Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
chtěla bych poradit,jak péct dort v troubě.jestli dáváte těsto do přeehřáté trouby,nebo jí zapnete a šup tam s těstem ![]()
většinou se mi tam udělá uprostřed boule a když dort vyndám padne dolů ![]()
Děkuji za rady a tipy ![]()
Ahoj, já teda dávám vždy do vyhřáté. A upečený dort většinou seříznu, aby byl nahoře rovný.
Dort určitě do předehřáté trouby. A pokud má bouli, seříznu ji po vychladnutí. Ségra na to má jiný trik, korpus vytáhne z trouby, nechá chvilku stát, vyndá z formy a otočí na bouli, většinou se boule ztratí, když ne, odřízne ![]()
Určitě do předehřáté trouby a dokonce se doporučuje předehřívat tak dlouho jak dlouho se dort pak peče. Na bouli se dá trochu vyzrát tím, že než dáš těsto do trouby tak ho nahrnout trochu víc k okrajům, aby uprostřed byl ďolík.
V kazdem pripade do vyhrate trouby, cca 175 °C.
Boule? Tak trochu tu hmotu rozetru ke krajum, at je uprostret mensi důlek a po vytáhnutí z trouby povrch poprasim moukou a teply ve forme preklopim dnem vzhuru - tak nechavam vychladnout a nemusim pak nic serezavat a je krasne rovny.
aby se neudělala boule, je třeba určitě předehřátá trouba a já peču celou dobu na 150 stupňů…peče se dlouho a pomalu, ale boule se mi nikdy neudělá ![]()
Mám otázku, když dnes upeču dort s máslovým krémem potažený potahovací hmotou, vydrží do sobotní oslavy? Máte někdo zkušenosti?
Taky dávám do předehřáté trouby na 180 C a boule se mi málo kdy udělá. Většinou dělám dortové korpusy tři a pak mi odpadá prožezávání a tím je pro mně práce jednodušší, protože jsem měla pocit, že když jsem prožezávala pak promazala, nebyla vrsty rovnoměrné a tohle se mi prostě osvědčilo
Držím pěsti, ať se dortík příště povede na jedničku ![]()
@Kakika píše:
Mám otázku, když dnes upeču dort s máslovým krémem potažený potahovací hmotou, vydrží do sobotní oslavy? Máte někdo zkušenosti?
Řekla bych, že nevydrží. Ta potahovací hmota navlhne a nebude to dobré, ani hezké. Upekla bych dnes korpus a naplnila v pátek.
@Gába27 No, já si to právě taky myslím, ale doufala jsem, že někdo bude mít kladnou zkušenost. Zítra odjíždíme, takže sebou asi vezmu korpus a potahovku a krém udělám až v pátek. No, chtěla jsem se tomu vyhnout dělat dort u tchánů ![]()
@Kakika
Neboj vydrží, já dělala na sobotní svatbu ve čtvrtek a nic se s ním nestalo, tedy pokud dáš máslový krém, jinak potahovku si kupuju K2, ale myslím, že s máslem se dobře snese každá.
@benjaminek já mám potahovku formix, tak snad by se jí taky nic stát nemuselo. A myslíš, že máslovému krému se nic nestane? Asi by nemělo, viď?
@Kakika Ahoj, nevím, jak by ten dort vypadal po 3 dnech, aby nebyl oschlý a potahovka ztvrdlá
Upekla bych si korpus, udělala krém, vymodelovala ozdoby z potahovky a na místě zkompletovala. Krému by se nemělo nic stát, v cukroví taky vydrží
Ale do cukroví děláme bez pudinku, s pudinkem bych se asi trochu bála
Jinak potahovka nenavlhne, pokud tam dáš máslový krém. ![]()
@Kakika myslím, že nevydrží, posunula bych to min o den
já bych udělala max korpus - pořádně zabalit, ať neoschne, připravila potahovku a dohotovila v pátek..