Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,
potřebovala bych nějaké babské rady, jak lze tělo připravit na vaginální porod. Jde mi o to, že chci udělat cokoliv pro to, aby to zase nebyl císař. První porod jsem měla akutním císařem, kvůli tomu, že se prcek dusil protože jsem se nebyla schopná otevřít a měla jsem pouze křížové bolesti. Ptala jsem se gynekoložky, ale ta mi řekla, že z lékařského hlediska není žádné doporučení, tak bych potřebovala nějaké „nelékařské“ rady. Během prvního těhotenství mě doktorka upozorňovala, že vzhledem k moji výšce a velikosti pánve, to může být císař, ale něvěnovala jsem tomu moc pozornosti, protože jsem si říkala, že mi to nebude vadit, hlavně že to vyleze ven ![]()
Myslím si, že kvůli porodu nemám takový vztah ke svému dítěti, jako bych měla kdybych ho viděla hned po vytažení ven.
Máte nějaké rady nebo doporučení - cvičení, jídlo, pití - prostě cokoliv?
Existuje toho dost, ale já na to nevěřím
Myslím, že porod je prostě o tom, jak kdo má štěstí, nebo jak je kdo stavěný prostě
Ale nikomu nic neberu… ![]()
Obrovskou roli hraje psychika u porodu, ale i když budeš v pohodě, tak ti nikdo nezaručí, že bude porod normální ![]()
@Lo
Tak mi to napiš, třeba mi to pomůže i když ty na to nevěříš ![]()
@ivana-domca Přesně! V jediné, co věřím, je pohodové myšlení…
@hefilka mě sousedka říkala, že cvičila s něčím co se volá „Epi no“ a nemohla si vynachválit… Nemůžu tvrdit, že to funguje, ještě jsem to nezkoušela, ale určitě se po tom podívám. Prý to pak pomůže i po poradu dát to „tam dole“ do pořádku
Ale bude to určitě hodně individuální… Univerzální recept není
Já měla první porod v pohodě, tak doufám a věřím, že bude i tenhle
HLAVNĚ moc nesonduju a nečtu o kdejakých potížích
Příliš mnoho informací považuji zrovna v tomhle případě na škodu ![]()
Příspěvek upraven 10.01.13 v 17:23
@hefilka Třeba pití maliníku - je tu o tom hodně diskuzí, koukni…ale ptala jsem se na to doktora a ten se smál, že kdyby to mělo takový účinek, tak že to předepisují všem
Moje sestřenice po pití zázračného maliníku rodila 15 hodin a nakonec musela na císař
Takže nevěřím tomu moc, je to spíše náhoda, ale pro dobrý pocit, ppoč ho nepít, neublíží ti ![]()
@ivana-domca
No nevím, mě psychika moc nepomohla, byla jsem naprosto v pohodě žádný stres. PA příjemné, manžel zvládal v pohodě, já celkem taky a stejně to bylo na nic. Takže potřebuju něco jiného než jenom psychiku.
@neila píše:
@hefilka mě sousedka říkala, že cvičila s něčím co se volá „Epi no“ a nemohla si vynachválit… Nemůžu tvrdit, že to funguje, ještě jsem to nezkoušela, ale určitě se po tom podívám. Prý to pak pomůže i po poradu dát to „tam dole“ do pořádkuAle bude to určitě hodně individuální… Univerzální recept není
Já měla první porod v pohodě, tak doufám a věřím, že bude i tenhle
HLAVNĚ moc nesonduju a nečtu o kdejakých potížích
Příliš mnoho informací považuji zrovna v tomhle případě na škodu
Příspěvek upraven 10.01.13 v 17:23
epi-no nezaručí vaginální porod, je to „jen“ příprava hráze na porod ![]()
jinak se doporučuje pití maliníku a konzumace drceného lněného semínka - ale zase je to na případné usnadnění porodu, ne na „zajištění“ vaginálního porodu…
souhlasím s tím, že často čím víc informací, tím hůř, člověk se na něco zafixuje a když to pak není přesně podle toho, tak z toho vyplývá akorát zklamání a psychická nepohoda… neříkám nezjišťovat si vůbec nic, ale všeho s mírou
nejvíc udělá asi vážně psychika a pohodové myšlení ![]()
Epi no je hlavně pro to že cesty budou pružnější a nepotrháš se tolik. To samé maliník ten pomáhá uvolňení svalstva.
Jsem též pro psychickou pohodu ale hlavně připravenost. Abys bolest nebrala jako nepřítele ale jako něco co ti pomáhá.
Já měla taky „jen“ křížové bolesti. Já jsem si představovala jak se s každou kontrakcí mimino posunuje dolů a nezatahovala jsem půlky a když přišlo na tlačení tělo samo dělalo co mělo. To je rada na prd viď ![]()
@evick2 To je dobrá věta, že bolest není nepřítel, ale pomáhá mi..to si budu příští měsíc u porodu říkat ![]()
Rzohodně doporučuji k porodu vlastní PA, i kdyby jen v roli duly. Navázat s ní v těhotenství vztah, zajít párkrát k ní do poradny, probrat svá přání, pocity… Napsat si porodní plán a předem ho probrat s personálem. Pokud možno bych vybírala PA ze sdružení UNIPA – http://unipa.cz/index.php?…
@chaarleene @evick2 @hefilka jasně, žádné z nás přirozený porod nezaručí nic a nikdo
vždycky se může něco přihodit… Ale pochopila jsem to tak, že zakladatelka chce udělat vše proto, aby byla připravená po fyzické i psychické stránce na vaginální porod. A myslím, že ten balonek není vůbec špatný nápad…diskuzi se zkušenostmi jsem našla i zde https://www.emimino.cz/…rodem-60543/.
Osobně do toho půjdu asi taky ![]()
@evick2
Tak přesně tohle mi radila PA, neztahovat půlky a představovat si jak se mimčo posouvá ven. Snažila jsem se poslouchat, bohužel mi teda nešlo neztahovat půlky i když jsem se moc snažila, do dneska si pamatuju jak jsem říkala" netlačím, netlačím" jak debil
A stejně to byly jenom 4 cm za 12 hod. Pak mi píchli epidurál, to jsem byla naprosto v pohodě, dokonce jsem si dělala srandu, že ted už můžu rodit, že jdeme na to. No a doktorka přišla s tím, že prckovi vynechává srdce a že opravdu jdeme na to, jenom ne přirozeně. Byla a jsem hrozně zklamaná, že jsem to nezvládla.