Selektivní Mutisnus

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
485
3.3.17 06:54

Selektivní Mutismus

Dobrý den, hledám rodiče co mají dítě ve školkovém věku s touto poruchou. Pro rady a postřehy, nápady a jen tak si popovídat s lidmi, kteří ví o co jde. Děkuji

Příspěvek upraven 04.03.17 v 12:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1371
4.3.17 08:39

S touto poruchou zřejmě nikoho jiného nenajdete. Určitě si opravte název diskuse. Předpokládám, že se jedná o elektivní mutismus, nebo-li výběrová nemluvnost, dle WHO mezinárodní klasifikace nemocí spadá do kategorie F94 -Poruchy sociálních funkcí se začátkem v dětství a dospívání.
Elektivní mutismus
Stav‚ který je charakterizován mlčením v určitých situacích. Je výrazně emočně determinován
a dítě demonstruje‚ že za určitých situací je schopno mluvit‚ ale za jiných definovatelných
situací mluvit přestane. Tato porucha je obvykle sdružena s určitými rysy osobnosti‚ jako je
sociální úzkost a odtažitost‚ citlivost nebo odpor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
4.3.17 11:43

@dasavr Tak to se bude muset paní doktorka vrátit do školy, hned jí to zavolám, aby věděla, že má mezery ve vzdělání.

https://cs.wikipedia.org/…%AD_mutismus

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
4.3.17 12:17

Je možné, že se uťukla na klávesnici, každopádně někdy se užívá pojmu selektivní, což ale není správný pojem a mutismus je jasný, mutisnus - neexistuje. Brali jsme toto téma docela podrobně ve speciální pedagogice. Takže elektivní mutismus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
4.3.17 12:32

@dasavr Myslela jsem že tu najdu radu a pomoc, naštěstí se dvě hodné maminky ozvaly do zprávy. Za vaše školení Vám tedy mnohokrát děkuji ale nějaké jedno špatně napsané písmenko a vaše vzdělání pro mě nejsou důležité. Nejlíp myslím můžou poradit rodiče, kteří mají takové dětičky doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
4.3.17 12:49

Samozřejmě, nemůžete vědět, jaké mám vzdělání, nikde jsem ho nezveřejňovala, ovšem pokud budete hledat informace na internetu pod pojmem selektivni mutisnus, těžko něco najdete, tudíž informace je to zásadní. Tak pardon…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
4.3.17 12:58

@dasavr Vy jste strašně milá :-) šlo jen o překlep, snad to není na šibenici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
6.4.17 21:03

Ráda bych se přidala - máme 3,5 letou holčičku, která má problém mluvit ve školce s dětmi i učitelkami. Bylo nám doporučeno poradit se s psychologem s podezřením na selektivní mutismus (toto nám řekla paní učitelka). Máte s tímto někdo zkušenosti? Také bych uvítala rady a tipy. Zlepší se to věkem? Jak pomoci dcerce, která doma pusu nezavře, ale když na ni někdo cizí promluví, tak ztuhne a nevydá ani hlásku. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
16.10.19 08:37

@kalen1257 @Kasperle dobrý den maminky, jak to u vás dopadlo, přešlo to časem, mám u dcerky také podezření. Doma pusu nezavre, ve školce se jí líbí, ale nevydá tam ani hlasku, s dětmi ani s učitelkama nemluví, jsem z toho nešťastná, nevím jak ji pomoci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
16.10.19 11:26

@Šárka1989
U nás se to postupně zlepšilo. První rok jsme ji nakonec po poradě s učitelkami stáhli ze školky a nechali doma (byla jsem na mateřské, tak jsme to nehrotili). Od čtyř let už to bylo mnohem lepší (už jakž takž komunikovala a hrála si s několika dětmi). Velký zlom u nás nastal, když mladší sestra nastoupila do školky (ta je neopak extrovert) a ona se nechtěla nechat zahanbit (chodí do stejné třídy). Teď oslavila šest, už je tam jedna z nejstarších a vše bez problémů.
U nás byl asi problém, že ještě na školku nebyla ve třech letech zralá (je v říjnu). Zároveň je „stydlín“ a v cizím prostředí jí trvá, než se rozkouká a začne mluvit (to i dnes). Asi bych netlačila na pilu (pokud se jí ve školce líbí) a dala tomu čas. Zároveň i učitelky by měly být schopné říci, jak to vidí. Každopádně držím palce! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí