Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
jancic píše:
Ahoj maminy,
prosím o radu. Malému byl před 14 dny rok. Chodí spát v osm večer, v noci se mi začal budit (tak kolem 4 hod), stačí přesun ke mě do postele, spí dál. Moc nadšená z toho nejsem, nevyspím se. Budí se kolem sedmé. Svačinu má v deset, pak jde spát v 10,30 - 11,00. Usínání probíhá bez problému. Spí tak do dvanácti, do půl jedný v jednu oběd (spí v průměru hoďku a půl). Odpoledne nastává problém, když usne ve tři (spí asi hodinu), ještě to jde, ale jakmile dýl (to se bohužel stává častěji), má večer problém. Např. dnes mu to trvalo 3/4 hodiny, v postýlce si mnul oči, unavený byl, ale stále něco žvatlal, vypadal, že má nejlepší zábavu … Chci, aby chodil spát max v osm, ráda bych taky z večera něco měla. Přemýšlela jsem, jestli není čas na jeden spánek, ale on vydrží vzhůru max 5 hodin a to už je protivný … Pokud bych ho dopoledne vzbudila dřív, opět bude protivný, bude mi padat (momentálně stojí s oporou, nechodí) … Pokud by nešel spát odpoledne, do večera je problém ho udržet vzhůru, opět bude padat… To noční vstávání bych nějak přežila, nebude to trvat věčně, ale to večerní usínání ne, mám z toho vždy nervy na dranc … Nevíte někdo, co s tím???
Já bych asi přesunula dopolední spánek až po obědě, pokud by šel ve 12 a spal do půl 2, pak by jsi ho mohla dát tak o půl 8 spát
Já vím, že jednoduše to asi nepůjde. Mně malá spí 2* denně, ale jen na půl hoďky. Já když chci, aby malá šla spát v kolik já chci, tak mi to dá dost práce jí zabavit, ale jde to
I když někdy je to na po*rání ![]()
Tak tohle znám taky…chodil v roce dvakrát a pokaždý večer se mu nechtělo, dřív jak v devět ![]()
Prostě jsem mu pomalu natahovala dopolední spánek,trvalo to asi dva měsíce než začal spinkat jen jednou po obědě.Ted mu je 20 měsíců a chodí teda jen jednou a to mezi 11.30-12,30 a spí 2-3 hodiny…no a večer usíná pořád v devět a někdy i dýl
![]()
Taky jsem zkoušela přejít na jeden spánek, kluk chodí na večer na 8 usne v pohodě, ráno vstává kolem 6 až půl 7, v 9 už musí jít zas spát, jinak by usnul ve stoje, spí tak do 11 ale to ho jdu budit, a v 1 jde znova a spí tak 2-3 hoďky, u nás není problém v usínání, ale že je celý den takový o ničem
tak jsem zkoušela jeden spánek, ale to znamená ráno kolem 8 vyjet ven a vracet se až na oběd, který stejně většinou nesnědl protože byl unavenej, a odpoledne když se vyspal tak byl na zabití, prostě unavenej.Vydržela jsem to skoro týden a pak se vrátila ke dvěma spánkům.
