Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky prosim, kdo pouzivate, jak pouzivat Locoid Lipocreme? Doktorka rikala, ze kdyz se ekzem zhorsi tak, ze to ma fakto hodne cervene, tak mazat Locoidem. Rikala neco 2 dny ano, 4 dny ne. Ale nevim, jak dlouho a kolikrat denne? Na pribalovem letaku pisi, ze 3 x denne. Jsem z toho jelen. Mazala jsem predevcirem vecer jednou, dneska 3 x. Takze ted 4 dny asi nemazat a pak zase?
Ne. Mažu do zklidnění tenkou vrstvu tak 2 x denně třeba 3 dny, pak mažu 1× denně, pak obden třeba 3 x.Pak máznu třeba za 3 dny 1 x. Kůže si potřebuje vytvořit ochranný film a získatůpamětů, že krém byl. Když budeš intenzivně mazat a pak najednou přestaneš, vyrážka se brzo vrátí, kůže se nedokáže vzpamatovat.
Asi bych dala tu pauzu.
Jinak je to asi případ od případu.
Syna mažu kortikoidy, když se mu objeví „svědivý“ ekzém. Do dvou let měl červené fleky, pak „hroší kůži“, různé ekzémové vyrážky. Od cca 6-ti let se mu objevuje „svědivý“ ekzém, a na ten u něj pomáhají jen kortikoidy. Čím dříve namažu, tím dříve je klid (v tom případě stačí jen 1-2×), pokud později musím mazat déle.
Eva
Taky mažeme ekzém lokoidem a mám informaci od kožní takovou, že mazat do té chvíle, kdy je to zvládnutelné už jinými mastičkami a pak je nutno udělat pauzu dvakrát tak dlouhou než se používal locoid.
No…ale jak dlouho to pouzivat? Kdyz to budu delat tak, jak mi radila kozni /tedy budu mazat dva dny (do zklidneni) a pak dam 4 dny pauzu/, tak pak to mam mazat jeste?
@JaniceB píše:
No…ale jak dlouho to pouzivat? Kdyz to budu delat tak, jak mi radila kozni /tedy budu mazat dva dny (do zklidneni) a pak dam 4 dny pauzu/, tak pak to mam mazat jeste?
Má se nechat minimálně stejně dlouhá pauza, takže v případě, že je ekzém hrozný, tak 2 dny mazat, alespoň 2 dny pauza. Pokud není tak hrozný, tak nejlépe dvojnásobná pauza - 2 dny mazat, 4 dny pauza, něbo 3 dny mazat, pak 6 dní pauza.
Nám naordinovali mazání 2× denně, mazala jsem večer a ráno.
A jestli mazat dál, záleží na tom, jak moc je ten ekzém obtěžující pro dítě. Pokud po té 4-denní pauze opět nastoupí a dítě se hodně drbe a hrozí zanesení infekce, má to ošklivé, tak opět namazat. Pokud ne, tak 2× denně promazávat nějakou nekortikoidní mastí a hledat příčiny ekzému, třeba vysadit různé potraviny atd…
Dceři jsem musela loňskou zimu mazat kortikoidy co cca 14 dní až 3 týdny, letos už neměla kortikoidy půl roku a vypadá to na to, že jsme z nejhoršího venku…
Maximálně 5 dní 1-2× denně, pak minimálně 5 dní pauzu, nejlépe depší. Při zhoršení pak opět 5 dní mazat. Pauza by se měla dodržovat, mazání „tak dlouho jak je potřeba“, případně „až do úplného vyléčení“ je špatně, pauzy se musí dodržovat, přece jenom je to dost svinstvo ![]()
@Ivtcha Jo je…taky jsem na mrtvici z toho, ze ji to vubec musim davat…ale neda se svitit.
Dekuji. Tak jsem to potrebovala slyset. jak pro pitomce. Jsem to porad nechapala ![]()
@nepř. mišanila píše:
Má se nechat minimálně stejně dlouhá pauza, takže v případě, že je ekzém hrozný, tak 2 dny mazat, alespoň 2 dny pauza. Pokud není tak hrozný, tak nejlépe dvojnásobná pauza - 2 dny mazat, 4 dny pauza, něbo 3 dny mazat, pak 6 dní pauza.Nám naordinovali mazání 2× denně, mazala jsem večer a ráno.
A jestli mazat dál, záleží na tom, jak moc je ten ekzém obtěžující pro dítě. Pokud po té 4-denní pauze opět nastoupí a dítě se hodně drbe a hrozí zanesení infekce, má to ošklivé, tak opět namazat. Pokud ne, tak 2× denně promazávat nějakou nekortikoidní mastí a hledat příčiny ekzému, třeba vysadit různé potraviny atd…
Dceři jsem musela loňskou zimu mazat kortikoidy co cca 14 dní až 3 týdny, letos už neměla kortikoidy půl roku a vypadá to na to, že jsme z nejhoršího venku…
Holky muze se s tim mazat zadek ne? Tam to ma fakt nejhorsi…a na pusu, resp. na tvare se to da taky davat nebo ne?
@JaniceB zadek ano, já mazala i pusu. Locoid patří mezi ty „lehčí“ kortikoidy, určitě maž déle, než jen 2 dny, to je málo. Ta kůže se nestačí vzpamatovat, pokud to má hodně a zase ti brzo spadne do vyrážky.
@berry4 Hele ne…ma mirnou formu, takze to ma fakt jen hodne cerveny. A dneska uz to ma krasne. Takze dam ty 4 dny A dermu a pak terba jeste dva dny. Radeji jsem volala jeste doktroce a ptala se.