Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
poradily byste mi, jak ulevit naší 18 měsíční dcerce? Od včera jí teče z nosu a hlavně kašle, ale tak, že by potřebovala vykašlat hlen, což samozřejmě neumí (nebo pokud se jí zrovna podaří dostat ten hlen nahoru, tak ho samozřejmě spolkne zpět
)..
Neznáte nějaké „babské“ rady?
Děkuju
Babske rady mi bohuzel nikdy moc nefunguji:(. Ale muzes zkusit nakrajenou cibuli zabalit do latky napr. plenky nebo kapesniku a dat to k posteli. Ta „vune“ pry spousti u deti rymu, ale u nas nepomohlo. Nebo pytlicky se soli (napr. do stare detske ciste ponozky), nahrat v mikrovlnce nebo troube a prikladat ke korenu nosu a jakoby nad oboci, dutiny by se mely uvolnit.
Jinak u nas zabira klasika, strikat morskou vodu (pouzivam Sterimar) a smrkat a smrkat prip. odsavat. Ono se to vzdy nejak spusti.
A pokud je to vetsi ryma a kasel a vyzaduje si to nejake leky, tak ACC sirup pro deti uvolnuje hleny. Driv jsem kupovala spis prirodni sirupy, ale bohuzel nikdy nebyly tak ucinne.
@MarleyMarley děkuju za tipy
Ten nos nějak zmákneme, to je ok, ale spíš mě trápí ten kašel a hleny :-/
Tu rymu, kdyz ji tece z nosiku, bych moc neresila, jen at smrka. Mozna jeste strikla morskou vodu, at se dutiny procisti. No a na ten kasel, pokud ji to trapi hodne, tak davat nejaky sirup na vykaslavani, at ji to pomuze zbavit se hlenu. Pokud hlen polkne, tak nevadi, vykaka jej ![]()
@Veverko právě ten kašel je ošklivý, hlavně když ji položím na záda třeba při přebalování, to se skoro zalyká a musím fofrovat ji zas rychle posadit… myslela jsem, jestli spíš není nějaký sirup, který by jí ten hlen naředil… nemyslím, že je úplně dobře, aby to polykala..
.. nám nakrájená cibule + mořská voda do nosu + odsátí odsávačkou pomohla vždycky
Nám poradila sestřička, abych dala malému flašku s vodou-čajem a se slámkou-brčkem. Měl do toho foukat, dělal by bubliny, takže by ho to zabavilo a zároveň by to foukání podpořilo vykašlávání. No a když by místo fouknutí do brčka z toho brčka popotáhl dovnitř, tak by se napil a měl by příjem tekutin
takže hned tři mouchy jednou ranou
![]()
@Klanel Na prirodni bazi je stopkasel, ale nema ucinek ihned, ten zabranuje tvorbe hlenu a jeho naredeni a pomaha k posileni imunity. Mne se celkem osvedcil stoptusin - na suchy i vlhky kasel. Taky jsme ted resili kasel a zahleneni a ten hodne pomohl. Je od 6 mesicu. Preji vam at to rychle a uspesne zvladnete.
Doporučuji mazat hrudník z obou stran mastí Psí sádlo nebo Koala, pomáhá to uvolňovat hleny, vůně pomáhá lepší dýchání
@Safija Jak vysvětlím malé, že tam má foukat? ![]()
Koupila jsem v lékárně Mucosolvan Junior (na doporučení babičky), tak uvidíme.. Pití se do ní snažím lít pořád…
Děkuji moc ![]()
@Klanel polykání není špatně, horší je to, že se tím zalyká - vdechuje to. Dej jí do oběda hodně tymiánu, já nedám dopustit na leros čaj kašel a průdušky pro děti - dost synovi vždycky pomůže.
Naší rodině pomáhá na suchý i na vlhký kašel cibulová šťáva (nakrájet cibule do zavírací skleničky, zasypat větším množstvím moučkového cukru, promíchat a nechat pustit šťávu, pak dávám klidně po polévkových lžících třeba každé 2h a do 24h je viditelné zlepšení). Akorát manželovi to děsně smrdí, tak otvíráme na chodbě.
@Klanel za mě na kašel prospan přes den max do 4 hodin a na noc sinecod na rýmu doporučuji mořskou vodu aby obsahovala hypertonický roztok a odsavat. Teď to měli moji děti.
@Klanel tak názorně ukážeš, ne?
bobeš mi to pochopil celkem rychle, že když udělá fufu, tak že bude bublina (tehdy měl taky 18m) ale je pravda, že už uměl z brčka pít, takže jsem se mu snažila jen vysvětlit, že nemusí jen cucat, ale že do toho jde i foukat
ze začátku nečekej nějaké dlouhé fukance, zkus učit krátké fu-fu, ale jak pochopí princip, tak to půjde samo
@Klanel jo a do té flašky jsem dala majoránkový čaj s domácím medem a citronem na kašel, který mi moc nechtěl pít, ale občas neodolal a místo aby foukal, tak si cucnul z brčka a bylo to
![]()