Naší slečně je teda pouze 10m, ale máme opačný problém a to druhý spánek ve dne. Ten prostě odmítá a večer je tak protivná a unavená, že okamžitě usne před osmou. Ráno se již vrtí kolem půlšesté, dostane lahev mlíka a většinou ještě tak do půlosme vytuhne. Jakmile dostane mlíko příliš pozdě, třeba až po šesté, tak už spát ráno nechce. Pak cca kolem půljedenácté první denní spánek do půl jedný. a odpoledne už spát nechce ani v postýlce ani v kočáře. Tak nevim, jestli ji dopoledne nebudit a pak nedat odpoledne spát, že by byla jako víc unavená. ![]()
Jak to čtu, každé dítko je opravdu jiné. Já jsem po roce usilovala taky o jeden spánek a to hlavně z toho důvodu, že dopo spala Nela, po obědě Vincent a pak zas Nela, takže celý den na prd. Chodila mi kolem desáté a spala tak 2 hodinky, tak jsem ji posunula na 11 h a spávala i 3 hodiny, to už bylo lepší, teď chodí kolem 12., jak to vyjde a spí tak ty 2-3 hodiny, takže akorát, abych si stihla odpočinout a i něco udělat a aby den nebyl úplně zabitý ![]()
Hodaka píše:
Taky jsem zkoušela přejít na jeden spánek, kluk chodí na večer na 8 usne v pohodě, ráno vstává kolem 6 až půl 7, v 9 už musí jít zas spát, jinak by usnul ve stoje, spí tak do 11 ale to ho jdu budit, a v 1 jde znova a spí tak 2-3 hoďky, u nás není problém v usínání, ale že je celý den takový o ničemtak jsem zkoušela jeden spánek, ale to znamená ráno kolem 8 vyjet ven a vracet se až na oběd, který stejně většinou nesnědl protože byl unavenej, a odpoledne když se vyspal tak byl na zabití, prostě unavenej.Vydržela jsem to skoro týden a pak se vrátila ke dvěma spánkům.
Napadlo mě, jestli by ti taky ráno neusnul ještě na hodinku po mlíku, pak bys měla třeba do osmi klid a jemu by mohl stačit jeden spánek po obědě. Švagrová to tak dělala.
Marionet píše:Hodaka píše:Napadlo mě, jestli by ti taky ráno neusnul ještě na hodinku po mlíku, pak bys měla třeba do osmi klid a jemu by mohl stačit jeden spánek po obědě. Švagrová to tak dělala.
Taky jsem zkoušela přejít na jeden spánek, kluk chodí na večer na 8 usne v pohodě, ráno vstává kolem 6 až půl 7, v 9 už musí jít zas spát, jinak by usnul ve stoje, spí tak do 11 ale to ho jdu budit, a v 1 jde znova a spí tak 2-3 hoďky, u nás není problém v usínání, ale že je celý den takový o ničemtak jsem zkoušela jeden spánek, ale to znamená ráno kolem 8 vyjet ven a vracet se až na oběd, který stejně většinou nesnědl protože byl unavenej, a odpoledne když se vyspal tak byl na zabití, prostě unavenej.Vydržela jsem to skoro týden a pak se vrátila ke dvěma spánkům.
No to jsem taky zkoušela, i jsem si natahovala budík na 5, nic je vyspalej ![]()
Tak v roce mi malá spala taky dvakrát. A večer chodila v 9. Povedlo se to odbourat až ve 14 měsících, jinak byla vyřízená, ani nejedla, řvala. Asi budu c menšině, ale já jí prostě vzbudila když spala odpo moc dlouho. Dnes chodí v půl jedenácté a spí do oběda. Pak vydrží do večera. Asi je to ale hlavně věc věku a potřeby spánku. Anežka jí má malou ![]()
Ahoj,
tak já byla v roce ráda, že spí 2× a neměnila jsem to. Začala jsem to měnit ve chvíli, kdy po tom odpoledním spánku, dávala jsem je až kolem 15:30 a budila je nejpozději v 17hod, byli protivní. V té době chodili spát po 20hod a usínali bez obtíží. Až kolem 14-15m přešli na jeden spátnek. SPát jdou po 11 a spí mi tak 2 hodinky. Do večera je držím vzhůru. Ze začátku to bylo náročnější, ale zvykli si a přizpůsobili se.
Ještě
, přejdeme na ten jednodenní, pokusim se, aby vydržel do dvanácti. Teď mi několikrát neusnul odpoledne a šlo to, večer usnul do 1/4 hodiny. Akorát mívá oběd v jednu, tak nevím jestli dát před nebo po spaní. Myslela jsem v sedm vstává, v deset měl sváču, tak tu měl po devátý, oběd v půl dvanáctý, po probuzení (počítám tak ve dvě) mlíko, ve čtyři jogurt (to míval normálně), v sedm kaši, v osm spát …
Co myslíte? Mají vaše děti oběd před nebo po spaní?
