Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zkušené maminky, prosím o pomoc. Mám ročního chlapečka, který je takový malý zavislacek na mém poprsí, což by mi až tak nevadilo, přece jen mateřské mléko je to nej co mu můžu dát, ale před časem jsem měla na levém prsu děsně bolavou ragadu a z prsa nekojila, bolest to byla fakt šílená, nedalo se kojit ani přes klobouček, no a prso se přestalo nalévat, takže je tak o 2 čísla menší:-( Z pravého stále kojim a to hlavne večer v podstatě mi jinak než u prsa neusne a když ho dam do postýlky tak cca do dvou hodin je znovu vzhůru a chce zase prso v noci se vzbudí asi tak 3× a hledá zase to prso. Když byl menší krásně spinkal, ale teď to je divočina, má období kdy přes den do něj toho moc nedostanu a on to asi dohání potom v noci, nebo nevím, navíc mě začína dost bolet bradavka, takže bych to chtěla utnout, ale jak na to? Dnes jsem zkusila udělat sunar pěkně do lahvičky, no a vůbec bez šance ani to nevzal do pusy a rval se mi do výstřihu. Přes den mi od všeho odvraci pusinku, dostanu do něj max. bílý jogurt, jablko, banan, nějaké krekry, nic pořádného. Už jsem fakt zoufalá, mám strach, aby mu nechyběly nějaké vitamíny, a tak celkově:-( A spraví se mi vůbec ty prsa, nebo mám pomalu šetřit na plastiku? Budu vděčná za jakoukoliv řadu, moc děkuji a omlouvám se za dlouhý dotaz!
Ahoj! Napadá mě jedině, aby sis prsa ovázala obinadlem a synovi vysvětlila, že maminká má au… ![]()
Jooo, to byl u nás taky pech…Na prso si teda ani nevzpomněl, nahradila jsem flaškou s UM nebo večer čajem…Je teda fakt, že spal líp než když jsem kojila…ALE! Do teď se mi budí na čaj
Zkus se poradit s doktorkou? Mě „dřív“ říkala sestřička, ať ho neučím večer na čaj, že se bude budit tady do 2 let a měla pravdu…
On byl možná i průser v tom, že jsme je nechaly usínat u prsa…
![]()
A prsa…:) pokud neotěhotníš, tak si pomalu zvykej na „psí ouška“
nebo šetři na plastiku
Ale myslím, že i po dalším těhu to nebude zázrak ![]()
Příspěvek upraven 02.12.13 v 21:56
@Markolina Mám skoro 14 měsíční holčičku a začínám také přemýšlet nad tím, že odbourám kojení - i když jsem chtěla ještě min. do 1,5 roku. Noci začínají být neúnosné. Tak to 10-11 měsíců už stačilo kojit jednou, max. 2× za noc, nyní někdy i 4-5×. První probuzení po půlnoci /většinou mezi 1-2 ranní/ řešíme UM - podotýkám, že já spím v jiné místnosti - a ty noční hysteráky se o dost zlepšily, a UM dá z flašky manžel, asi první 4 dny byl boj, teď už ho od manžela vezme v klidu a usne. Pak se obudí kolem 4-5 - to jdu nakojit. Jenže manželjde do práce, já zůstanu u ní a on se do 8-8,30, kdy vstává, vzbudí klidně i 4×, má zavřené oči a kňourá, uklidní ji prso. A já už jsem fakt z těch nocí zničená.
Jen chci říct, že naše malá jí přes den v pohodě - ona je to spíše opravdu touha po prsu, či potřeba kontaktu, než hlad.
Za mě - spát jinde, nechat s dítětem manžela, když pláče, ať dá Sunar on, ty se tam ani neobjevuj. A odstavení - nechat vyřvat - opět s manželem. Popř. prý zabírá namazat prso octem. Nevím, zda na tuto metodu budu mít, ale… Přeji hodně sil ![]()
Ahojík..já kojila dceru do 16 měsíců a mohu říct, že byla taky závislák..jenže pak jsem nemohla kojit ze dne na den kvuli atb a bylo mi i doporučeno už přestat…Já si také jak už tu bylo zmíněno přes prsa dala ručník a stáhla obinadlem..malá první den brečela že chce prso a cca do týdne si sem tam vzpoměla, ale nic hrozného a to podotýkám, že sem i uspávala bez prsa a můžu zaklep že malá si zvykla skoro hned…prsa se cca do 14 dní začala změnšovat a už se nenalívala…malá jsem vysvětlila že máma už nemá mlíčko a sama se mohla přesvědčit že už jí nemužu nakojit…bo viděla že mám prsa svázané..joo a taky vůbec nechtěka UM a dr.mi řekla že už nemusí stačí přísun sýru a jogurtu..
Děkuji moc, za rychlé odpovědi, manžel dost špatně nese, když malý pláče, ale moje mamka bydli od dva baráky dál, tak mě napadlo, že bych ho nechala tam, je na babičku hodně zvyklý a dokonce u ní mu i více chutná, tak by si třeba vzal i ten sunar…určitě bych to zkusit mohla.
