Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím prosím o radu. Malý přes den spinká v závěsné kolíbce hacce. Buď tam nebo v kočárku. Postýlku mi přes den úplně bojkotuje (naštěstí večer tam usíná bez problémů). Už kolíbce pomalu odrůstá, je mu deset měsíců a je víc a víc čipernější. Máte někdo tip, jak přeučit spaní z haccky na postýlku?
Také si počkám na odpovědi, dcerka je zatím sice ještě malá a usíná tam jen večer, ale také nás to jednou čeká…
Mladší má 2 roky a 3 měsíce a v závěsné houpačce usíná každý večer. Já to nijak neřeším, protože postýlka by se nám nevešla do ložnice. Až se přestane v noci budit, půjde za brácho do pokoje do normální postele. Vejde se tam pořád dobře ![]()
@AliTad A nevylézá ti z ní? Bojím se spíš toho, že už je hrozně akční, tak aby mi zní nevypadl.
@Naia Povedlo se mu to 2×. My ji ale máme pověšenou nad postelí, takže se nic nestalo. Teď už má celkem rozum, takže raději zavolá maminku ![]()
No u nás to bylo přes kočárek… přes sporťák, ukončila jsem hacku na 10m když poprvé vylezla a pak spala ve sporťáku a cca za 3m už v postýlce. Myslím spánek přes den. V noci spala v postýlce vždy.
My teď odnaučujeme 9 měsíčního spát v kolíbce. Taky zážitek, spal tam přes den i v noci. Prostě jsem dala do postýlky a konec. V kolíbce už to začínalo být nebezečné.
Ty to máš snazší o to, že přes noc byl na postýlku zvyklý. My naučili spát na měkké dece, tak jsem ho přestěhovala i s dekou. Pokud kňučí, tak nechám kňučet, když brečí víc, tak jdu utěšit. Teď jsem ho hladila po hlavě, když se uklidnil a začal usínat, tak jsem odešla. Už jsem se tam vracet nemusela a usnul sám.
Jo a ještě jsem mu kolem všech stran dala smotané deky, aby měl užší prostor.
@Luisiana Ve sporťáku mi taky usíná, ale jen když s ním vyrazím na procházku. Když bych ho dala jen na balkón do stojícího tak to neprojde
. Chtěla jsem aspoň aby po obědě spal v postýlce a já měla chvíli klid ![]()
@Billi No u nás je to taky legrace. Já pořád nechci venku lítat s kočárem aby spal, tak jsem ho chtěla dávat po obědě do postýlky, abych mu udělala takový rituál. Ale v postýlce si akorát tak hraje na bříšku a má z toho děsnou srandu. když už je fakt hodně unavený tak na tom bříšku usne zabořený do plyšáka, ale jen tak na půl hoďky a vzbudí se s děsným pláčem a pak už tam prostě nechce být. Dneska jsem ho po téhle scéně opět přenesla do kolíbky, kde mi spal ještě přes hodinu…Večer usíná v postýlce celkem hezky, ale taky má kolem nohou kojící polštář, bez něj by to nešlo ![]()
@Naia se starším jsem lítala s kočárem do 3 let a taky to šlo
Aktivně jsem ho naučila spát v postýlce, do 2 let jinak nespal a po sebrání dudlíka zase nespal jinde než v kočáru.
Malej v kočáru spí hrozně špatně.
Ahojte, zrovna řeším to samé. Zatím ho nechávám v hacce, ale až nastane čas kdy bude spát pouze po obědě, tak bych chtěla, aby byl v postýlce. Navíc od ledna půjde do jeslí, tak je to vlastně i nutnost ho to naučit.. ![]()
S postýlkou problém nemá, večer ho do ní uložím, dám pusinku a do 15 min spinká, ale přes den zatím jen hacka nebo kočárek.. ![]()
Ahoj holky, nemáte nějaké nové poznatky o přechodu z hačky na postýlku (denní spánek)? Na malou jsme měli košík, ale usla v něm jen, když jsem s ním jezdila - resp. drndala na místě. Tak jsem pořídila hačku. Ale trochu se bojím, aby to pak šlo odnaučit. V noci spí v klasické postýlce, přes den buď v kočárku, nebo v hačce, občas v šátku. Teď jsou jí 3 měsíce, z hačky bych pak chtěla přejít cca až bude sedět.