Všem moc díky ![]()
Já dávám oběd před spaním, přijde mi to přirozenější, právě potom když už je jeden spánek oběd a spát, ve školce to tak je taky.
To je takové blbé přechodové období, taky jsme to tak měli. Definitivně se jedno spaní ustálilo cca v 16m.
Takže jde spát ve 20-20.30, vstává v 7h plus minus hodina, přes den jde spát v 11.30-12.30, podle toho, jak se vydaří noc. Průměrně naspí komplet 12-12,5h. Když zaspí přes den dýl, tak budím.
S jídlem to dělám tak, že ráno snídá, pak má lehkou svačinu, před spaním polívku, po spaní oběd, pak 1-2 svačiny a večeře.
Já bych se s ním nepárala a snažila se ho navést na ten jeden spánek, však on si po pár dnech zvykne. Chytré spací knihy říkají, že roční dítě už se dokáže spacím časům přizpůsobit. Taky se radí, střídat to po dnech - jeden den dáš spát 1×, druhý den 2×.
rozumbrada píše:
To je takové blbé přechodové období, taky jsme to tak měli. Definitivně se jedno spaní ustálilo cca v 16m.
Takže jde spát ve 20-20.30, vstává v 7h plus minus hodina, přes den jde spát v 11.30-12.30, podle toho, jak se vydaří noc. Průměrně naspí komplet 12-12,5h. Když zaspí přes den dýl, tak budím.
S jídlem to dělám tak, že ráno snídá, pak má lehkou svačinu, před spaním polívku, po spaní oběd, pak 1-2 svačiny a večeře.Já bych se s ním nepárala a snažila se ho navést na ten jeden spánek, však on si po pár dnech zvykne. Chytré spací knihy říkají, že roční dítě už se dokáže spacím časům přizpůsobit. Taky se radí, střídat to po dnech - jeden den dáš spát 1×, druhý den 2×.
Jj, my taky tak
Máme na to i stejný názor, Rozumbrado ![]()
Ahoj,
já je dávám spát kolem té 11té, někdy trochu později. Oběd jim ale nedávám před spaní, ale až se vzbudí. Oni už jsou unavení a protivní a nic by nesnědli, takže je zaplácnu něčím lehčím. Rohlík, křupky, jogurt, kousek toustu. časem budu dělat polívky, ty my zatím moc nejí, takže na to kašlu.
Ahoj maminy,
… To noční vstávání bych nějak přežila, nebude to trvat věčně, ale to večerní usínání ne, mám z toho vždy nervy na dranc … Nevíte někdo, co s tím???
prosím o radu. Malému byl před 14 dny rok. Chodí spát v osm večer, v noci se mi začal budit (tak kolem 4 hod), stačí přesun ke mě do postele, spí dál. Moc nadšená z toho nejsem, nevyspím se. Budí se kolem sedmé. Svačinu má v deset, pak jde spát v 10,30 - 11,00. Usínání probíhá bez problému. Spí tak do dvanácti, do půl jedný v jednu oběd (spí v průměru hoďku a půl). Odpoledne nastává problém, když usne ve tři (spí asi hodinu), ještě to jde, ale jakmile dýl (to se bohužel stává častěji), má večer problém. Např. dnes mu to trvalo 3/4 hodiny, v postýlce si mnul oči, unavený byl, ale stále něco žvatlal, vypadal, že má nejlepší zábavu … Chci, aby chodil spát max v osm, ráda bych taky z večera něco měla. Přemýšlela jsem, jestli není čas na jeden spánek, ale on vydrží vzhůru max 5 hodin a to už je protivný … Pokud bych ho dopoledne vzbudila dřív, opět bude protivný, bude mi padat (momentálně stojí s oporou, nechodí) … Pokud by nešel spát odpoledne, do večera je problém ho udržet vzhůru, opět bude padat