Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@medunka23 taky si mylsím, že dvouleté už chápe.. to že se s tím vnitřně hůře rovná než starší je věc jiná, ale chápavost je už dost dobrá v tomhle věku..
mmch pod tíhou této diskuze když jí teď nešlo usnout, šla jsem za ní do pokoje a nabídla jí záložní dudel (Avent oproti dříve používaným Suavinexům) a řekla razantně že nechce a odstrčila ho.
tolik k případnému vrácení ![]()
@Billi píše:
@budi my ho nechali do 2 let právě kvůli tomu a stejně to bylo na nic, protože si kouše nehty a cucá si triko (bundu, mikinu…) a plyšáka. Takže po téhle zkušenosti na to fakt kašlu. Teď se snažím u 9 měsíčního rušit dudlík přes den, a jak jsem psala 10 minut dobrý a pak tam nacpe prsty a dudá prsty
to je blbý, když ho potřebuje i přes den…
u nás to naštěstí u obou dětí šlo tak, že zhruba do roka jsem ho dala i přes den (jen když si vzpomněli a byl potřeba), ale od roku ho obě děti měly JENOM NA SPANÍ a prostě přes to nejede vlak. nechci aby někdo moje chodící dítě viděl s dudlíkem
naštěstí to u obou takto prošlo. starší ve 2 dvou letech dudla vyměnil za dárek od ježíška (v lednu, pak jsme hned odstrojili stromek a konec, dudel si vzal Ježíšek i se stromkem) a jak to bude u mladší, to je ve hvězdách. každopádně přes den nedám kdyby řvala jak tur
ovšem dudlání prstů, to je blbý
to už ať má v té puse raději dudana… ať si zvykne že ruce jsou na hraní s hračkama a ne na strkání do pusy
později se dá ten dudan postupně omezovat, ale ty ruce už bude potřebovat jinde…
@Moni25 syn má dudel na spaní a i přes den, v kočárku, doma…je hodně akční a tímhle ho prostě zklidním + má teda i šmudlací plínečku. Snažím se venku v kočárku už nedávat a i se ho i zeptám jestli dudel hodíme do koše, už jsem zkoušela ať dí miminku. Prostě nechce, po 2. roce, což je v létě, zkusím střihnout a vydržet. Uvidíme…
Až takhle jsme to neměli. Ale celkově se spaní, po odebrání dudlu, zhoršilo. Starší syn měl dudlíka od roka jen na spaní. Ve 20 měsících jsme i spací dudlík vyměnili za autíčko a prošlo to naprosto v klidu. První tři dny se po něm ptal a pak už ani nevzdechl. Ale začal špatně spávat, dlouho usínat, po nocích se probouzet… a spí blbě teda dodnes.
Mladší (aktuálně 20 měsíců) je teda echt závislák. Dudlá i přes den. Ale nehodlám to nijak zatím razantně řešit, protože on je hodně nervózní, impulzivní a všeobecně celkem náročné a živé dítě a dudlem se vyloženě uklidňuje. Když u něj začaly v 10 měsících afektivní záchvaty, byl dudel to jediné, čím se dokázal uklidnit a odpoutat pozornost od sebedestrukce. Kolikrát ho vyplivne a někde zahodí, já ho seberu a schovám. On ho potom začne hledat a jak mu ho nedám, tak narve ruce do pusy a nervózně si ohlodává prsty. Takže to ať má raději ten dudel. Odvázaná z toho dvakrát nejsem, ale zuby a skus má v pořádku a do školky času dost. Dudel jednou zahodíme, ruce těžko.
Příspěvek upraven 10.04.15 v 13:54
@Billi píše:
@budi my ho nechali do 2 let právě kvůli tomu a stejně to bylo na nic, protože si kouše nehty a cucá si triko (bundu, mikinu…) a plyšáka. Takže po téhle zkušenosti na to fakt kašlu. Teď se snažím u 9 měsíčního rušit dudlík přes den, a jak jsem psala 10 minut dobrý a pak tam nacpe prsty a dudá prsty
U 9 mes.je ještě brzo, tak malé těžko vysvětlíš rychle ruce do pusy ne, navykne si na ně a je horší problém co pak s rukou tu nezabaviš.
Raději ještě vydržet s dudlem a postupně odnaucovat na etapy, teda pokud nehrozí zubařka, jak nám u nejstarší jí se vzal v roce po první návštěvě zubařky, holka má z dudlu předkus.
@Kelsey on ho má právě pořád, tak se snažím postupně prodlužovat fázi bez dudlíku. Nijak nehrotím. Pořád lepší dudlík než prsty. Do roka chci, aby zůstal jen dudlík na usínání.
@Billi @budi můj bratr si cucal palec do 6 let a udělal si předkus. Toho se právě bojím. Přes den ho skoro nevyžaduje, ale na spaní má jeden v puse, druhej v jedné ruce a třetí v druhé ruce
až usne dudliky pustí.
