Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky v pátek jsem sebrala malé (2 roky) dudlík. ![]()
byla docela závislák – měla ho ale jen na spaní. ukousala jeden, při druhém když ho začala ukusovat jsme jí denně vysvětlovali, že až ho ukouše další už nebude.. no bohužel to vyšlo než jsme odjížděli na hory, takže jsme dudlík brali v cizím prostředí.
Více se budila a déle usínala ale šlo to. Akorát nespala přes den ale to už s dudlíkem spala jen párkrát do týdne.
No a teď mi doma začala dělat to, že je absolutně hysterická jak se dostane do postýlky, chce vylézt ven a ležet na mě.
Na dnešek se tak vzbudila i ve 22h, že byla mimo a agresivní a nešla probrat ![]()
nevím jak se k tomu postavit… jsem typ rodiče, co nemá děti v posteli, dcera i první syn spávají sami v postýlce, funguje to.
zkoušela jsem jí nabízet plyšáky, ale když se dostane do toho stavu naštvanosti nezabere to.
ona bude i přetažená, protože mi nespí přes den vůbec už.. ![]()
měl jste někdo po sebrání dudlíku tyto stavy? jak dlouho to trvalo? díky moc!
Podotýkám že mi i přes den přijde v nepohodě, hodně se chce chovat a je taková nesvá ![]()
Noční běsy?
To měl nejstarší vždycky, když se odpoledne nevyspal - po dobu, kdy ještě spaval. tak jsme ho nutili, což bylo stále obtížnějšía, až když to už vůbec nešlo, zrušili jsme odpoledníspánky úplně a od té doby pominuly i běsy.
Dudlika určitě vrátit nechceš?
Teďka mám roční mimino, taky nedávám na spaní dudlík a obvykle usne sám po chvilce breku. Někdy se ale rozeřve tak, že už se sám neuklidní a potom ho vyndám a dám mu dudlíka, ale ne v postýlce na usnutí, ale na klíně u sebe - koukám u toho třeba na telku. prostě aby se uklidnil, ale neusnul.
@Moni25
No a ptá se po tom dudlíku? Když jdete do té postýlky, řekne si o něj?
Bohužel to tak bývá. My brali ve 14 měsících a naštěstí to zvládla holka hezky. Ve 2 letech je to horší. Dítko je větší, kolikrát už si z postýlky třeba i samo vyleze. Zkoušet více zabavovat, zpívat, číst, hladit po zádech,… Bude to boj, ale určitě se zadaří. Potřebuje to trpělivost ![]()
Asi neočekáváš tuto odpověď… ale doslova se ptáš, zda „měl někdo po sebrání dudlíku tyto stavy“?
Jsem bezdětná… bohužel…
A proč odpovídám? Protože ANO - měla jsem tyto stavy…!! Dodnes si pamatuju jak strašný stres - hysterický a obrovský - jsem měla, když mi babička, když jsem u ní byla na prázdninách vzala ve zhruba 2,5 letech dudlík
Nekecám. Myslím to vážně!! Dodnes si pamatuju, jak jsem se pláčem a chtěním dudlíku dusila!!!
Myslím, že to dítě mlže opravdu vystresovat a - jak vidíš - zanechat následky na celý život…
Ale - dneska už mi dudl nechybí, přežila jsem to ![]()
@Pudloslava píše:
Noční běsy?
To měl nejstarší vždycky, když se odpoledne nevyspal - po dobu, kdy ještě spaval. tak jsme ho nutili, což bylo stále obtížnějšía, až když to už vůbec nešlo, zrušili jsme odpoledníspánky úplně a od té doby pominuly i běsy.
Dudlika určitě vrátit nechceš?
doteď u ní nic takového jako běsy neznám… dudlíka vrátit právě asi spíš nechci - bojím se, že by se pak opakovalo to samé.. spíš souhlasím s názorem, že vytrvat no.. ![]()
@anairda píše:
@Moni25
No a ptá se po tom dudlíku? Když jdete do té postýlky, řekne si o něj?
v poledne ne.. ale večer začala ten 5.den (2.po návratu domů) po koupání se ptát.. ale jen řeknu že není, že ho přeci ukousla a ona na to nic, nepláče a nerozčiluje se..
jinak vylézání naštěstí neřeším, zatím máme šprušlovou.. na velkou půjde za 2 měsíce (máme objednanou palandu)..
u syna (4,5roku) to neznám, tomu jsme „vzali“dudlík v 9měsících a nebyl tam problém.. ![]()
Ani ne, dceři jsem vzala dudlík několik měsíců po 3.roce ![]()
Ve 2 letech o tom nemohla být ani řeč ![]()
@terulína píše:
Ani ne, dceři jsem vzala dudlík několik měsíců po 3.roce
Ve 2 letech o tom nemohla být ani řeč
A po 3. roce už to nevadilo? ![]()
Taky neznám. Dudlíka jsem nebrala, měl ho jen na usnutí, v noci nedudal, odstavil se úplně sám asi ve 3 letech. No stres. Ráno se dával na poličku, když si o něj večer řekl, dostal ho a prostě si přestal říkat. Já bych ji ho vrátila ![]()
Já jsem první dceři vzala dudlík taky ve dvou letech rozkousala ho tak už jsem jí druhý nekoupila. Dudlík měla už jen na usnutí. asi 14 dní mi při usínání plakala protože se dudání uspávala. seděla jsem u postýlky četla jí pohádku. po 14dnech usula sama a spala celou noc.
@Maty1989 píše:
A po 3. roce už to nevadilo?
No u nás by se kluk ve 2 letech uřval, proč? K čemu je to dobré?
Jak píšu, ve třech ho prostě odstavil sám…
@araw píše:
Taky neznám. Dudlíka jsem nebrala, měl ho jen na usnutí, v noci nedudal, odstavil se úplně sám asi ve 3 letech. No stres. Ráno se dával na poličku, když si o něj večer řekl, dostal ho a prostě si přestal říkat. Já bych ji ho vrátila
Tohle třeba nemám ráda já. Ano, je to bez stresu, ale čekat, až to dítě samo přejde, že to nechce? To radši do roka sebrat a je. Postupně, pomalu. Co to pak tomu dítěti dá? ![]()
@araw píše:
No u nás by se kluk ve 2 letech uřval, proč? K čemu je to dobré?Jak píšu, ve třech ho prostě odstavil sám…
Proto jsem sebrala v roce a byl klid. Pak by se holka taky uřvala a toho jsem nás chtěla ušetřit - i jí hlavně ![]()
Právě - kde je záruka, že to ve 3 letech lépe pochopí?
Navíc to pak bude více změn - chystám se odplenkovávat, budu se vracet do práce.. a v téhle fázi jí ještě sebrat dudlík? nebo jí ho pro jistotu nechat do 4 let..
asi nevím co chci slyšet
![]()
nejvíc by mě možná zajímalo, zda jste někdo opětovně vrátil a s úspěchem pak po čase sebral bez řevu.. ![]()
No, nevadilo. Ve 3 letech už chápe víc než ve 2, nechtěla jsem ji zbytečně stresovat, byla opravdu závislá. Přes den jsem to stejně už moc netolerovala, měla to hlavně na spaní.
Využila jsem návštěvu zubařky, pohrozila křivými zoubky a uplatila plyšákem.
Od té doby je klid, bere to jako záležitost pro miminka. Obešlo se to bez zbytečného stresu a scén. ![]()