Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, dcera bude mít v červenci 3 roky plinku nemá už dlouho jen na noc ji dáváme pro jistotu a z tohoto vydrží a z tohoto ju má pocuranou. Bývá docela nachlazena a to se nám vždy pokazí. Než jde spát tak ji dáme vždy vyčůrat, ale chce přes noc hodně pít. Nějaká rada?
@RockFous já dávala vycurat pak ještě polospici než jsem šla spát já (max tak dva měsíce). Nehodu měl asi 2× od te doby co jsme vzali plenu. Začali jsme když měl 2r10m a teď má čerstve 4 roky. Ale! Přes den byl bez pleny v roce a trictvrte a ve 2 chodil sám venku ke stromku včetně sundani kalhot. Na kluka byl v tomhle celkem dost napred
Prvnímu dítěti to trvalo 14 dní od denního odplenkování, druhému skoro rok (ale zas se odplenkovalo přes den o hodně dřív než to první). Prostě jsem počkala, dokud nebyla noční plína suchá po většinu večerů, pak jsme se domluvili a nedala jsem. Vyčůrá se těsně před večerním koupáním, v noci už nedávám pít. Zpočátku jsem kolem půlnoci polospící dítě přemístila na nočník, kde něco vyčůralo, a zase odnesla spát. A pak taky dát na nočník hned po probuzení, žádné povalování v posteli. Pořdit nepromokavou podložku (lépe dvě) a vytrvat. Přestože už byla noční plína měsíc suchá, po jejím sebrání bylo během prvního týdne pět nehod. Ale pak se to zlomilo a už nejsou.
Počkat. Mně se oba přes noc odplenkovali sami, jeden krátce před třetími narozeninami, druhý krátce po desatych. A nenadelala jsem nic. ![]()
Nechápu, proč by mělo tříleté dítě přes noc pít, natož hodně.. Začala bych tím..
@Lojzísek píše:
Nechápu, proč by mělo tříleté dítě přes noc pít, natož hodně.. Začala bych tím..
Třeba proto, že má žízeň..
Vydržela bych. Jeden syn byl přes den bez plen v 17 měsících. Na noc měl plínu do 5 let. Druhý měl přes den plínu do 2 let a přes noc do 6,5 roku. Neudělala jsem nic. Pok
Proste pockej.
Ja davala dceru jeste dlouho curat uprostred noci, hned jak se zacala trochu mrskat (spala jsem s ni).
K tomu musi dozrat.
Noční močení nemá se zralostí dítěte nic společného. Ano, můžeš vysledovat a budit, ale jinak prostě počkat, až se mu v mozku začne tvořit hormon, který snižuje produkci moči po usnutí a zároveň ji zahušťuje. Dítě je na noc odplenkováno opravdu, až když celou noc nemočí a nebo se samo opravdu třeba nad ránem vzbudí, ne když se vyčůrá poté, co ho máma posadí spící na záchod.
Jak měl syn plenu přes noc, nechala jsem ho pít. Ale když byl odplenkovaný, tak se napil, než šel spát. A kupodivu se pak v noci nebudil, protože si zvykl, že u sebe nemá pití. Když měl plenu, usinal s flaškou od kubíka. Pochopil to v čerstvých dvou letech. Když jsme se vrhli i na noční odplenkování, protože se často už budil se suchou plenou. Nehoda sem tam byla, ale momentálně mu jsou necelé 3 a je dlouho bez nehod.
@Aduš8 píše:
@Lojzísek a ty se v noci nenapiješ, když máš žízeň?
Napiju, ale tady zakladatelka píše, že dítě pije pravidelně a hodně.. To mi prostě nejde dohromady s odplenkováním. Dala bych trošku cucnout, ale ne vypít rybník.
Mohla jsem dělat psíkus stejně ráno plenka durch.. a to bez plinky na den byla už víc jak třičtvrtě roku…
A pak ze dne na den Olinka suchá a malá si ji sundavá ráno že chce na nočník. A už to tak zustalo. Nebyla jediná noční nehoda. ![]()
Já neznám žádné dítě v okolí s plenkou na noc…max do těch 3.
Starší syn byl bez plen komplet ve dvou letech, dostal k narizeninám slipečky s mašinkama co má rád a to si nechtěl počurat.
To stejné s povlečením. Celé to proběhlo během týdne. Nočník měl u postele…
Zkusila bych něco takového?
Bude léto, lepší bez plenky a když se stane nehoda, hned to v létě po vyprání uschne. Dala bych chránič matrace…a měla trpělivost.
Držím palečky ![]()