Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já to nezjišťovala „na omak“, ale prostě jsem cítila dost nepříjemnou křeč a za chvilku jasné uvolnění.
Tvrdnutí je pocit, jakoby ti z ničeho nic břicho zkamenělo a po chvilce to zase odezní. Ta boule v podbřišku - nemůže to být spíš, když mimčo natáhne nožičku, tak že se to v tom místě vyboulí? Mě děti takové boule dělaly ![]()
@vedma007 No já vůbec nevím. Mě přijde, že mám to břicho tvrdé celý den. Žádné „křeče“ a „stahování“ v intervalech, kdyby by to po chvilce přešlo. Právě se všude dočítám, že to je vždy otázka pár vteřin a pak to povolí. Na poslední kontrole bylo vše v pořádku. Tak se budu muset zeptat až tam půjdu za 14 dní. Občas mě právě bolí břicho i jako při MS (slabě). To prý může být z toho, jak roste děloha. Tak nevím, já jsem ze všeho hned „vyjukaná“. ![]()
Mně břicho tvrdlo často při obou těhotenstvích a to bys fakt poznala. Trvá to několik vteřin, a pak se to uvolní. Jako když zatneš sval a uvolníš. A ztvrdlo mi celé břicho. Ta boule může spíš být mimčo.
Tak tvrdé břicho… když jsi těhotná, tak ho máš tvrdší i normálně, protože tam máš dítě, které tlačí na břišní stěnu. Když si lehneš, tak dítě tlačí spíš směrem k páteři, takže břicho není až tak tvrdé.
Ale „tvrdnutí břicha“ je docela nepříjemná záležitost, kdy opravdu máš pocit, že ti celé břicho zkamenělo.
@Anonymní píše:
Maminky prosím vás, jak poznat tvrdnutí břicha? Jsem ve 25tt a přijde mi, že mám bříško tvrdé snad celý den, hlavně když stojím nebo sedím. Takový napnutý a tvrdý hlavně v oblasti žaludku. Když ležím je to lepší. A když ležím tak se mi občas stane, že se mi dole udělá taková tvrdá boule a po pár vteřinách zmizí. (tak jsem si myslela, že to je tvrdnutí břicha). Jsem poprvé těhotná tak nevím co je „normální“. Zase si říkám, že je tam to mimčo, voda… Tak, že břicho asi trochu tvrdé a napnuté bude.děkuji za odpovědi.
Taky jsem něco takového přibližně v tom období měla. Tvrdnutí je to, jak ti tu popisují v diskusi, že to břicho jako by zkamení a doprovází to většinou menstruační křeč. Já to taky moc nepoznávala, kdy mi fakt tvrdne a kdy ne… Můžeš na to sama zkusit užívat hořčík, než půjdeš k doktorovi. On ti ho pak nejspíš sám doporučí a předepíše, třeba Magnosolv je na recept. Ale stačí nějaký obyc hořčík nebo se prodává hořčík speciálně pro těhotné. Poptej se v lékárně. Neplaš se, to, co popisujes, je tak nějak normálka, no.
Já to nikdy necítila a nebo už mi to přišlo tak častý, že jsem to nevnímala.
Kolikrát i doktor mi při vyšetření řekl, že už toho nechá, že jde cítit, jak mi zvedne břicho a já nic. Nechápal.
![]()
Až ti bude tvrdnout břicho, poznáš to, a nebudeš se muset ptát ![]()
Poznáš to. Doporučení, hořčík a na břicho nesahat, nehladit. Kdyby to bylo častěji, raději kontrola. Já tedy čekala dvojčata a tvrdnutí jsem si užila dost.
Ahoj
mam to same. Urcite to rekni svemu lekari. Nemelo by to byt nic vazneho. Dost pravdepodobne drazdiva deloha
predepisuje se na to magnezium. Mne se tohle, co popisujes, deje i tak s magnezkem (mam nejvyssi davky magne b6)… Ale zejmena, kdyz lezim na zadech. Tedka jsem 32. tyden tehotna… Rozhodne mi to zhorsuje pohyb a dotykani se bricha. Casteji odpocivej
bude to dobry.
Tvrdnuti/castecne tuhnuti bricha se mi objevilo pred 25. tydnem urcite
mam dojem, ze kolem 20., mozna i driv
nekomu bricho tuhne, nekomu ne.
U me tvrdnuti bylo hlavne pocitově jako krec v jednu chvili jsem si myslela jestli nemam kontrakce
nezjistovala jsem to na omak..proste jsem neco delala a vzala me krec do bricha takova jina krec..to fakt poznas
Maminky prosím vás, jak poznat tvrdnutí břicha? Jsem ve 25tt a přijde mi, že mám bříško tvrdé snad celý den, hlavně když stojím nebo sedím. Takový napnutý a tvrdý hlavně v oblasti žaludku. Když ležím je to lepší. A když ležím tak se mi občas stane, že se mi dole udělá taková tvrdá boule a po pár vteřinách zmizí. (tak jsem si myslela, že to je tvrdnutí břicha). Jsem poprvé těhotná tak nevím co je „normální“. Zase si říkám, že je tam to mimčo, voda… Tak, že břicho asi trochu tvrdé a napnuté bude.
děkuji za odpovědi.