Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Moni25 Kluk měl po sebrání dudlíku na spaní noční běsy asi 4 dny. Pak dobrý.
@araw píše:
tak logicky, dítě od roku výše má mít dudlíka už jen a pouze na spaní. Ale jak je tu psáno, dudlíky jim cpeme, nutíme, zkoušíme X druhů a pak jim ho zas násilně brát. Lidi nevědí co chtěja ty malé nebožátka zbytečně mají stres
No právě. Už dceři jsem ho dát nechtěla. Ale první dítě, po týdnu jsem podlehla. Proto chci vydržet u druhého co nejdéle. Když to nezná, tak ani neví, že nějaký dudel existuje, že ![]()
Holky, asi budu mít blbej dotaz, ale jakým způsobem dudel nebo palec způsobuje předkus? není to jen fáma? vážně mě to zajímá
není předkus dán spíš třeba geneticky?
Jinak naše malá má dudel JEN na spaní a zatím to nijak nehodlám řešit. Asi jsem příliš laxní matka
a hlavně nerada dělám něco násilně, věřím že vše má svůj čas. Jinak můj brácha dudlal tak do 9 let, né dudla, ale vše okolo..rohy peřin, MOJE oblíbený plyšáky /dodnes mám trauma z ožužlanýho ucha mého milovanýho zajíčka/
a dokonce i svůj jazyk, to fakt nekecám ![]()
@baldurka píše:brácha si palec zahaknul do zadu na zuby a tím dlouhodobym tlakem si udělal predkus. Až přestal zuby se mu zase hezky srovnaly.
Holky, asi budu mít blbej dotaz, ale jakým způsobem dudel nebo palec způsobuje předkus? není to jen fáma? vážně mě to zajímánení předkus dán spíš třeba geneticky?Jinak naše malá má dudel JEN na spaní a zatím to nijak nehodlám řešit. Asi jsem příliš laxní matka
a hlavně nerada dělám něco násilně, věřím že vše má svůj čas. Jinak můj brácha dudlal tak do 9 let, né dudla, ale vše okolo..rohy peřin, MOJE oblíbený plyšáky /dodnes mám trauma z ožužlanýho ucha mého milovanýho zajíčka/
a dokonce i svůj jazyk, to fakt nekecám
@scentini …díky za odpověď. Tímhle stylem ten předkus chápu, ale jak to způsobí dudlík…tam obě čelisti dudaj stejně ne? jak spodní tak horní…nebo to nechápu? ![]()
@baldurka prý taky záleží, jak intenzivně dítě dudá. Palec je jednoznačně horší, je to kost, navíc cucání palce často přetrvává až do školích let, ale dudlík to umí udělat taky. Ale v okolí to neznám jinde, než v rodině, takže asi máme taky nějakou dispozici (v manželově rodině skoro všichni nosili nebo měli nosit rovnátka na různé vady, většinou úzká čelist, nevím, jak moc to souvisí). Neteř si vydudala předkus (asi ve 14M už to bylo vidět) a náš syn otevřený skus (to bylo vidět později, protože mu zuby rostly docela pozdě (asi tak okolo 20 měsíců).