@tlustoch ono mi ani tak nevadí že je to prso poněkud beztvaré, ale spíše mi jde o tu velikost zda se srovná s tím pravým až z něj přestanu kojit, teda pokud toho prsomila dokážu odstavit, jo jo první dítko a jedna chyba za druhou, začínalo to tak nevinně sem tam mi u prsa usnul, no a teď nijak jinak…můžu si za to sama ja vím…
Malému je čerstvý roček, tak nevím zda by to s tím obvazem pochopil, at si dám cokoliv přes prsa, tak se to snaží servat, přes den to ještě jde, ale v noci to je největší problém, hned se začne vztekat, když mu to prso odmitnu dát a když mu zkusím dát něco jiného, tak to ho rozčílí ještě více…asi to bude muset být nějaké radikálnější řešení, jak píšete, nechat to na někom jiném
v mém případě na babičce, ta bude mít radost…
Já poslední měsíce taky kojila jen z jednoho - přítel říká, že není vidět, že jsem kojila 2 roky. Prostě mu nedej, časem začne i jíst.
@Markolina nebuď na sebe tak přísná - prý jedna chyba za druhou.
Mně to tak nepřijde, naopak. Spíš mi je líto, že máš s prsama takové problémy.
Já taky uspávám u prsa (syn 7.12. bude mít rok) a vůbec mi to neva ![]()
Tak hodně síly s odnaučováním..
Já uspávám u prsa na dopolední spaní. Večerní jsme odbourali cca v 8 měsících. Uspává manžel.
@Markolina Když jsem tu flašku chtěla nabídnou já, nebo třeba dát kukuřičnou křupku, ani náhodou. Od manžela vezme UM nebo křupku. Máme u postele na noc tak 2-3 ks a někdy jí zklidní i to, že ji dáme do pusy kousek té křupky ona ji požužlá a zklidní se. S babi je to fajn řešení.
@Markolina Moje dcera se přestala kojit v devíti měsících přes den a v noci jsem ji odstavila asi ve 13m - už jsem prostě nemohla, být co 1-2h k dispozici.
Hrozně jsem se bála, ale šlo to docela dobře. Nasadila jsem lahvičku s čajem/ ředěným jablečným moštěm (UM nikdy nechtěla, dodnes se ho netkne) a odstěhovala se z pokoje, takže když se vzbudila, tak mě neměla hned po ruce. Prostě si trochu zanadávala, pak si vzala lahvičku a vytuhla.
Určitě by taky pomohlo, kdyby za Tebe zaskočil manžel nebo babička.
Každopádně když se rozhodneš, že to fakt nejde, tak to bude snazší. Myslím, že dítě pozná, že prostě změna přišla a nejede přes to vlak. (Ne že by hned sklaplo, ale myslím, že to přijme líp.)
@Markolina Já bych ti rozhodně poradila naučit usínat samotného. Já jsem postupovala podle knihy Každé dítě může dobře spát a nemůžu si to vynachválit. Ono jde o to, že každý člověk má různé spánkové fáze, kdy občas je skoro vzbuzený a jakoby „kontroluje“, jestli je všechno tak, jak má být. V podstatě si to člověk ani moc neuvědomuje. S postupující nocí tyhle „probuzení“ bývají častější. Každopádně, pokud má dítě usínání spojeno s tím, že je u prsa, tak v noci se probudí, a protože zjistí, že „něco je špatně“, probudí se více a není schopné usnout, protože usnutí se přece rovná prso. Když je dítě zvyklé usínat samo, v noci se „budí“ do těch samých podmínek, v jakých usínal, a proto pro něj není problém spát dál.
Co jsem já naučila malou usínat samotnou, začala se daleko míň budit, nanejvýš jednou k ránu (kolem 6, pak spí ještě do 7:30-8), ale často spí taky bez probuzení.
S odstavením bohužel jinak neporadím, já se nakonec rozhodla nechat to plynout, ale nemám žádné potíže ![]()
No jak odstavit neporadím, já to dělala postupně, ale o půl roku později. Jen jsem chtěla napsat, aby ses nebála, že prsa se srovnaj. Mně se po kojení zmenšily o dvě čísla, chválabohu, měla jsem F-G
tudíž to jedno funkční prso se ti taky zmenší. A žádný psí ouška se taky nekonaly, přestože jsem celkem stará větev
i když teda není to, co bejvalo ve dvaceti, no
Tudíž se fakt neboj, plastika s velkou pravděpodobností nutná nebude ![]()
Taky jsem donedávna uspavala u prsa, vetsi část noci spal u nas v posteli, poslední dobou se taky budil na kojení klidne 6× za noc. Jako první jsem pred třemi týdny začala učit usinani v postýlce. Momentálně vecer usne v postýlce, ja jsem vedle nej. Přes den usne i uplne sám.
No a ted dva dny zpátky jsem se rozhodla udělat něco i s nočním kojenim. Na doporučení jsme zkusili, ze bude Kubik spat v noci jen s tátou, ja nebudu v ložnici. První noc hodku poknouraval, ale nebrecel. V šest rano uz chtěl napít, tak dostal. Druhou noc se probudil az v pul páté, muž ho vzal k sobě a spali s občasným podáním dudliku do budíku v pul osmé. Dneska uz budu spat s nima, tak jsem zvědavá..
Chci tím jenom říct, ze chápu, ze chces přestat kojit, ale třeba by byla cesta i jen kojení omezit.. není to s tema našima zavislackama jednoduchý ![]()