@Maty1989 píše: Čekám druhé dítko a budu se snažit dudlík nedat. Pokud dám, do roka zase odnaučíme. Nejsem styl člověka, co by čekal, nebo časem něco vracel. Postupně jako u dcerky. Dávat jen na spaní den/noc, postupně odebírat i na spaní. Samozřejmě ne sebrat a smůla. Ale postupně. Odvést pozornost jinam, atd.Vím, že každé dítko je jiné a má jiné potřeby, ale když budu se vším čekat, taky se nemusím dočkat ničeho a když vidím větší dítka s dudlíkem, tak se mi to prostě nelíbí. Proto se to u nás doma řeší takto a nikdo s tím nemáme problém
Prostě názor je názor
tak logicky, dítě od roku výše má mít dudlíka už jen a pouze na spaní. Ale jak je tu psáno, dudlíky jim cpeme, nutíme, zkoušíme X druhů a pak jim ho zas násilně brát. Lidi nevědí co chtěj
a ty malé nebožátka zbytečně mají stres ![]()
@Moni25 píše:
Právě - kde je záruka, že to ve 3 letech lépe pochopí?
Navíc to pak bude více změn - chystám se odplenkovávat, budu se vracet do práce.. a v téhle fázi jí ještě sebrat dudlík? nebo jí ho pro jistotu nechat do 4 let..
asi nevím co chci slyšet![]()
nejvíc by mě možná zajímalo, zda jste někdo opětovně vrátil a s úspěchem pak po čase sebral bez řevu..
Nečetla jsem všechno, ale ANO, já vrátila. Po jejím druhém roce jsme to zkusili a zadařilo se až na potřetí. Poprvé i podruhé se dceři zhoršilo spaní, přestala spát odpoledne a byla protivná a ukňouraná a já to nedala. Potřetí to bylo tak, že jsme ho jednou večer nemohli najít, tak šla holt spát bez něj. Sice řvala, ale já jí asi hodinu opakovala, že má smůlu, že ho zašantročila, tak ať teď nebulí a že ho třeba zítra najdeme. Takhle jsme ho „hledali“ asi 3 dny a pak dobrý
Dceři jsou 2 a čtvrt, bez dudlíku je asi měsíc a občas si vzpomene, ale už se srovnalo i spaní i usínání, takže snad už máme vyhráno. Takže já bych jí ho vrátila no ![]()
Ptala ses na zkušenost - ano, měli jsme to stejně. možná hůře. Přes den usnutí se celkem dařilo, byla jsem s ním, řval, ale usnul třeba do 15 min.. Večery a noci ale katastrofa, 4 večery po sobě od uložení (cca v 9) do půlnoci na střídačku řev a úseky, kdy teda neřval, povídal si apod., ale neusnul. V závěru totálně přetaženej, nechtěl už nic (chovat, být sám, číst, držet za ruku, prostě nic)a uřval se do spánku. Ovšem po 2 hodinách byl zase vzhůru a další hodinu trvalo další usnutí, do něhož se opět prořval a takto celou noc. Přes den pak taky blbý, protože byl samozřejmě nevyspalej. Vydrželi jsme 4 večery, pak jsme mu dudlík vrátili a má ho doteď. Teď pozoruju, že když mu po večerním usnutí vypadne z postýlky, tak někdy spí až do rána bez něj, při uložení už se taky po něm hystericky neschání, takže v blízké budoucnosti se odhlodlám k druhému pokusu. Jo a brala jsem kvůli zubům, pokud by tam nebyl ten zdravotní důvod, ať si s ním spí třeba do 5, fakt by mi to bylo jedno.
Jo a ještě si po odebrání začal cucat palce, což nikdy předtím nedělal a cucal si je i přes den, přestože dudlíka už dlouho předtím měl jen na noc..
@Moni25 ja necetla diskuzi, jen prvních par prispevku… my dudlina poprve zkouseli sebrat nejak v 16m.. prvni den supr a vecer usl krasne, ale druhy den jak mel jit vecer spat, tak desnej hysterak. Tak jsem dudlik vratila. Nejakou dobu jsem mu ho nechala a zkusila to znovu v roce a pul (tedy priblizne po dvou mesicich) a jak jsem si myslela, ze to bude peklo, ze nebude chtit spat apod., tak prekvapil. Prvni den obcas ukazoval na misto, kam jsem ho driv behem dne obcas schovavala, ale vecer usl krasne a druhy den uz si na nej ani nevzpomnel. Od te doby ho nema..cp ti poradit nevim. Tezko rict, jestli je takova kvuli tomu dudliku..
ale jestli ho uz par dni nema, tak uz bych ho asi nevracela..
Jinak teda ores den uz taky nespi a je mu ted 22m.ale on nikdy pres den skoro vubec nespal
Moje dcera začala ve dvou letech taky kousat dudlíky, měla jich asi 6 a nezůstal jediný celý. Já jsem jí je ale nebrala, dávala sem jí ty rozkousané, nakonec jí to začalo vadit a sama ho zahodila. Syn teď bude mít tři roky a stále spí s dudlíkem, dokonce jsem mu nedávno koupila nový. Nehodlám mu ho brát, protože už jsem mu ho musela jednou sebrat kůli rozbitým zubům a pak jsme asi 14 dní vůbec nespali. Takže jsem se k dudlíku ráda vrátila, za ten stres mi to opravdu nestojí, neřeším to když ho má jen na spaní a jestli ho má mít do 4 let tak ať ho má.