Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@slavuska1 píše:
@hefilka já bych ti samozřejmě přirozený porod přála ale nevím, podle metříků mi přijde, že budeš mít porody dost brzo po sobě, a to, aby se dalo přirozeně…samozřejmě možnost je, ale podle mého laického názoru není moc velká
Tohle si bohužel myslí i moje doktorka. Bude to 19 měs. od sebe.
@hefilka Radu mám NENECHAT SE POLOŽIT NA ZÁDA. CHODIT, HOUPAT SE NA MÍČI, KLEČET, ALE NELEŽET A TO ANI PŘI TLAČENÍ. A vybrat si porodnici kde Ti to umožní.
Přeji hodně štěstí a porod podle Tvých představ.
@ivana-domca píše:
tak to nevim co poradita já třeba to epino vůbec nepotrebovala, ani jsem si nemasirovala hráz, porody mám 9 let od sebe, takže u druhého mě brali zase jako prvorodicku, kluk šel bez nastrihu a žádný hubenour to nebyl, měl 3680 gramů a 51 cm
nenutili tě být třeba jen na zádech? Když se do této polohy pridaji krizové bolesti, tak to je pak masakr a tělo se může začít bránit neoteviranim se
No mohla jsem si dělat co jsem chtěla kromě doby kdy my natáčeli monitory, což bylo každou půl hodinu. Mohla jsem chodit, jediný co mě nutili být ve sprše a to jsem jim vždycky utekla. Bylo mi tam vedro a nemohla jsem dýchat. Po píchnutí epidurálu (cca 5 - 10 min) jsem už jenom ležela, protože byly špatné ozvy a byla jsem pořád na monitoru.
Tak to by me taky zajimalo… Prvni porod se skladal z cca 60 hodin pravidelnych kontrakci (3 noci bez spanku), behem kterych me 2krat poslali z porodnice domu, ze nerodim, pak praskla voda, do porodky jsem prijela otevrena na 10 cm, zadny epidural, 7 hodin tlaceni na povel, protoze uz jsem byla tak vycerpana, ze jsem v podstate nerozeznavala kontrakce. Moc jsem chtela porodit prirozene, PA byla uzasna, ale ja proste vubec nic necitila…
Jinak pred porodem jsem pila malinik, jedla lnene seminko, delala masaz hraze, pravidelne cvicila, na porod se tesila, zadne horory ze salu necetla…
Myslim, ze nejvic udelal ten mnohahodinovy stres z toho, ze rodim/nerodim a k tomu po tolika hodinach kontrakci PA rikala, ze deloha uz nespolupracuje… Kdyby me nechali v nemocnici uz pri prvnich pravidelnych kontrakcich, byla bych uvolnenejsi a slo by to (podle me). Osobne porod doma je ma nocni mura, naopak uklidnuje me pritomnost lekaru. Kdyz me pak poslali domu podruhe, byla jsem jen uzlicek nervu, jak mne se ulevilo, kdyz mi praskla voda, ze uz si me tam musi nechat…
Příspěvek upraven 10.01.13 v 18:23
@hefilka píše:
No mohla jsem si dělat co jsem chtěla kromě doby kdy my natáčeli monitory, což bylo každou půl hodinu. Mohla jsem chodit, jediný co mě nutili být ve sprše a to jsem jim vždycky utekla. Bylo mi tam vedro a nemohla jsem dýchat. Po píchnutí epidurálu (cca 5 - 10 min) jsem už jenom ležela, protože byly špatné ozvy a byla jsem pořád na monitoru.
