Jak podpořit pitný režim?

28
15.10.15 13:37

Jak podpořit pitný režim?

Hezký den,

kolik toho vypijí vaše děti?

Syn bude mít 3.11. rok a slavíme, když přes den vypije aspoň jednu lahev čaje. Chápu, že nějaká voda je i v polívce, ale stejně mi to přijde málo. Naopak v noci vypije 330 ml mléka.

Ráno dostane lahev mléka, jinak před den už mléko nepije.

Zdá se mi to málo tekutin, ale nevypadá, že by mu něco scházelo. Jak jste na tom vy? V listopadu jdeme na roční kontrolu k MUDr., tak se zeptám i jí, jen by mě zajímaly vaše názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31281
15.10.15 13:43

Pokud vypije cca půllitr mlíka, tak bych řekla, že nějaké tři deci vody stačí, jak budeš ubírat mlíko a přidávat víc pevné stravy, tak dávat víc i pít.
Pokud si dobře pamatuju, tak roční by měli mít okolo litru tekutin denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
15.10.15 13:44

*2. Nápoje pro kojence

Pokud je dítě živeno výlučně mléčnou stravou (mateřským nebo náhradním mlékem), nepotřebuje zdravý kojenec žádný přídavek tekutin. Výjimkou jsou pouze stavy při zvýšené teplotě, extrémní letní vedra, nadměrné pocení, ztráta chuti k jídlu. Se zavedením hutnějších pokrmů do jídelníčku je obsah vody menší, proto se doporučuje od 10. měsíce doplňovat tekutiny v množství cca 200 ml denně. Nejvhodnější je kojenecká voda, ovocné šťávy výjimečně, a to ještě ředěné vodou, nebo dětský čaj, podle chuti dítěte. Většinou vystačíte s kojeneckou vodou.
3. Potřeba tekutin batolete

Batole by mělo přijmout 1,5 litru tekutin denně, v horkém počasí je třeba množství tekutin zvýšit. Do zmíněného množství se započítává i tekutina obsažená ve stravě (polévky, kaše, ovoce). Z tohoto množství by mělo dítě vypít denně půl litru mléka, z ostatních tekutin jsou vhodné balené nesycené vody (nebublinkové), v žádném případě by děti neměly pít „colové" nápoje (obsahují velké množství cukru a kofein), tonic (obsahuje chinin), ale také ne příliš sladké nápoje. Slazené limonády jednak ohrožují chrup dítěte, jednak znamenají zbytečný přísun kalorií. Denní potřeba tekutin se řídí váhou dítěte - takže roční dítě by mělo přijmout 120-135 ml tekutiny na 1 kg váhy, dvouleté dítě 115-125 ml na 1 kg váhy.*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
15.10.15 13:44

@sajima pořád jsem nabízela - nejdřív čaje, vodu nechtěl atd.. teď už klidně pije i vodu, ale trvalo to dost dlouho, i v těch vedrech téměř nepil :zed: ale to ani mléko :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
15.10.15 14:00

My máme taky problém se synem, nevypije skoro nic :zed: Má 2,4 roku a je to fakt bída. Nějaké džusy, šťávy, minerálky, čaje, nic prostě nechce. Jen vodu, přes léto si dá i s vymačkaným citrónem. Teď jak je chladno, stejně se čaje nedotkne, ať je teplý, vlažný, studený, s medem, bez medu, ani ťuk, jen pár doušků vody. Jestli za den vypije 3-4dcl, to je moc. Tak 2-3× denně si řekne o mlíko, tj. cca 3× po 1-1,5dcl (ráno kakao, občas si řekne i ke svačině a večeři si taky rád zapije). Pije jen z hrnku, venku ze zdravé láhve, ale jak jsem psala, jen pocucává. Každou chvíli u něj stojím, ať se napije, nutím ho aspoň 3 loky za sebou, sám by snad nepil vůbec :zed: Dávám často polívky, aby jsme tekutiny doplnili aspoň nějak, ale byla bych radši, kdyby prostě víc pil. Kadí normálně a každý den, žádná zácpa. Já jsem na tom s pitím taky bídně, ale snažím se každou hodinku taky něco popít. U syna je to ale málo a dr. nic moc neporadila, nic nezabírá. Kdyby jste měla některá nějaký tip, budu ráda :palec: Ovoce a zeleninu má rád, ale taky tomu moc nedá, takže i té šťávičky z toho moc nebude. Jinak jí normálně všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
15.10.15 14:06

Tak jí už docela normálně.

Ráno - mléko 180 ml
Dopoledne - jogurt 200 g
Oběd - 230 g zeleninového nebo masozeleninového příkrmu či polévky
Odpoledne - přesnídávka
Večer - kaše
Kolem 22. hod. - 150 ml mléko
Kolem 1. hod. - 180 ml mléko.

Mezi jídly, při hraní a tak mu furt cpeme čaj, jediný, který by pil normálně je ten granulovaný slazený, ale ten jsme se odnaučili, protože si myslím, že přes den má cukrů dost, když dostane sem tam piškot nebo sušenku do ruky. V létě dostával i vodu, ale bylo to jak s čajem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4471
15.10.15 14:17

Když mi čas od času dítě stávkuje skrz pití, snažím se nabízet šťavnaté věci - salátové okurky, rajče, jablko, nektarinky.. (někdy místo vody dám čaj nebo do vody dám trochu 100% džusu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3678
15.10.15 15:10

@sajima nabízet, ale nenutit. Syn přestal v 9 měsících pít mléko, protože dohromady ho vypil stejně tak 50 ml, takže pil čaje a čistou vodu a když byl super den, tak toho vypil třeba 2 deci! Ale protože hezky čůral, tak jsem to nijak neřešila. Postupně se rozpil a teď vypije méně než ostatní děti, ale myslím, že je to v normě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
15.10.15 22:33

@michee Díky za zprávu. Syn taky čůrá normálně, takže asi spíš zjišťuju, jestli je to v pohodě nebo ne, protože to je všude, jak má vypít litr atp. a to do něj tedy nenalámu. Já ho do pití nenutím, spíš mu ho připomínám, když si hrajeme, tak mu lahev podám nebo piju před ním, to pak chce pít taky. My s manželem oba nevypijeme doporučovaný pitný režim, takže se ujišťuju, že pokud nemá žádné potíže, tak to snad nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
15.10.15 22:37

Do 27 mesicu kojena, do 15m vylucne jen mm a nyni temer ve 3 letech 2-3 deci tekutin-nepocitam polevky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
16.10.15 13:44

No, když to tak čtu, tak je to celkem běžné. Děkuji za příspěvky, docela jsme mě uklidnily :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí