl, že nehodil do koše, tak ho poprosím, aby se vrátil a hodil to tam. Když řekne, že nenakrmil psa, pošlu nakrmit, nebo nakrmím sama. Nevyčítám. Nejhorší je, že když se nezeptam, tak buď pes nejí, nebo ji dvakrát, což je blbý.
@Karinkas píše: Více
Nee fakt ne… joo poučím proč má ten gel používat… at nezapomína. A to ráno bych ji jen řekla at maká rychle že za chvíli tam má kámošku… jak řekne pravdu reaguji v klidu, probereme třeba ale krátce, a v pohodě…
@izabe píše: Více
měla si tím hlavně mýt inmitní partie, takže napsala jsem dupu… nechtěla jsem tu psát konkrétně… tipuji že všichni pochopili, o to hlavně nešlo.
@izabe píše: Více
Boží slovo. Já myslel, že je to pipka. Dupa. Jdu se zeptat manželky do koupelny, jestli si. umyla dupu. Zdravím ze západu Čech!
@Sadman píše: Více
nooo a já se ji ptala na pipku
ale použila jsem dupu, zadek
![]()
Dcera devět let. Je to v normě? je to jakože řeknu a bude klid…? Např. dneska… ráno si voláme jak se vzbudila… udělej myčku, a poklid si pokoj. Za hodinu koukam na family link a ona hraje už 50minut hru… volám… jooo uklízím, jen chvilinkku jsem byla na mobilu. Ted v koupelně… myla sis dupu tím intimem, joo myla… dívám se je na stejném místě jak jsem myla koupelnu, noo pak to s ní vylezlo.. počkej.. nevím.. přemýšlím… noo nee nemyla, jasně že nee… joo jak to píšu asi maličkosti, ale je to pořád denně… mám vysoké nároky? Je to normálni v tomto věku? Já jsem na lži strašně vysazená… už od rodiču…oni lhali, lhali ve všem celé dětství. Pak bývalý mě podváděl… a lhát uměl dokonalé…