Monitor jde dělat i v seďa…
Tak jsem to přelouskala a myslím, že jsi neudělala nic špatně, ono je spousta věcí, které ovlivnit nemůžeš. Možná by ti teď pomohlo se i „smířit s prvním porodem“
Asi jsi i malá a máš úzkou pánev, to také není nic moc ![]()
Nastoupila jsem na vyvolání, stres celý den, dumala jsem co bude a rodila jsem nakonec naprosto přirozeně, kdybych byla doma, tak nestihneme dojet, protože jsem si nebyla jistá, jestli to jsou kontrakce
přitom už otevřená na osm centimetrů. Prostě to přišlo všechno naráz a pak to šlo automaticky, na třetí zatlačení byl malý venku ![]()
Pila jsem maliník, ale pochybuji, že takové množství usnadní porod. Lněné semínko je dobré na zácpu
Masáž hráze mi nepomohla.
@hefilka každopádně na tvém místě bych se ze všeho nejvíc pokusila dopředu psychicky smířit s císařem, a pokud by se to náhodou povedlo přirozeně, když bys měla dost silnou jizvu, tak bys byla aspoň příjemně překvapená ![]()
@hefilka píše:
to je často a natočení monitoru trvá min. 20. minut.
Důležité je chodit a prodychavat kontrakce, mě dali na monitor jenom po příchodu do porodnice, pak mi pa chodila kontrolovat ozvy do sprchy takovým malinkym přístrojem, jenom prilozila na břicho a zase odešla ![]()
sprcha mi moc pomohla, ale museli jsme mít otevřené dveře jinak by se tam nedalo dýchat
![]()
chlap steloval vodu, jak jsem si řekla a sprchovat mi záda, protože jsem měla dojem, že mě ty křížové bolesti zlomí…
Mě nechali na zádech na monitoru 45minut to už jsem viděla všechny svaté.. ale já měla pitomou PA a sama jsem byla hloupá že jsem se sebou nechala takhle zacházet.. jo vědět tak co vím dneska bylo to jiné ![]()
@evick2 píše:
Mě nechali na zádech na monitoru 45minut to už jsem viděla všechny svaté.. ale já měla pitomou PA a sama jsem byla hloupá že jsem se sebou nechala takhle zacházet.. jo vědět tak co vím dneska bylo to jiné
ty jo, to by bylo asi po mě ![]()
Já pila čaj z maliníku, ke konci jsem si ho dávala hodně a taky lněné semínko. Hráz jsem masírovala asi dva dny, protože to bylo hrozné a nebavilo mě to. Neměla jsem žádný porodní plán, nechala jsem to plně na sestřičkách a doktorovi. Nemusela jsem nikde dlouho ležet, byla jsem na balónu, pak ve vířivce a pak se šlo tlačit. Mezi tím vždy byl monitor a pak připojená na monitoru pořád kvůli ozvám. Ale myslím, že největší práci udělal oxytocin, sice bolesti šest hodin pořád po dvou minutách, ale tak to uteklo, že jsem ani nepostřehla, že se blížíme do finále. Ten maliník je určitě dobrá věc, to lněné semínko jsem jedla pro jistotu…
Dobré je mít sepsaný PP a vybranou porodnici kde ho budou respektovat.
V PP jsem měla…
Vnitřní vyšetření jen v nutném případě,
natáčení monitoru ne, stačí dopler, že chci aby mě nechali rodit mým tempem, neurychlovat,
nenapichovat kanilu „pro případ kdyby bylo třeba…“
veškeré lékařské úkony provádět až po zkonzultování se mnou popřípadě s manželem, pokud o ně budu stát, tedy svolím k nim, jinak NE, žádala jsem volný pohyb při porodu, žádné ležení a to ani při monitoru-pásech,
nepropichovat plodový vak pouze pokud k tomu svolím-vyžádám si to,
při samotném závěru žádné řízené tlačení, žádné rutinní nastřižení(au au au),
miminko hned na bříško ještě s nepřestřiženým pupečníkem, neodnášet ani na kontrolu Pediatrem, nepíchat Kanavit dát ho kapičkama.
V případě komplikací konzultovat se mnou co se bude dít. Dát mi čas se ptát…
Dál už nevím. PP jsem měla u třetí dcerky, bylo mi vyhověno viz podpis, vůbec jsem ale nebyla připravená na komplikace, které měla malá po megarychlém nikým neurychlovaném porodu.